Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako zistím, aký som somatotyp?

Čo sú somatotypy?

Somatotyp určuje telesný typ človeka. Je to kategorizácia telesného typu na základe anatomických a fyziologických charakteristík. V praxi sa využíva napríklad v športe, kde môže pomôcť prispôsobiť tréningový a stravovací plán potrebám a cieľom jednotlivca.

Ako zistím, aký som somatotyp?

Málokto je stopercentný typ, často sa prekrývajú. Podľa týchto znakov môžete určiť, aký máte somatotyp:

Ako vyzerá ektomorf:

Štíhla postava s dlhými a štíhlymi končatinami, nízkym obsahom telesného tuku a malým objemom svalov. Ektomorfovia majú zvyčajne problém vôbec nabrať svalovú hmotu a hmotnosť. Typickým príkladom je známy a uznávaný herec Vladimír Javorský.

Ako vyzerá endomorf:

Endomorfovia majú zvyčajne jemnejšie telesné črty, menšiu kostru, širšie boky a vyšší podiel telesného tuku. Ťažko sa zbavujú prebytočného tuku a môžu mať sklon k nadváhe. Príkladom endomorfnej postavy je vzpierač, zápasník, herec a moderátor Zdeněk Srstka.

Ako vyzerá mezomorf: 

Jedinci majú zvyčajne dobre vyvinutú kostru, svaly a tvarované črty tváre. Mezomorfovia sú často atletické typy, ktoré ľahko naberajú a strácajú svalovú hmotu a sú vhodné na širokú škálu cvičení. Najlepším príkladom je atlét a olympijský medailista Roman Šebrle.

Skinny fat postava: 

Tento pojem označuje telesnú stavbu, ktorá kombinuje znaky ektomorfného a endomorfného somatotypu. Osoba s chudou tučnou postavou má zvyčajne vzhľad ektomorfu. Štíhla konštitúcia, malý objem svalov a menej kostnej hmoty. Zároveň má vyššie percento telesného tuku a jemnejšie črty tváre, čo viac zodpovedá endomorfnému somatotypu. Vychudnutá postava môže byť spôsobená rôznymi faktormi, ako sú genetika, strava, fyzická aktivita a hormonálna nerovnováha. Často je spôsobená sedavým spôsobom života, keď človek nemá dostatok pohybu a cvičenia a zároveň konzumuje nezdravú stravu s vysokým obsahom cukru a tuku.

Mohlo by vás zajímat: 

Anabolizmus: Čo rozhoduje o tom, či budem naberať svaly alebo tuk?

Počas tréningu dochádza k silnému katabolizmu, t. j. k poškodeniu svalových vlákien. Neskôr dochádza k anabolizmu. Ako ho podporiť?

PODCAST: Ako nabrať svaly? Ako si zostaviť jedálniček, ako cvičiť, a ktoré doplnky užívať?

Tréner Jirka Vacek spoločne s výživovým poradcom Petrem Havlíčkem pre vás natočili dva podcasty o naberaní svalovej hmoty.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: