Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

7 dôvodov, prečo nemôžete schudnúť, ale môžete to ľahko zmeniť.

Zmenili ste svoje stravovacie návyky, vyhýbate sa zlým jedlám a počítate každú kalóriu. Kúpili ste si bežecké topánky a dokonca ste vstávali o hodinu skôr, aby ste si zacvičili, a výsledky sa stále nedostavujú? Možno robíte tieto základné chyby. Odborník na výživu Petr Havlíček a tréner Jirka Vacek natočili videá na túto tému.

Na čo sa zamerať:

✅ nedostatočný silový tréning
✅ zdravá, nevýživná strava
✅ nedostatok bielkovín
✅ skryté cukry
✅ príliš veľa kardio cvičenia
✅ málo silového tréningu
✅ nedostatok spánku
✅ príliš veľa stresu

1) Nadbytok zdravých, ale kalorických potravín

Zdravé potraviny sú skvelé, sú naozaj nutrične bohaté, ale musíte si uvedomiť, že tieto potraviny majú aj kalórie.  Kľúčom k úspešnému chudnutiu je kalorický deficit a vyvážená strava bohatá na všetky makroživiny. To platí aj pre zdravé potraviny. Ako si to nastaviť? Nedávno sme o tom napísali článok.


Jak si vypočítat makroživiny a nastavit jídelníček? Kde a jak začít. Jak počítat kalorie. Jednoduchý návod zde.


2) Nedostatok bielkovín

Dostatok bielkovín je kľúčom k chudnutiu. Bielkoviny by sa mali konzumovať pri každom jedle, minimálne 1,6 g na kilogram telesnej hmotnosti, už len preto, že bielkoviny sú najdlhšie trvajúcou makroživinou. Okrem toho majú vysoký termický účinok - to znamená, že telo musí na ich spracovanie a rozklad na aminokyseliny spotrebovať veľa energie. Bielkoviny tiež zabezpečujú, že si počas kalorického deficitu udržíme svalovú hmotu.


Náš tip: Nezabudnite na bielkoviny

Či už budujete svaly alebo spaľujete tuk, bielkoviny sú nevyhnutnou súčasťou vášho jedálnička. Proteín dopĺňajte po cvičení pre rýchlejší prísun živín do svalov a lepšiu regeneráciu a vychutnajte si ich ako občerstvenie. Vďaka bielkovinám budete mať dlhšie pocit sýtosti a navyše vám budú chutiť.


3) Skryté cukry

Skryté cukry sa nachádzajú v mnohých potravinách, dokonca aj v tých, ktoré sa zdajú byť zdravé. Varíte ryžu, chcete ju oživiť a pridať sterilizovanú zeleninu v slanom náleve? Pridáte poriadnu dávku cukru. Vyberajte si preto čerstvú alebo mrazenú zeleninu. A čo müsli, ktoré sa prezentuje ako zdravý začiatok dňa? Pozrite sa na škatuľu, pozrite sa na kolónku "- z ktorých cukrov".

4) Tekuté kalórie alebo pozor na limonády a džúsy

Tekuté kalórie sa nazývajú kalórie, ktoré sú skryté v limonádach. Tieto kalórie nás ani nezasýtia, ani nám neprinesú nič dobré. Napríklad 2 litre Coca-Coly majú 850 kcal a pomarančový alebo jablkový džús, ktorý je často zdravým nápojom, má rovnakú hodnotu. Áno, obsahuje vitamíny a pohár džúsu, pokiaľ zapadá do vášho výživového príjmu, je v poriadku, ale nie je to niečo, na čom by ste mali založiť pitný režim. Často krát pri chudnutí stačí vyradiť z pitného režimu sladené limonády, sódu a džúsy a nahradiť ich čistou vodou alebo čajom.


Náš tip: Sladké pitie bez kalórií

Superkoncentrované prírodné arómy znamenajú, že na dochutenie vybraného jedla alebo nápoja stačí len niekoľko kvapiek. Neobsahujú žiadne kalórie, cukor, sacharidy ani tuk.


5) Celkovo nesprávne hodnotíte svoj kalorický príjem

Ľudia majú tendenciu podceňovať svoj kalorický príjem a nesprávne posudzovať svoju stravu, čo im znemožňuje schudnúť. Často sa to stáva, keď si jedlo zapisujete do tabuliek spätne, odhadujete veľkosť porcií, používate jedlo už zapísané v kalorických tabuľkách, nepočítate spomínané tekuté kalórie alebo si jedlo nezapisujete dôsledne, napr. počas týždňa poctivo dodržiavate režim, ale cez víkend poľavíte a nič si nezapíšete. 

Hovoríte si, že v tomto prípade by ste sa museli stať otrokom jedla a sledovať každú kalóriu? Áno aj nie. Ak začínate, naozaj sa musíte poctivo vážiť a zapisovať si svoj jedálniček. Robíte to hlavne kvôli sebe, aby ste mali predstavu o veľkosti porcií. Náš tip? Odfoťte si odvážené jedlá, zapíšte si nutričné informácie a nabudúce si môžete objednať podľa fotografie.

6) Príliš veľa kardio a málo silového tréningu

Na rozdiel od silového tréningu robíte kardio nepretržite a bez prestávky, v dôsledku čoho v danom momente spálite viac energie ako pri bežnom silovom tréningu, čo zrejme vedie k väčšiemu kalorickému deficitu, a tým aj k efektívnejšiemu chudnutiu. 

Pravdou je, že ak si dáte poriadny silový tréning, vaše telo pravdepodobne počas tréningu vydá menej energie, ale na rozdiel od kardia bude spaľovať ešte niekoľko, dokonca desiatky hodín po tréningu, pretože musí regenerovať namáhané svaly. Ďalšou výhodou je, že svaly spotrebujú veľa energie, čím viac svalovej hmoty máte, tým viac energie vaše telo prirodzene spotrebuje a posledným podstatným aspektom pri silovom tréningu je, že svojmu telu dodávate energiu, svalovú hmotu stále potrebujete a vaše telo si ju udrží.

Asi nemusím spomínať, že cvičením aj s vlastnou váhou budete mať pekné tvary a silné telo. Na našom kanáli YouTube je množstvo domácich tréningov, inšpirujte sa.

7) Nedostatok spánku a príliš veľa stresu

Nedostatok spánku spôsobuje, že ste cez deň unavení a nechce sa vám nič robiť, nieto ešte cvičiť. Nedostatok spánku môže dokonca spomaliť váš pokojový metabolizmus. Ten meria, koľko energie naše telo spáli, keď nič nerobíme. Závisí to od veku, pohlavia a množstva svalovej hmoty. Ďalšia vec, ktorú spánok ovplyvňuje, sú chute, ľudia, ktorí málo spia a sú vystresovaní, častejšie siahajú po kalorických potravinách bohatých na sladké tuky.

Zdroj: Tereza Fuková

Mohlo by vás zaujímať:

 

Najlepšie spaľovače tukov. Majú zmysel? Ako poznám, že funguje?

Spaľovače tukov sú riešením, pokiaľ sa snažíte zbaviť prebytočného tuku. Aká látka by v ňom nemala chýbať a ako spoznáte, že funguje sa dozviete v novom článku.

Magnesium, prečo ja tak dôležité a aká forma horčika je najlepšia?

Horčík je jedným z najviac nedostatkových minerálov v našom tele. Horčík má vplyv na zníženie miery únavy a vyčerpania, prispieva k rovnováhe elektrolytov, normálnej činnosti svalov a normálnej psychickej činnosti.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: