Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

4 časté fitness mýty. Tými sa rozhodne neriaďte.

Pokiaľ patríte do skupiny ľudí, ktorí si s príchodom nového roka dávajú fitness predsavzatia a rozhodnú sa dodržiavať vyvážený jedálniček a začať športovať. Potom je tento článok práve pre Vás. Zdravý životný štýl neznamená obmedzovanie, zákazy a výčitky. Je to predovšetkým celoživotný vzťah medzi nami a naším telom. Preto Vám prinášame 4 fitness mýty, ktorým sa radšej vyhnite!

1. Detox ako najefektívnejší spôsob chudnutia

Detox je veľmi často nesprávne uvádzaný ako metóda chudnutia a tiež ako nenahraditeľná súčasť nášho života, ktorý by sme mali z času na čas zaraďovať. Mnoho detoxikačných výrobkov sľubuje, že si okrem iného zlepšíte imunitu a trávenie. V mnohých prípadoch sa jedná o presladené a predražené šťavy, cez ktoré prijmete veľké množstvo cukru a najviac utrpí Vaša peňaženka. Je pravda, že detox je proces, ktorý odstraňuje nežiaduce látky z tela. Každopádne máme veľké šťastie, že sa o také veci starať vôbec nemusíme, pretože tieto funkcie za nás vykonávajú pečeň, obličky a pľúca a rozhodne ich nie je potrebné rôznymi výrobkami ,,podporovať''.


Náš TIP: Pokiaľ chcete podporiť trávenie a zároveň dodať telu prospešné antioxidanty a vitamíny, potom Vám odporúča vyskúšať Czech Virus Super Greens PRO V2.0. Okrem iného obsahuje zelené superpotraviny, ako je chlorella, spirulina, mladý jačmeň a mldá pšenica. Ďalej obsahuje huby používané v činskej medicíne a tráviace enzýmy vrátane bromelaínu. Nemusíte sa báť chuti, pretože Greens je sladený steviol-glykozidy a máte na výber z dvoch príchutí.


Na túto tému sa rozhovorili výživový špecialista Petr Havlíček a tréner Jirka Vacek.


2. Keď budem cvičiť každý deň, tak dosiahnem najlepšie výsledky

Hovorí sa, že odpočinok je pre slabochov, nie? Ba práve naopak! Pokiaľ dostatočne neodpočívate, hrozí riziko, že dôjde k pretrénovaniu, alebo dokonca, že sa zraníte. Odpočinok je nesmierne dôležitý pre regeneráciu a rast svalov a práve vďaka správnej regenerácii ľahšie dosiahnete Vaše výsledky. Uistite sa teda, že pravidelne zaraďujete rest days a presvedčte sa o ich efektívnosti.


Náš TIP: Pokiaľ chcete maximálne podporiť regeneráciu, potom odporúčame zaradiť do Vašej pravidelnej suplementácie horčík. Za nás je najlepšia forma bisglycinát (chelát). Táto forma je najlepšie využiteľná naším telom a maximálne z neho dokážeme ťažiť jeho benefity. Okrem iného podporuje kvalitu spánku, pomáha znižovať mieru únavy a vyčerpania alebo sa podieľa na udržiavaní normálneho stavu kostí a zubov.


3. Sacharidy sú strašiak, pred ktorými sa musíme schovávať a to hlavne po zotmení!

Sacharidy patria medzi démonizované potraviny podobne ako tuky. A po dlhé roky sa tu stále vyskytuje nepravdivý mýtus, že ak chcete schudnúť a žiť zdravo, tak ich treba vyradiť z jedálnička. Je pravda, že nadmerná konzumácia rafinovaného cukru nášmu zdraviu neprospieva a môže viesť k vzniku kardiovaskulárnych chorôb alebo obezity. Musíme ale pamätať na to, že cukor nie je synonynom pre sacharid. Rozlišujeme niekoľko druhov sacharidov. Prvou skupinou sú tzv. monosacharidy, ktoré naše telo veľmi rýchlo trávia, rýchlo dodávajú energiu a takmer nás nezasýtia. Ďalšou skupinou sú disacharidy, ktoré sa tiež rýchlo trávia a majú sladkú chuť. Napríklad ide o laktózu či sacharózu. Poslednú skupinu tvoria polysacharidy, známe tiež ako komplexné sacharidy. Tieto sacharidy trávia telo zo všetkých druhov najdlhšie, čo znamená, že nás aj na dlhšiu dobu zasýtia. Sacharidy slúžia ako palivo a zásobáreň energie. Nemusíte sa ich teda báť a rovnako ako ostatné makroživiny, by mali byť súčasťou nášho každodenného jedálnička.

Na tému ako nahradiť cukor alebo koľko sacharidov za deň prijímať a mnoho ďalších tém rozobrali vo videu výživový špecialista Petr Havlíček a tréner Jirka Vacek.


4. Tuky nás urobia tučné

Rovnako ako sacharidy, aj tuky sú stále veľmi démonizovanou makroživinou. Ale opak je pravdou! Dostatočný príjem kvalitných tukov je veľmi dôležitý a má pre naše telo nespočetné množstvo benefitov. Jedným z benefitov je, že napomáhajú vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K), majú pozitívny vplyv na kognitívne funkcie alebo na hormonálne zdravie av neposlednom rade dodávajú jedlu jeho špecifickú chuť. Nie nadarmo sa hovorí, že tuk je nostitelom chuti. Z jedálnička ich teda určite nevyraďuje a zaraďte kvalitné zdroje, ako sú tučné ryby (losos, tuniak), avokádo, semienka, orechy a orechové maslá, ghí, ai.

Ak si chcete vypočuť výživového špecialistu Petra Havlíčka a trénera Jirku Vacka, ako hovorí o tukoch a či je mliečny tuk zlý, tak si pustite naše video.


Mohlo by Vás zaujímať:

Nejlepší detox pre naše telo? Ako si nezničit zdravie a metabolismus?

Internet nás bombarduje príspevkami o detoxoch a pôstoch, v ktorých tvrdí, aké je dôležité telo očistiť. Tento rok sú obzvlášť populárne ovocné šťavy, zelerové šťavy a kokosová voda. Asi jarné upratovanie? To je ale hlúposť.

Prečo mi nejde schudnúť? Adaptácia organizmu na nízký príjem.

Nedarí sa Vám schudnúť a Vaše telo stagnuje? Čo radí výživový špecialista Petr Havlíček a fitness tréner Jirka Vacek?

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: