Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Pitný režim | Prečo je taký dôležitý?

Vo všetkých radách o chudnutí, zvyšovaní energie a podobne sa spomína hydratácia a dodržiavanie pitného režimu. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je pre nás voda taká dôležitá a ako je kľúčom k riešeniu mnohých problémov? V tomto článku si podrobne rozoberieme závažnosť pitného režimu.

Koľko vody by sme mali denne vypiť? 

Na to existuje jednoduchý výpočet. Každý má inú stavbu tela, takže hydratačné potreby každého človeka sú individuálne. Všeobecne platí, že by sme mali vypiť približne 30-40 ml tekutín na každý kilogram našej hmotnosti. Ideálne čistej vody. V prípade 60-kilogramovej osoby to znamená aspoň 1,8 litra denne.

Čo píť a čomu sa vyhnúť?

Dnešný svet ponúka mnoho sladených a rôzne sýtených nápojov, alkoholu, kávy a energetických drinkov. Tie vám práve zhodíme zo stola. Pre kvalitnú hydratáciu je najlepšia čistá voda. Ostatné nápoje môžu spôsobovať nadúvanie, zvýšenú hladinu cukru v krvi a z dlhodobého hľadiska aj iné zdravotné problémy. Zloženie Coca-Coly predsa všetci poznáme (a pokiaľ nie, nájdite si).

Ako hydratácia ovplyvňuje zdravie organizmu?

Bolí vás hlava? Pite. Ste unavení? Pite. Potrebujete podporiť detoxikáciu? Pite. Voda je liek, a toto to všetko dokazuje. Celé naše telo je tvorené v priemere zo 60% z vody. Neexistuje telesná bunka, ktorá by ju neobsahovala a pokiaľ začnú vysychať, pocítite to.

Hydratácia organizmu ovplyvňuje:

✅ Termoreguláciu
✅ Prenos živín
✅ Odvádza odpadové látky z tela preč
✅ Pomáha telu v trávení
✅ Vyživuje pleť, vlasy aj nechty
✅ Udržuje zdravú funkciu mozgu
✅ Podporuje výkonnosť

Vplyvov vody na organizmus je skutočne mnoho. Preto by ste si na svojej vlastnej hydratácii mali dávať naozaj záležať.

Známky dehydratácie

Rizikom nepravidelného a nedostatočného pitného režimu je dehydratácia, ktorá sa môže prejaviť veľmi nepríjemnými príznakmi.

✅ Sucho v ústach
✅ Bolesť hlavy
✅ Vysušená pleť
✅ Lámavé vlasy
✅ Tmavý moč
✅ Neschopnosť sa koncentrovať
✅ Pokles výkonnosti
✅ Problémy s trávením
✅ Bolesť kĺbov a stuhnutosť

Dehydratácia sa ale môže paradoxne prejavovať aj zavodnením organizmu. Telo si začne ukladať vodu, pretože vie, že jej nemá dostatok. Môžete si preto všimnúť opuchnuté nohy, nafúknuté brucho alebo celkové zvýšenie hmotnosti.

Nápoje, ktoré dehydratujú

Nedostatkom tekutín a celkovým smädom môžete trpieť, aj keď ste v daný deň vypili dostatok tekutín. Môže za to káva a alkohol. Ak ste teda večer vypili viac ako len pohár vína, určite by ste mali svojmu telu náležite kompenzovať. A rovnako je to aj s kávou. Snažte sa vypiť ideálne rovnaké množstvo vody ku každej šálke vašej obľúbenej kávy. Verte, že sa potom budete cítiť oveľa lepšie. 

Ako dopĺňať tekutiny pri športovaní alebo návšteve sauny?

S potom z tela odchádza nielen voda, ale aj takzvané elektrolyty. Ide o minerálne látky, ktoré zabezpečujú správnu hydratáciu a mnoho ďalšieho - horčík, draslík, sodík, vápnik, fosfor. Je veľmi dôležité tieto minerály dopĺňať, predovšetkým počas športových aktivít, saunovania alebo pobytu v tropickom podnebí. Jednoducho vždy, keď sa viac potíte. Vtedy už obyčajná voda nestačí.


NÁŠ TIP: Na dokonale vyvážený nápoj plný potrebných elektrolytov využite kvapky Brainmax, elektrolyty na každý deň. Môžete si ich pridať do fľaše s vodou a byť si tak istí, že vaše telo dostane presne to, čo potrebuje.


Záver:

Dôležitosť hydratácie by vám teraz mala byť jasná. Nie je nápoj ako nápoj, tak si naplňte fľašu filtrovanou vodou a doprajte svojmu telu dostatok tekutín. Odmení sa vám možnosťou lepšej koncentrácie a znateľným zvýšením energie.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

Otužovanie ako forma regenerácie

Zažívate po cvičení bolesť svalov, ktorá vás týra aj na druhý deň? Môže otužovanie efektívne zmierňovať bolesti a napätie po extrémnej fyzickej aktivite? Aké sú ďalšie výhody otužovania a ako s otužovaním začať? To všetko sa dozviete v našom článku!

Ako správne a efektívne chudnúť? Ako zrýchliť metabolizmus? Zavodnenie organizmu. Ako vypočítať bazálny metabolizmus.

Odpovedáme na dôležité otázky, ktoré sa týkajú chudnutia. Návod ako si vypočítať bazálny metabolizmus a ako si udržať váhu.

Sleduj nás: