Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Čo je to dopamín, ako ovplyvňuje naše správanie a prečo nám rýchly dopamín škodí?

Zaujíma vás, aká tajomná sila stojí za našimi pocitmi šťastia a motivácie? Prečítajte si o dopamíne a o tom, ako tento neurotransmiter ovplyvňuje našu myseľ, náladu a rozhodovanie a prečo nám jeho nadbytok môže aj škodiť.

Hoci je dopamín nevyhnutný pre naše pocity potešenia a radosti, môže byť aj dvojsečnou zbraňou. Rýchly nárast dopamínu, ktorý zažívame napríklad pri používaní sociálnych sietí, môže mať nepriaznivé dôsledky na naše duševné a fyzické zdravie. Tento neustály prúd "rýchleho" dopamínu môže viesť k závislosti a zhoršiť našu schopnosť sústrediť sa, učiť sa a pociťovať radosť z dlhodobejších činností.

Čo je to dopamín?

Dopamín je neurotransmiter, čo je chemická látka, ktorá prenáša signály medzi nervovými bunkami v mozgu. Je kľúčový pre mnohé funkcie vrátane motorických funkcií, nálady, odmeny a motivácie.

Dopamín sa nazýva aj "hormón šťastia". Keď robíme niečo, čo nám prináša potešenie, alebo keď dosiahneme svoj vysnívaný cieľ, hladina dopamínu v mozgu sa zvyšuje. Toto zvýšenie dopamínu nás motivuje k opakovaniu týchto činností a ženie nás vpred. Niekedy sa však, bohužiaľ, dostaneme tam, kam nechceme. 

V skutočnosti hrá dopamín dôležitú úlohu v mechanizme vzniku závislosti. Ak nám nejaká činnosť spôsobí uvoľnenie veľkého množstva dopamínu, náš mozog bude chcieť túto činnosť opakovať a začne vyžadovať postupne väčšie dávky dopamínu, aby dosiahol rovnaký pocit potešenia ako predtým. 

Dopamín a sociálne siete: Prečo nám rýchly dopamín škodí?

Sociálne siete sú navrhnuté tak, aby boli vysoko návykové, a dopamín hrá v tejto závislosti kľúčovú úlohu. Každý lajk, komentár, upozornenie na sociálnej sieti alebo nová vtipné reelsko je pre náš mozog okamžitou odmenou, ktorá uvoľňuje dopamín v mozgu a vyvoláva pocit potešenia a spokojnosti. 

Preto neustále scrollujeme a scrollujeme a scrollujeme a niekedy je ťažké sa odtrhnúť. Sociálne siete ponúkajú nekonečný prúd obsahu, ktorý nás udržiava v napätí a neustále stimuluje uvoľňovanie dopamínu. Jedno video nás baví, druhé nie, scrollujeme a takto pokračujeme ďalej a ďalej. Tento proces je podobný fungovaniu hazardných hier, kde nepredvídateľnosť odmien zvyšuje hladinu dopamínu a posilňuje návykové správanie.

Tento neustály prílev "rýchleho" dopamínu zo sociálnych sietí môže viesť k závislosti na týchto krátkodobých odmenách. Časom môže náš mozog začať preferovať rýchle a ľahko dostupné zdroje dopamínu, čo môže negatívne ovplyvniť našu schopnosť sústrediť sa, učiť sa a nachádzať potešenie v dlhodobejších činnostiach.

Dopamínový detox

Ak máte vo zvyku tráviť každý deň príliš veľa času na sociálnych sieťach alebo skĺznuť k iným rýchlym zdrojom dopamínu, pravdepodobne vám prospeje dopamínový detox.

Dopamínový detox zahŕňa obmedzenie alebo dočasné vylúčenie činností, ktoré spôsobujú rýchle a intenzívne uvoľňovanie dopamínu v mozgu. Cieľom je znížiť závislosť od týchto krátkodobých odmien a obnoviť rovnováhu v dopamínovom systéme, čo môže viesť k zlepšeniu koncentrácie, produktivity a celkového pocitu šťastia a pohody.

Ako urobiť dopamínový detox od sociálnych médií

Rozhodli ste sa vyskúšať dopamínový detox a dať si na chvíľu pauzu od sociálnych médií? Potom pre vás máme niekoľko tipov.

1. Presuňte aplikácie sociálnych sietí z dohľadu

Z dohľadu, z mysle. Máte aplikácie sociálnych sietí priamo na domovskej obrazovke, takže sú prvou vecou, ktorú vidíte po odomknutí telefónu? Skúste tieto aplikácie skryť na sekundárnu plochu alebo do priečinkov aplikácií, kde nebudú ikony na očiach. Takto vás aplikácie nebudú lákať na ich spustenie.

2. Vypnite oznámenia

Rozsvieti sa obrazovka vášho telefónu vždy, keď dostanete oznámenie alebo správu zo sociálnych sietí, ktorá sa vám neustále pripomína? Vypnite si oznámenia a kontrolujte ich len vtedy, keď chcete a keď sa vám to hodí. Nie vtedy, keď vás o to požiada sociálna sieť.

Ak máte stále tendenciu pozerať sa do aplikácií, stanovte si čas alebo interval, kedy sa budete do aplikácií pozerať, napríklad raz za hodinu, v električke alebo počas obedňajšej prestávky.

3. Nastavte maximálny čas, ktorý môžete stráviť v sieťach

Vedeli ste, že na väčšine sociálnych sietí si môžete nastaviť denný časový limit? Ak časový limit prekročíte, dostanete upozornenie, že je čas aplikáciu zatvoriť. Pozrite sa, aký je váš priemerný denný čas strávený na konkrétnej sociálnej sieti, nastavte si o niečo nižší časový limit a držte sa ho.

4. Nájdite si zdravšiu náhradu 

Takýto dopamínový detox sa vám môže zo začiatku zdať ťažký, preto sa snažte zamestnať svoju myseľ a nájsť si iné, zdravšie zdroje dopamínu. Napríklad namiesto sledovania sociálnych médií si prečítajte knihu, choďte na prechádzku, venujte sa novému koníčku alebo fyzickej aktivite.

5. Vytvorte si nové rutinné postupy

Zamerajte sa aj na vytvorenie nových, zdravších návykov, ktoré vám pomôžu znížiť prísun lacného dopamínu. Napríklad:

✅ Začnite deň bez telefónu - namiesto toho si zacvičte, meditujte alebo choďte na krátku prechádzku.
✅ Vyhraďte si počas dňa čas na dôkladnú prácu alebo štúdium, počas ktorého vás nebudú rozptyľovať mobilné zariadenia.
✅ Vyhnite sa obrazovkám pred spaním, namiesto toho si čítajte alebo relaxujte. 

Odporúčame však začať vždy s jednou aktivitou a praktizovať ju dostatočne dlho, aby sa stala zvykom, a potom postupne pridávať ďalšie aktivity. 

Ako doplniť dopamín zdravým spôsobom?

Existuje niekoľko zdravých spôsobov, ako podporiť prirodzenú produkciu dopamínu v mozgu a udržať vyváženú hladinu tohto neurotransmitera. Tu je niekoľko tipov, ako doplniť dopamín zdravým spôsobom:

✅ Pravidelne cvičte

Fyzická aktivita a pohyb uvoľňujú endorfíny a zvyšujú hladinu dopamínu. Či už si pôjdete zabehať, zájdete do posilňovne alebo na hodinu jogy, odmenou vám bude potrebná dávka dopamínu, ktorá vám okamžite vyčarí lepší deň.

✅ Dodržiavajte zdravú a vyváženú stravu

Konzumujte potraviny bohaté na aminokyseliny, ako je tyrozín, z ktorých sa dopamín tvorí. Tieto aminokyseliny sú obsiahnuté predovšetkým v mäse, vajciach, rybách, avokáde, strukovinách a orieškoch.

✅ Dostatok spánku

Dostatok odpočinku a kvalitný spánok sú kľúčové pre správnu funkciu mozgu a rovnováhu neurotransmiterov vrátane dopamínu. Snažte sa spať 7 až 8 hodín denne a dodržujte pravidelný spánkový režim.

✅ Dopĺňajte vitamíny a minerály

Zahrňte do stravy potraviny alebo doplnky stravy obsahujúce vitamíny a minerály nevyhnutné na produkciu dopamínu, ako je vitamín B6, vitamín B12, kyselina listová, zinok, železo alebo horčík. Tiež adaptogény, môžu pomôcť s reguláciou neurotransmiterov. Adaptogény, ako ashwagandha, maca alebo Rhodiola rosea, majú schopnosť regulovať náladu a znižovať úroveň stresu a napätia.

✅ Choďte na slnko

Slnko je najlepší lekár a terapeut. Pravidelný pobyt na slnku stimuluje tvorbu vitamínu D a serotonínu, ktorý má okrem iných pozitívnych účinkov vplyv aj na tvorbu dopamínu. Urobte si krátku prechádzku na slnku a zistite, ako veľmi vám dodá energiu.


Dopamín je kľúčový pre mnohé funkcie vrátane motorických funkcií, nálady, odmeny a motivácie. Môže sa však stať aj nebezpečným, ak nad ním stratíme kontrolu. Keď je hladina dopamínu v rovnováhe, cítime sa šťastní a motivovaní. Problém nastáva, keď podľahneme pokušeniu rýchleho dopamínu, ktorý poskytuje len krátkodobé uspokojenie a vytvára potrebu stále väčších dávok. To môže viesť k závislosti od sociálnych médií, online nakupovania alebo počítačových hier. Pre naše zdravie je lepšie tieto činnosti obmedziť a nahradiť ich zdravšími zdrojmi dopamínu, ako je cvičenie, prechádzka na čerstvom vzduchu alebo relaxácia.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

Fyzioterapeut odpovedá na najčastejšie otázky: vyskočené platničky, barefoot topánky, strečing.

Kvalifokovaný fyzioterapeut Jiří Ptáček v podcaste odpovedal na vaše najčastejšie otázky.

Kurkumín | Aké má účinky a prečo by ste ho mali užívať pravidelne?

Vedeli ste, že kurkumín sa pre svoje jedinečné liečivé vlastnosti používa už stáročia? Poznáte jeho pozitívne účinky na náš organizmus? V tomto článku nájdete prehľad o tom, ako môže kurkumín pozitívne ovplyvniť váš organizmus.

Sleduj nás: