Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Jarná únava: ako ovplyvňuje športový výkon a chudnutie?

Zmena ročných období môže ovplyvniť mnohých z nás. Ako zmena ročných období ovplyvňuje chudnutie a športový výkon?​

Čo je to únava pružiny a prečo k nej dochádza?

Jarná únava je stav, ktorý niektorí z nás pociťujú na prelome zimy a jari. Prejavuje sa ako pocit zvýšenej únavy, ospalosti a zníženej energie. Tu je niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť jarnú únavu:

  • Zmena svetelných podmienok: Po zime sa dĺžka svetla predlžuje a prechod od tmavších a kratších dní môže ovplyvniť biologické rytmy človeka vrátane spánku a bdenia. Táto zmena môže narušiť hormonálnu rovnováhu, čo vedie k únave.
  • Nedostatok vitamínov a minerálov: Počas zimy a začiatkom jari sa môže znížiť prísun vitamínov a minerálov, najmä vitamínu D, ktorý sa syntetizuje v koži pri dopade slnečného svetla na pokožku. 
  • Zmeny životného štýlu: Po zime sa ľudia snažia byť aktívnejší, čo môže viesť k vyčerpaniu a únave. Takisto sa môže zmeniť strava a stravovacie návyky, čo tiež ovplyvňuje energiu a vitalitu.
  • Psychologické faktory: Mnohí ľudia zažívajú sezónnu depresiu alebo stres z nadchádzajúcich zmien a povinností.

Aké sú príznaky jarnej únavy?

  • Únava a ospalosť: pocit vyčerpania a neustálej únavy, aj keď ste dobre vyspatí. Môžete pociťovať zvýšenú potrebu spánku alebo horšie ranné prebúdzanie.
  • Znížená energia: Cítite sa slabý a chýba vám energia na bežné činnosti. Strácate motiváciu a záujem o veci, ktoré vás zvyčajne bavia.
  • Poruchy spánku: Ťažkosti so zaspávaním a zlá kvalita spánku. Môžete tiež pociťovať časté budenie počas noci.
  • Zmeny nálady: Podráždenosť, zvýšená citlivosť na stresové situácie alebo znížená schopnosť sústrediť sa. Niektorí ľudia môžu pociťovať smútok a úzkosť.
  • Znížená koncentrácia a pamäť: Ťažkosti s udržaním pozornosti, zabúdanie a zhoršená schopnosť sústredenia. 
  • Fyzické príznaky: Zvýšená citlivosť na bolesti hlavy, bolesti svalov a kĺbov, znížená imunita a tráviace problémy.
  • Zmeny chuti do jedla: Niektorí ľudia majú zníženú chuť do jedla, zatiaľ čo iní môžu mať zvýšenú chuť do jedla, najmä na sladké alebo mastné jedlá.

Súvisí jarná únava s nedostatkom vitamínov alebo minerálov?

Áno, nedostatok vitamínov a minerálov môže tiež prispievať k únave a oslabeniu imunity. Patria medzi ne:

Vitamin D3

Vitamín D je u prevažnej väčšiny populácie nedostatkový. Jeho hlavným zdrojom je slnko, ak mu vystavíme pokožku, ďalej rybí tuk, morské ryby, vaječný žĺtok a maslo, ale jeho obsah je minimálny. Vitamín D zasahuje do metabolizmu vápnika a fosforu a má vplyv na delenie buniek vrátane imunitného systému.

Horčík Magnesium

Horčík prispieva k zníženiu miery únavy a k normálnej svalovej, nervovej a duševnej činnosti. Okrem toho horčík prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu, rovnováhe elektrolytov, deleniu buniek a syntéze bielkovín.

Multivitamín

Môžete tiež siahnuť po kvalitnom multivitamíne a multimineráli, ktoré dokonale doplnia vašu stravu o potrebné vitamíny a minerály. Výživové doplnky obsahujú komplex vitamínov a minerálov v optimálnom pomere a forme na pokrytie zvýšenej potreby mikroživín zaťaženého organizmu.

Omega 3 mastné kyseliny

Koncentráty rybieho oleja s obsahom EPA a DHA, ktoré sú kľúčovými zložkami omega-3 mastných kyselín, pretože prispievajú k normálnej činnosti srdca a podporujú imunitný systém. Okrem toho majú omega-3 mastné kyseliny protizápalové vlastnosti. Môžu preto prispieť k zníženiu zápalových procesov v tele.

Ashwagandha

Ashwagandha je klasifikovaná ako adaptogénna bylina, ktorá pomáha normalizovať fyziologické procesy v tele a prispieva k duševnému a fyzickému zdraviu. Ašvaganda pomáha udržiavať homeostázu, t. j. stabilitu vnútorného prostredia v rovnováhe, a to aj vo chvíľach silného fyzického alebo emocionálneho stresu.

Mohlo by Vás zajímat:

Najlepšie spaľovače tukov. Majú zmysel? Ako poznám, že funguje?

Spaľovače tukov sú riešením, pokiaľ sa snažíte zbaviť prebytočného tuku. Aká látka by v ňom nemala chýbať a ako spoznáte, že funguje sa dozviete v novom článku.

TOP 5 doplnkov výživy | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov aj nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

 Sledujte nás na sociálnych sieťach: