Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Prečo (ne)riešiť sacharidy. Najlepšie rady na chudnutie. Zostav si jedálniček.

Skoro žiadne sacharidy v jedálničku. Nesmiem jesť po 18. hodine. Pokiaľ chcem schudnúť, musím hladovať. A počas dňa musím jesť každé dve až tri hodiny, aby telo stále fungovalo a nespomalil sa metabolizmus! Poďme si vyvrátiť tieto hlúpe mýty a pozrieť sa na to, prečo sacharidy neriešiť.

PREČO (NE)RIEŠIŤ SACHARIDY?

Viete, táto situácia sa už trochu zlepšila, ale rovnako sú medzi nami stále takí, ktorí majú zo sacharidov panickú hrôzu. Niektorí si stále myslia, že redukcia tuku = zaškrtiť sacharidy na čo vôbec najmenšie možné množstvo.

Tiež tu sú takí, ktorí sa so mnou budú hádať do krvi, že dať človeku do redukčného jedálničku viac ako 150g sacharidov je proste zle spísaný jedálniček. A takto by som mohol pokračovať...

Ja si jednoducho myslím, že sacharidy sú jedna z makroživín, s ktorou sa dajú urobiť úžasné kúzla (pokiaľ sa to s nimi vie dobre). Človek sa ich hlavne nesmie báť a musí tomu trochu prispievať i tým „mentálnym nastavením“, pretože dávať sacharidy do jedálničku človeku, ktorý z nich má hrôzu, väčšinou nepovedie k výsledkom. Najprv musí zmeniť vzťah k makroživine ako takej.

Väčšinu článkov tvorím na základe štúdií a vlastnej praxe. Dnes sa však o žiadnu štúdiu opierať nebudem. Budem písať iba na základe svojich vlastných skúseností a nazbieranej praxe, pretože to je pre mňa ohľadom tejto témy naozaj najviac a verím, že i Vám to bude viac platné.

VAROVANIE: JE DOSŤ MOŽNÉ, ŽE TO, ČO NAPÍŠEM, NEBUDE KOREŠPONDOVAŤ S INFORMÁCIAMI Z MAGAZÍNU PRE ŽENY.

SACHARIDY - ČO SÚ ZAČ?

Asi nemá zmysel zasahovať do sacharidov a chemicky ich rozoberať, ale jednoducho je to jedna zo základných makroživín, ktorá má na 1g energetickú hodnotu 4 kcal (17kJ).

SACHARIDY SÚ PRE TELO NAJJEDNODUCHŠIA FORMA ENEGIE.

Ešte raz… najjednoduchšia forma energie. To znamená, že telo s nimi dokáže jednoducho pracovať a ich energiu krásne využívať. Prečo je teda telu nedopriavať? Taktiež by ste sa asi moc netvárili, keby vás niekto neustále nútil robiť nejakú vec zložitejšie, keď vy sami by ste vedeli, že sa to dá urobiť omnoho jednoduchšie.

Áno, pokiaľ to s nimi neviete a zbytočne to s nimi preháňate, tak samozrejme budete naberať. Za to však nemôžu sacharidy, ale viac prijatej energie ako je vydaná.

ROZLIŠUJTE SACHARIDY

Nie je sacharid ako sacharid. Proste nie je. Aj keď energetická hodnota sacharidu je vždy rovnaká, tak sa v tele chová rôzne. Niektoré (tie rýchle - jednoduché) sacharidy ovplyvnia inzulín viac, iné (tie pomalé - komplexné) naopak menej. Nezatracujem však ani jeden druh sacharidov. Obidva druhy majú v jedálničku svoj význam. Tu ide práve o to, aby s nimi človek vedel zaobchádzať.

Pokiaľ sa to naučíte, dočkáte sa plnších svalov, lepšieho športového výkonu a hlavne lepšej nálady. Aj keď sú ľudia k mojim jedálničkom trochu nedôverčiví (obsahujú dosť sacharidov), tak väčšinou už po 3 dňoch mám od nich správu, kde si vychvaľujú ako dobre sa cítia, sú plní energie a to i cez to, že sú často v kalorickom deficite.

BEZ SACHARIDOV IDE VÁHA DOLU OMNOHO RÝCHLEJŠIE

Áno, ale na druhú stranu… čo chudnete? Prvé váhové výsledky sú rýchle, to je pravda. V momente vyradenia sacharidov nedochádza k doplňovaniu glykogénu, ktorý sa začne vyčerpávať a s jedným gramom glykogénu odídu tiež 4 ml vody. Takže schudnúť po prvých dňoch nejaké to kilo nie je vôbec žiadny zázrak. 

Pri chudnutí je jedno, či uberiete z tukov alebo sacharidov. Vždy to bude iba o tom energetickom príjme (mimochodom na toto štúdia existuje). Priberanie teda nie je priamo závislé na množstve prijatých sacharidov, ale na množstve celkovej prijatej energie!

Sacharidy chutia skoro všetkým, takže prečo ich z jedálničku vyraďovať? Režim sa musí nastaviť taký, ktorý je dlhodobo udržateľný a nespočíva v tom, že sa začnete zásadne obmedzovať!

NEDÁVAJTE (HLAVNE ŽENY) NA RADY MNOHÝCH BIKÍN, MAJÚ TO NASTAVENÉ INAK

Často propagujú sacharidové nuly a iné nezmysly. Netvrdím, že v niektorých záverečných fázach diéty to nie je potreba, ale nie som si týmto tvrdením až tak istý, pretože keď som pripravoval sestru, tak najlepšiu formu sme urobili práve na pomerne dosť veľkom množstve sacharidov a bez superkompenzácie.

Mimochodom presvedčiť sestru k podniknutiu tohto kroku bolo veľmi ťažké. Práve preto, že sa riadila tým, čo píšu iné bikini na instagram, bola tým dosť ovplyvnená a nechcela tomu uveriť. Nakoniec sa to však vyplatilo. Avšak toto spomenuté tvrdenie je proste diskutabilné a asi záleží na type súťažiacej.

Rozhodne však sacharidové nuly nepatria ľuďom, ktorí chcú proste iba schudnúť. Toto je tu nastavené zle! Človek sa na všetko musí pozerať z dlhodobého udržateľného hľadiska.

AKO SI NASTAVIŤ MAKROŽIVINY?

Nastavenie jednotlivých makroživín je veľmi individuálne. Mne sa najviac osvedčilo:

✅ BIELKOVINY

Dávam cca 1-6-2,0g bielkovín na 1kg telesnej hmotnosti (th).
Čím väčším množstvom telesného tuku človek disponuje, tým menej bielkovín dávam. Niekedy sa dostanem i na hodnotu 1,4g/kg th. Naopak pokiaľ má viac svalov, môžem sa dostať i na 2,2g/kg th.

✅ TUKY

Tie najčastejšie tvoria asi 25% energie. V závislosti na požiadavkách klienta sa môžu dostať na hodnotu 20 alebo 30%. Menej ani viac väčšinou nedávam.

✅ SACHARIDY 

Tým proste pridelím zbytok energie. Niekedy to môžu byť práve i dosť vysoké hodnoty, z ktorých majú niektorí obavy.

NAJLEPŠIE ZDROJE SACHARIDOV

Medzi skvelé zdroje sacharidov, z ktorých môžete v skladbe vášho jedálničku vyberať, patria:

Náš TIP: Pokiaľ nemáte práve čas variť alebo sa vám proste iba nechce, vyskúšajte Expres Menu - hotové, vyvážené jedlo, ktoré stačí iba zohriať. V ponuke majú okrem niekoľko druhov mäsa tiež samostatnú ryžu. Balenie hotovej ryže vám vystačí ako príloha na dve porcie a chutí práve tak, ako by ste si urobili čerstvú doma. Behom chvíle a bez práce doplníte sacharidy a načerpáte potrebnú energiu.

ČO SI Z ČLÁNKU ODNIESŤ?

Z najväčšej časti by mali byť sacharidy v jedálničku tie komplexné. Asi 80% z celkového množstva sacharidov. 20% môže pokojne patriť jednoduchým sacharidom. Je to veľmi závislé na pohybovej aktivite. Pokiaľ teda niekomu vyjde 300g sacharidov, môže byť 60g jednoduchých. Jednoduché sacharidy by som používal v momente najvyššej potreby energie (najlepšie v súvislosti v pohybovou aktivitou). Ako som hovoril - sacharidy sú ľahko využiteľné a pokiaľ sú jednoduché, tak sú využité i rýchlo. V žiadnom prípade sa im ale nesnažte vo svojej strave vyhýbať, sú rovnako dôležité ako ostatné makroživiny.

Zdroj: Roman Grigar

Mohlo by vás zajímat:

Ako vybrať kvalitný spaľovač tukov? Vybrali sme najlepšie spaľovače tukov.

Spaľovače tukov sú obľúbeným doplnkom športovej výživy. Potrebujete pomôcť vybrať ten najlepší? Ukážeme vám tie najlepšie a dozviete sa tipy, ako maximálne podporiť ich účinok.

Anabolizéry: Top 10 nakopávačov! Ako vybrať správnu predtréningovku?

Nazýva sa to rôzne. Predtréningovka, nakopávače, anabolizéry alebo tiež N.O.čko. Zmes viacerých surovín, ktorých základnými kameňmi sú stimulanty ako taurín, kofeín či tyrozín. Ďalej arginín, kreatín, citrulín, ornitín a beta alanín.  Kvalitný Pre-Workout nie je iba “nakopávač”.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: