Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Celulitída. Mýty a fakty. Najčastejšie faktory a ako s pomarančovou kožou bojovať?

Celulitída nie je problém len ľudí s nadváhou. Dokonca aj ženy, ktoré sú štíhle a fit, sa môžu dostať do tohto otravného problému. Najčastejšie „zasiahnuté“ partie sú zadok, stehná a brucho.

Ako vyzrieť na celulitídu a čo pomáha viac? Strava, masáže alebo cvičenie? To rozoberali výživový špecialista Petr Havlíček a Tereza Fuková v podcasti.

Faktory, ktoré ovplyvňujú rozvoj celulitídy.

  • Zmena hormónov v krvi: Puberta, hormonálna antikoncepcia, tehotenstvo, menopauza.
  • Ochabovanie väzivového tkaniva: Nevyvážená strave, nedostatok pohybu, príjem tekutín.
  • Nedostatočná funkcia krvného a lymfatického systému.
  • Alkohol, fajčenie, obezita a stres.
  • Zlá činnosť pečene – dochádza k zhoršenému metabolizmu tukov.

❌Celulitídu majú len tuční ľudia MÝTUS

Nadváha celulitídu rozhodne zhorší a bude viditeľnejšia. Čím väčšie sú ložiská tuku, tým väčší tlak pôsobí na spojivové tkanivo a tým väčšia je pravdepodobnosť, že "presiakne" až pod kožu. Celulitída sa však objavuje u žien všetkých veľkostí a tvarov. Kľúčové je oslabenie kolagénových vlákien.

❌Najlepšie na boj s celulitídou je kardio MÝTUS

Beh a ďalšie formy kardio cvičenia síce môžu pomôcť zhodiť nejaké kilá, ale to na redukciu celulitídy nestačí. Aby došlo k vyhladeniu dialíkov je nutné zaradiť aj silový tréning - posilňovanie. Pokiaľ budete posilňovať dôjde k spevneniu svalov a tým podkožie a koža sa vypne a nebude toľko „rozklepaná“. Naopak, bude mať pevnejší, komplexnejší vzhľad.

✅ Silové cvičenia pomáhajú znížiť výskyt celulitídy FAKT

YES! Samozrejme to nestojí len na cvičení a nejde o úplný liek na celulitídu, ale vo väčšine prípadov cvičeniu pomôže zabrániť alebo znížiť jej vzhľad. Celulitída sa objavuje, ak sú spojivové vlákna pod kožou slabé alebo strácajú svoju pružnosť. Spevnenie svalov zaistí, že celulitída je menej znateľná. Navyše posilňovám budujete svalovú hmotu, spaľujete tuky a zvyšuje sa krvný obeh.

✅ Hormonálna antikoncepcia zhoršuje celulitídu. FAKT

Áno. Môžu za to hormóny v tabletke, ktoré negatívne pôsobia na vitamín E. Ten v tele ženy podporuje krvný obeh. A práve dobrý obeh krvi zamedzuje vzniku celulitídy (okrem iného).

❌Krémy proti celulitíde MÝTUS

Jednoducho povedané. NIE! Bez ohľadu na to, čo čítate na etikete, alebo koľko ten zázrak stojí, neexistuje krém, ktorý by vás účinne dokázal celulitídy zbaviť. Niektoré z nich môžu spôsobiť dočasné zlepšenie, ale bohužiaľ oslabené kolagénové vlákna s definitívnou platnosťou nedokáže žiadny krém opraviť. Je dôležité pokožku hydratovať, ale to až ďalší bod.

✅ Hydratovanie a masírovanie pokožky zmierňuje celulitídu FAKT

Áno aj nie. Pokiaľ budete len mazať pokožku krémom, tak celulitída nezmizne, je potrebný už spomínaný pohyb a správna strava. Ale hydratovaním pokožky a masážami zlepšíme cirkuláciu krvi a prekrvenie podkožia a tým znížime riziko celulitídy.

✅ Na zbavenie celulitídy sú skvelé lymfatické masáže aj saunaFAKT

Ďalší spôsob, ako rozprúdiť v tele krv a lymfu je saunovanie, sprchovanie sa v striedavo teplej a studenej vode, ale aj lymfatické masáže.

✅ Celulitída je daná geneticky FAKT

Ale nepoužívajte to ako výhovorku. So všetkým sa dá bojovať. Avšak pokiaľ má celulitídu babička aj mamička pravdepodobne s tým budete mať problémy aj vy.


Na celulitúdu vám žiadne zázračné pilulky a doplnky stravy nepomôžu, ale odporúčame vyskúšať Renovality olejček, ktorý v boji s pomarančovou kožou pomáha obstojne av redukcii tuku všeobecne môžete siahnuť po spaľovačoch.

Nature's Finest OK! Water Out 150 g

Zmes na prípravu funkčného nápoja, ktorý pomôže s odstránením prebytočnej vody z tela a je vhodným doplnkom pri problémoch s opuchmi. Účinnými látkami sú listy žihľavy a extrakt z bazy, ktoré spôsobujú zvýšenie potenia pri fyzickej aktivite.

Seagarden Marine Collagen 300 g

Čistý morský kolagén je vyrobený z voľne žijúcej tresky a je hydrolyzovaný na malé kolagénové peptidy. Tie majú molekulovú hmotnosť iba 3 kDA (kilodaltony), takže sú telom optimálne vstrebávané a využité. Okrem toho je morský kolagén vstrebávaný v tele až 1,5-krát účinnejšie ako kolagén z cicavcov.

Sunwarrior Collagen Building 500g

Sunwarrior prišiel s účinným vegánskym riešením, ktoré podporuje tvorbu telu vlastného kolagénu, pomáha zlepšovať kondíciu pohybového aparátu a podporuje prirodzenú krásu. Všetky zložky v produkte sú v BIO kvalite, okrem kyseliny hyalurónovej, MCT oleja, akáciovej vlákniny a morských rias. Preto Collagen Builder nenesie túto certifikáciu. Kvalita a čistota všetkých surovín je dôkladne monitorovaná a kontrolovaná v USA. Bez GMO, alergénov, sóje, lepku, pridaného cukru, pridaných aditív (umelých konzervantov, dochucovadiel, farbív a rozpúšťadiel).

Prom-in Lean Solution

Spaľovač tukov ponúka jedinečný 3 fázový komplex na optimálnu kontrolu telesnej hmotnosti. Tento komplexný spaľovač je unikátny vďaka extra vysokému množstvu účinných zložiek: acetyl-L-karnitín HCl, extrakt zeleného čaju, L-tyrozín, kofeín, kajenské korenie a synefrín, ktorý podporuje termoregulačný proces. Vďaka kofeínu a kajenskému koreniu dosiahnete správne "nakopnutie" pred tréningom a podporu zvýšeného potenia.


Extrifit Thermogel

Komplexný termogénny spaľovač tukov, pripravený na okamžitú konzumáciu v niekoľkých skvelých príchutiach vo from géle. Určený pre všetkých športovcov, ktorí sa usilujú o maximálne vyrysovanie a redukciu podkožného tuku, a to vďaka svojmu obsahu termogénnych látok (napr. synefrín, extrakt zo zeleného čaju a ďalšie), stimulantov (kofeín, taurín a i.) a ďalších účinných látok, ktoré ovplyvňujú metabolizmus tukov (HCA, karnitín, chróm a ďalšie).


Nutrend Fat Direct

BEZ STIMULANTOV. Jedinečný nielen zložením, ale aj dobou použitia. Nočný spaľovač je špeciálne vyvinutý na odbúravanie tukov v spánku. Receptúra obsahuje výťažky z morských rias wakame, ale aj z garcinie cambogie a zo zelenú kávu (bez kofeínu). Neobsahuje povzbudzujúce látky.

Mohlo by vás zajímat:

Chudnutie pre začiatočníkov. Čo je to kalorický deficit? A ako začať správne a udržateľne chudnúť?

Ak nevieš, ako začať chudnúť, vždy to bude ťažký a dlho pri tom nevydržíš. V tomto článku sa dozvieš základné pojmy a princípy, ako to funguje, na čom záleží, aby šla kilá konečne dole.

Rady na nafúknuté brucho. Príčiny, čo pomáha a ako sa ho zbaviť? 

Nafúknuté brucho môže znepríjemňovať každodenný život. Každý z nás už zažil nafúknuté brucho - ťažko stráviteľné jedlo, veľké porcie, prejedanie. Ak sa nadúvanie často opakuje, musíte začať hľadať príčinu.

​Sledujte nás na sociálnych sieťach: