Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

PALEO diéta | Čo to je a pomôže vám skutočne schudnúť?

Zaujíma vás, v čom spočíva tajomstvo paleo stravy? Čo je paleo diéta, aké sú jej pravidlá a môže vám skutočne pomôcť schudnúť? Prečítajte si náš článok a dozviete sa všetky odpovede, ktoré hľadáte.

Čo je paleo diéta?

Paleo strava vychádza z predpokladu, že najlepšia strava pre človeka je taká, ktorá napodobňuje stravu našich prehistorických predkov z paleolitu alebo doby kamennej. Paleo strava teda zahŕňa len potraviny, ktoré sa dali získať v dobe kamennej lovom alebo zberom. Zahŕňa potraviny ako mäso, ryby, ovocie, zeleninu, orechy a semená. Na druhej strane neobsahuje mliečne výrobky, pečivo, sladkosti, spracované potraviny a iné potraviny, ktoré v dobe kamennej neboli známe, ako napríklad zemiaky, cestoviny a ryža.

Vhodné potraviny do paleo diéty

✅ Mäso a ryby
✅ Vajcia
✅ Ovocie
✅ Zelenina
✅ Orechy a semená
✅ Tuky, bylinky a korenie

Nevhodné potraviny do paleo diéty

⛔️ Mliečne výrobky
⛔️ Strukoviny
⛔️ Obilniny: múka, ovsené vločky
⛔️ Zemiaky
⛔️ Cukor a umelé sladidlá
⛔️ Spracované potraviny

Výhody paleo diéty

Zástancovia paleo stravy tvrdia, že má mnoho výhod vrátane kontroly hladiny cukru v krvi a zníženia množstva telesného tuku. Môže slúžiť aj ako prevencia chorôb, ako sú cukrovka, reuma, kardiovaskulárne ochorenia, črevné problémy a rakovina. 

Nevýhody paleo diéty

Niektorí odborníci však poukazujú na nedostatok výskumov potvrdzujúcich dlhodobé účinky tejto stravy a jej obmedzenia, ktoré môžu mať potenciálne negatívny vplyv na naše zdravie. Paleo diéta totiž zakazuje potraviny obsahujúce pre náš organizmus dôležité látky, vitamíny a minerály, ako sú mliečne výrobky, obilniny alebo strukoviny. 

Paleo diéta a chudnutie: Môže mi paleo diéta pomôcť schudnúť? 

Paleo diéta sa často spája s chudnutím z niekoľkých dôvodov. Po prvé, paleo diéta kladie dôraz na konzumáciu prirodzených a nespracovaných potravín, vylučuje potraviny s vysokým obsahom cukru a priemyselne spracované výrobky, ktoré majú zvyčajne vysoký obsah kalórií. Strava zahŕňa predovšetkým veľa ovocia, zeleniny, bielkovín a minimum sacharidov. To môže viesť k nižšiemu celkovému príjmu kalórií a dlhšiemu pocitu sýtosti.

Je však dôležité poznamenať, že paleo diéta nie je automatickou zárukou úbytku hmotnosti. Paleo diéta je skôr dlhodobý štýl stravovania. Efekt úbytku hmotnosti závisí od mnohých faktorov, pričom kľúčovým je kalorický deficit. Ku kalorickému deficitu dochádza vtedy, keď telo spáli viac kalórií, ako prijme

Paleo diéta vás môže prinútiť jesť zdravšie a nespracované potraviny a poskytnúť vám inšpiráciu, čo zaradiť do svojho jedálnička. Ak sa však chcete zbaviť nadbytočných kilogramov, musíte sa zamerať aj na celkový príjem kalórií, výdaj a športovú aktivitu.

Príklad stravovacieho plánu paleo diéty
 

Raňajky: Chia pudink s čerstvým ovocím 

Dezert v pohári, ktorý uspokojí vašu chuť na sladké a môžete si ho vziať so sebou na cesty. Pripravte si vhodnú nádobu, roztlačte do nej polovicu banánu, pridajte chia semienka a kokosové mlieko. Zmes premiešajte a nechajte semienka ideálne "napučať" cez noc. Navrch pridajte kokos, polovicu banánu, arašidové maslo a máte hotovo.

Ingrediencie na 1 porciu:
✅ 40 g chia semienok
✅ 100 ml kokosového mlieka
✅ banán
✅ 10 g arašidového masla
✅ 10 g kokosových lupienkov


Olovrant: Lyofilizované ovocie


Obed: Hovädzí steak s restovanými fazuľkami

Tento recept prináša skvelú kombináciu šťavnatého hovädzieho steaku a chrumkavých restovaných fazuliek. Hovädzí steak môžete okoreniť podľa vašich chutí a opiecť na panvici do požadovaného stupňa prepečenia. Medzitým orestujete fazuľku s cesnakom a bylinkami, čo im dodá bohatú chuť a vôňu.

Ingrediencie na 1 porciu:
✅ hovädzí steak
✅ korenie podľa vašej chuti
✅ 100 g čerstvých alebo mrazených fazuliek
✅ cesnak
✅ bylinky podľa chuti
✅ 4 lyžice olivového oleja


Olovrant: Mix ořechů


Večera: Šalát s čerstvou zeleninou a tuniakom

Osviežujúca večera pripravená v priebehu niekoľkých minút. Tento jednoduchý a zdravý pokrm obsahuje tuniaka vo vlastnej šťave, vajcia, čerstvú zeleninu podľa vašich preferencií, ako je šalát, paradajka, paprika a cibuľa, to celé ochutené kvalitným olivovým olejom, citrónovou šťavou a bylinkami. Stačí niekoľko ingrediencií a máte pripravený výživný pokrm plný chuti a energie.

Ingrediencie na 1 porciu:
tuniakové kúsky vo vlastnej šťave
✅ vajcia
✅ čerstvá zelenina podľa vašich preferencií - šalát, paradajka, paprika, cibuľa
✅ 2 lyžice oleja
✅ citrónová šťava
✅ soľ, korenie a bylinky na dochutenie


Čo si z článku vziať?

Paleo diéta, inšpirovaná stravou našich predkov z doby kamennej, sa zameriava na konzumáciu prírodných potravín, ako sú mäso, ryby, ovocie, zelenina, orechy a semená, a vynecháva mliečne výrobky, obilniny a spracované potraviny. Zástancovia tejto diéty tvrdia, že môže priniesť množstvo výhod, ako je kontrola hladiny cukru v krvi, prevencia niektorých ochorení a zníženie hmotnosti. Je však dôležité poznamenať, že úspech pri chudnutí závisí predovšetkým od celkového kalorického deficitu. Preto aj pri dodržiavaní paleo diéty musíte sledovať svoj kalorický príjem, kalorický výdaj a venovať sa určitému druhu fyzickej aktivity.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

Petr Havlíček o stravovaní detí | Ako ich viesť k zdravej strave a sebavedomiu. Koľko cukru denne?

Výživový špecialista Petr Havlíček, akú dôležitú úlohu hrá jedlo nielen v správnom vývoji a raste, ale ako aj jeho dospelý život a sebavedomie.

5 TIPOV ako sa donútiť k cvičeniu a vydržať

Počas roka sa často nútime k cvičeniu, vnútorne si sľubujeme, ako tréningy zaradíme do každodenného života a dáme svoje telo do formy, ktorú si tak veľmi prajeme. Pomáha však toto všetko k vytrvalosti? Máme pre vás 5 tipov, ktoré vám skutočne pomôžu si cvičenie obľúbiť.

Sleduj nás: