Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako sa zbaviť chute na sladké. Ako rozoznať chuť a hlad?

Rady, tipy, triky

Výživový špecialista Petr Havlíček a Tereza Fuková odpovedajú na otázky ohľadom chutí a emočného hladu. Hlad je neodmysliteľnou súčasťou nášho života, a napriek tomu je to téma, ktorá často nedostáva dostatočnú pozornosť.

Aké sú druhy hladu? 

Máme dva základné druhy hladu, ktoré je možné od seba dobre rozoznať. Jedná sa o hlad fyziologický a emočné, ale emočné hlad možno rozdeliť na ďalšie skupiny.

  • Fyziologický hlad: Je spôsobený fyzickými potrebami tela po energii a živinách. Tento druh hladu sa často prejavuje postupným znižovaním hladiny glukózy v krvi a vyvoláva signály. Fyziologický hlad prichádza postupne.
  • Emočný hlad: Vzniká v dôsledku emócií a psychických stavov, ako sú stres, smútok, ale aj nuda. Mnohí ľudia majú tendenciu reagovať na emočné podnety konzumáciou jedla ako formou útechy alebo odreagovania. Tento hlad prichádza z ničoho nič a po nájdení často prichádzajú výčitky.
  • Sociálny hlad: Tento hlad sa radí skôr k emočnému hladu. Sociálny hlad môže vzniknúť v dôsledku sociálnych interakcií alebo vonkajších stimulov spojených s jedlom, ako sú spoločenské udalosti, reklamy na televíziu alebo voňajúce potraviny v okolí.
  • Vlčí hlad: Môže byť dôsledkom emocionálneho vypätia, ale aj dlhým intervalom medzi jedlami. Pokiaľ máte dlhú dobu medzi jedlami, môže sa objaviť silný pocit hladu. Napríklad pri preskočení raňajok alebo obeda. Vlčí hlad môže byť tiež dôsledkom dlhodobých diét a neprimeraného kalorického deficitu.

Aký je rozdiel medzi hladom a chuťou?

  • Hlad: Hlad je fyziologická potreba tela po energii a živinách. Hlad je regulovaný hormónmi a signálmi z mozgu. Fyzické prejavy hladu zahŕňajú kručenie v bruchu, pocit prázdneho žalúdka, únava alebo podráždenosť. Hlad možno uspokojiť prijatím potravy a po nájdení zminie.
  • Chuť: Chuť je subjektívny zmyslový zážitok spojený s konzumáciou potravy a je formovaná kombináciou chuti, vône, textúry aj vizuálneho dojmu jedla. Aj keď chuť je možné uspokojiť konzumáciou potravy, nie je nutne spojená s fyziologickou potrebou jesť, čo podčiarkuje rozdiel medzi túžbou po chuti a fyziologickým hladom.

​5 tipov, ako sa zbaviť chutí na sladké:

  1. Zvládanie emocionálneho vypätia: Mnoho ľudí hľadá útechu v jedle, najmä v sladkostiach, keď sú pod stresom. Hľadajte spôsoby, ako zvládať stres, ako sú meditácia, jóga alebo pravidelná fyzická aktivita. Častokrát stačí aj pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu. Pokiaľ je váš stres neukočírovateľný, riešte ho s odborníkom. Nie je to žiadna hanba a často to je východisko z prejedania sa sladkým.
     
  2. Dostatok spánku: Nedostatok spánku môže zvýšiť chuť do sladkých a kalorických potravín. Je to kvôli zvyšujúcej hladine kortizolu. Snažte sa zaistiť si dostatok kvalitného spánku. Chcete zlepšiť spánok, ale neviete, ako na to? Máme pre vás článok 6 tipov, ako zlepšiť a skvalitniť spánok.
     
  3. Pravidelná strava: Urobte si poriadok v stravovaní, nastavte si režim s dostatočným množstvom bielkovín, zdravých tukov, komplexných sacharidov a vlákniny. To vám pomôže udržať hladinu cukru v krvi stabilnú a znížiť túžbu po sladkostiach.
     
  4. Znížte príjem cukru: Začnite postupne znižovať pridaný cukor v strave. Ovocie, prírodné jogurty, orechy alebo tmavá čokoláda môžu byť menej sladkou, ale zároveň uspokojivou voľbou chuti po sladkom.
     
  5. Pohyb: Pravidelný pohyb a fyzická aktivita majú pozitívny vplyv na kontrolu chuti na sladké. Pravidelný pohyb môže pomôcť stabilizovať hladinu glukózy a znížiť náhle pocity hladu. Fyzická aktivita ovplyvňuje hormóny spojené s chuťou do jedla. Pohyb je známy pre svoje antistresové účinky. Ľudia často reagujú na stres jedlom, najmä sladkosťami. Pravidelný pohyb pomôže znížiť celkový stres a potrebu hľadať útechu v sladkých potravinách.

Mohlo by Vás zaujímať:

ADAPTOGENY: Pomôžu so stresem a skvalitní spánok. Ako ich užívať a kedy uvidím výsledky?

Adaptogény sú byliny a huby, ktoré sú schopné prežívať v extrémnych nehostinných podmienkach, či už sú to horúca, veľká zima alebo vysoká nadmorská výška. Vďaka tomu, kde všade dokážu prežiť sú bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie mikronutrienty, z ktorých môže ťažiť aj ľudský organizmus.

Príjem a výdej energie. Výpočet energetickej bilancie.

„Hodinky mi ukázali, že som spálila 900 kcal, keď budem jesť 1800 kcal nebudem v kalorickom deficite.“ rozhodli sme sa spísať, čo všetko sa započítava do energetického výdaja a čo vám hodinky nepovedia.

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: 

Časová os podcastu:

0:00 Úvod
0:55 Aké sú druhy hladov? Fyziologický hlad, emočný hlad...?
2:49 Čo sa stane keď dlhodobo nejem?
9:38 Uspokojenie chutí.
10:57 Čo je to sociálny hlad?
14:00 Popcorn v kine a nezdravé jedlo pri filmoch.
17:30 Majú ľudia častejšie chute kvôli nevyváženému jedálničku alebo emóciám?
18:30 Rozbi starú rutinu, ale nastav si inú.
21:00 Ak nemáš v strave tuky, budeš sa dojedať cukry.
25:00 Je ťažké správne jesť!
29:14 Doplnky stravy na potlačenie chutí.
31:30 Čo robiť, keď mám potrebu jesť veľa?
32:40 Je v pohode mať chuť na niečo sladké?
34:00 Otázka na Petra Havlíčka: Nakupovanie a kvalita potravín
35:00 Peter pečie chleba. Straviteľnosť pečiva.