Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Podcast: Otázky a odpovede | Je zdravšia bezlepková strava? Výhody prerušovaného hladovania. Fajčenie pre lepšie výsledky?

Výživový špecialista Petr Havlíček a tréner Jirka Vacek odpovedajú na vaše otázky. Vybrali sme vaše otázky, ktoré píšete pod YouTube videá.

Časová osa podcastu:

0:00 Úvod
0:37 Aký vplyv má bezlepková strava na chudnutie a budovanie svalovej hmoty?
2:00 Niektoré bezlepkové produkty sú vysoko priemyselne spracované.
3:15 Sú bezlepkové produkty zdravšie?
4:45 Môžem užívať kreatín, keď chcem rysovať?
6:30 Príjem jednoduchých cukrov. Koľko je veľa?
12:20 Káva a vstrebávanie minerálov. Zabraňuje ich vstrebávaniu?
15:00 Sú potraviny, ktoré zabraňujú vstrebávaniu minerálnych látok?
19:35 Má nikotín vplyv na hypertrofiu svalov alebo chudnutie?
23:00 Aké sú najlepšie formy minerálnych látok?
28:14 Má vplyv frenkvenčie stravovanie na hypertrofiu? Prerušované hladovanie.
33:00 Jedálny lístok olympionika Michaela Phelpsa.
35:50 Čo je to autofágia a ako ju predĺžiť?
38:00 Prerušované hladovanie nie je pre každého.

Útržky z podcastu: 

Sú bezlepkové produkty zdravšie?

V podstate dobrá bezlepková strava nie je nič proti ničomu, jednoducho niekto holt mám ten hendikep a jej bezlepkovú stravu. Je to normálna plnohodnotná strava, ktorá by nemala spôsobovať žiadne deficity mikroživín ani makroživín. Ide o to, že lepkové obilniny vymeníme za bezlepkové. Pokiaľ, ale nemá človek problém s lepkom, je zbytočné sa mu zámerne vyhýbať. Pretože v mnohých prípadoch sa jedná práve o veci, ktoré spadajú do kategórie vysoko priemyselne spracovaných, s množstvom u rôznych zvláštnych zahusťovadiel a ďalších vecí, ktoré môžu mať negatívny vplyv na črevný mikróbiom. Čítajte preto zloženie výrobkov, pretože množstvo produktov, napríklad bezlepkový chlieb je upatlaný z rôznych typov škrobov, chýba tam teda vláknina a ďalšie mikronutrienty. Takže pozor na to, je mnoho ľudí, ktorí po prechode na bezlepkovú stravu pribrali a práve vďaka tomu, že nahradili to kvalitné jedlo s lepkom, nekvalitným vysoko priemyselne spracovaným bezlepkovým.

Môžem užívať kreatín, keď chce nabrať svaly a zároveň by som sa chcel odvodniť?

Predtým sa tradovalo, že kreatín zadržiava vodu, tu ale dochádza k nepochopeniu, účinku kreatínu. Kreatín skutočne drží vodu, ale vo svalových bunkách, čo je žiaduce, naopak nedrží vodu v podkoží, ktorá robí ľudí odulými. Ľudia nie sú zvodnení z toho, že brali kreatín, ono to je skôr prebytku sacharidov a celkovo kalorického nadbytku.

Má nikotín nejaký negatívny vplyv na hypertrofiu svalstva?

Neviem, či priamo nikotín, ale cigarety práve nepozbudzujú nárast svalovej hmoty. Fajčenie a nikotín majú vplyv na pokles testosterónu. Pri fajčení vdychujete oxid uhoľnatý, to znamená zlý transport kyslíka. Zvyšuje sa kortizol a adrenalín. Fajčenie potláča napríklad trošku chuť do jedla. Ďalšie stovky a tisíce látok, ktoré sú vlastne obsiahnuté v dyme, ktoré zaťažujú celkovo systém, takže rozhodne nebudú mať najlepší vplyv na fyzickú výkonnosť.

Mohlo by vás zajímat: 

Magnesium, prečo ja tak dôležité a aká forma horčika je najlepšia?

Horčík je jedným z najviac nedostatkových minerálov v našom tele. Horčík má vplyv na zníženie miery únavy a vyčerpania, prispieva k rovnováhe elektrolytov, normálnej činnosti svalov a normálnej psychickej činnosti.

Dávkovanie kreatínu - ako užívať kreatín, koľko a kedy?

Kreatín je svalový energizér, ktorý priamo zvyšuje svalový výkon. Látka, ktorá podporuje rast svalovej hmoty a nepriamo znižuje hladinu podkožného tuku. Viete však, ako ho užívať, koľko a kedy?

Sleduj nás i na sociálních sítích: