Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Prečo by sme nemali cvičiť, keď sme chorí?

Pri nevhodnom oblečení alebo chladnom počasí môžeme prechladnúť veľmi ľahko. Pre mnohých z nás, ktorí práve našli správny tréningový rytmus, je táto situácia sklamaním. Po pár týždňoch, kedy sme starostlivo dodržiavali náš tréningový plán a úspešne sa posúvali smerom k dosiahnutiu našich tréningových cieľov, nám príroda zrazu pripomenie, aká krehká môže naša fyzická pohoda byť.

Pozrite sa na skvelé video, v ktorom výživový špecialista Petr Havlíček a fitness tréner Jirka Vacek odpovedali na otázky týkajúce sa cvičenia pri chorobe či s antibiotikami. Tiež sa bavili o tom, ako postupovať, keď Vám nefunguje pre-workout alebo akým spôsobom sa metabolizuje kofeín.

Keď sa objavia príznaky choroby, mnohí z nás premýšľajú, či je vhodné pokračovať v tréningu alebo či by bolo lepšie zostať doma a venovať sa regenerácii. Kedy ísť ešte cvičiť a kedy je lepšie počúvať signály tela a poskytnúť mu zaslúžený odpočinok?

Vplyv cvičenia na telesnú kondíciu

Cvičenie má na naše telo mnoho pozitívnych vplyvov a jedným z nich je zlepšená imunita a odolnosť voči chorobám. Pravidelná športová aktivita je spojená s progresívnou adaptáciou, čo znamená, že naše imunitné bunky sa časom „vytrénujú“ a lepšie odolajú rôznym infekciám a vírusom. Avšak, ako ukazujú dáta, rovnováha a rozumný prístup k tréningu sú kľúčové pre optimálne fungovanie imunitného systému.

Nadmerný alebo príliš intenzívny tréning môže naopak náš imunitný systém ovplyvniť negatívne. Tréning sám o sebe je totiž pre telo stres a jeho veľkosť určuje intenzita tréningu, rozsah a dĺžka. Keď je stresu tak akurát, môže nás posilniť. Keď ho je ale príliš, môže nás naopak poslať pekne rýchlo ku dnu. Po intenzívnom cvičení môže dôjsť k príliš veľkému zníženiu imunitných buniek a trvá niekoľko hodín, kým sa bunky opäť obnovia. V tejto chvíli je naše telo oslabené a riziko ochorenia sa naopak zvyšuje.

Kedy ešte ísť cvičiť a kedy už radšej zostať doma?

Pri prvých miernych prejavoch prechladnutia ako je upchatý nos, slabá nádcha alebo ľahké škrabanie v krku hneď nemusíte zostávať v posteli. Naopak ľahká fyzická aktivita nakopne váš imunitný systém a pomôže vám s rýchlejším zotavením. Je nutné ale znížiť intenzitu a dobu tréningu. Dajte si len ľahký tréning do 30 minút pri pomalom tempe a nízkej záťaži. Náročný silový tréning, kruhový tréning, CrossFit alebo intenzívne kardio tak vymeňte napríklad za jogu, vonkajšiu prechádzku alebo ľahký výklus, oddychovú jazdu na bicykli alebo len krátke pretiahnutie doma.

Rozhodne necvičte, ak sa cítite slabí, máte horúčku, kašeľ alebo žalúdočné problémy. Tu by vám fyzická aktivita mohla viac uškodiť a úplne vás vyradiť z prevádzky. Nebojte sa dať si prestávku. Krátka prestávka od cvičenia nezmarí všetko vaše doterajšie úsilie. Naopak, odpočinok a regenerácia vám pomôžu rýchlejšie sa uzdraviť a budete sa môcť vrátiť k svojmu tréningovému plánu.

Prečo je lepšie vynechať cvičenie a zostať pri chorobe doma?


1. Podpora rýchlejšieho zotavenia

Nepríjemné príznaky choroby, ako je únava, slabosť a horúčka, sú signály tela, že potrebuje odpočinok. Ignorovanie týchto signálov môže zaťažiť imunitný systém a oddialiť proces zotavovania. Vaše telo potrebuje odpočinok, aby mohlo efektívne bojovať proti infekcii a nie ďalší stres, ktorý mu prinesie cvičenie. Počas choroby je kľúčové poskytnúť telu zodpovedajúci odpočinok a starostlivosť. Fyzická aktivita v tejto dobe môže spomaliť proces hojenia a zvýšiť riziko komplikácií.

2. Znížite riziko komplikácií

Fyzická aktivita v čase choroby môže zvýšiť riziko vzniku komplikácií. Odpočinok a správna starostlivosť o telo môžu predísť prípadným vážnejším zdravotným problémom spojených s chorobou.

3. Vyhnete sa možnému zraneniu

Počas choroby sme fyzicky oslabení, čo znamená, že sme tiež náchylnejší na nehody a úrazy. Naše telo, ktoré sa snaží bojovať s infekciou, môže mať problémy so zotavovaním aj z menších poranení.

4. Riziko dehydratácie

Cvičenie zvyšuje potrebu tekutín a pri chorobe je správna hydratácia kľúčová. Fyzická aktivita v kombinácii s chorobou tak môže viesť k dehydratácii. Pri dehydratácii sa môžu zhoršiť príznaky choroby, a preto je dôležité venovať zvýšenú pozornosť pitnému režimu počas ochorenia. Pitie dostatočného množstva tekutín môže podporovať telo v boji s infekciou a napomôcť rýchlejšiemu zotaveniu.

5. Obmedzíte šírenie infekcie

Zostať doma, keď sme chorí, je nielen zdravým rozhodnutím pre naše telo, ale aj ohľaduplné voči ostatným. Nikto si neželá ochorieť, a pravdepodobne by ste si tiež nepriali byť v blízkosti jedinca, ktorý v posilňovni šíri bacily neustálym kašľaním a smrkaním.


Najlepšou liečbou je prevencia: Ako mať dobrú imunitu?


1. Kvalitná a vyvážená strava

Základom silnej imunity je vyvážená strava bohatá na živiny. Pestrá paleta ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, kvalitných bielkovín a tukov poskytne telu potrebné látky na optimálne fungovanie imunitného systému. Nekvalitná alebo nevyvážená strava môže viesť naopak k nedostatku dôležitých makro aj mikro živín. Telo tak nebude mať dostatok energie na boj s choroboplodnými zárodkami.

V našich geografických podmienkach máme obvykle všeobecne nedostatok omega 3 mastných kyselín, ktoré sa prirodzene vyskytujú predovšetkým v morských rybách ako je losos, tuniak, sardinky alebo makrely. Pomôcť tak môžu kvalitné doplnky stravy s koncentrovaným prírodným rybím olejom.

2. Dostatok vitamínov a minerálov

Niektoré vitamíny a minerály sú nevyhnutné pre optimálne fungovanie nášho imunitného systému a medzi ne patria vitamíny A, C, E a D a minerály ako horčík, selén a zinok.

V zime máme obvykle znížené hodnoty vitamínu C a D. Okrem toho máme problémy aj s vitamínmi rozpustnými v tukoch (A, D, E a K), ktoré si telo samo nedokáže vyrobiť v dostatočnom množstve.

Vitamín C sa v tele podieľa na tvorbe imunitných buniek a podporuje ich správnu funkciu. Získať ho môžeme predovšetkým z čerstvého ovocia a zeleniny, oplatí sa ho však aj suplementovať.

Vitamín D posilňuje imunitný systém a funkciu svalov a podporuje regeneráciu po intenzívnom fyzickom výkone. Pokiaľ má naše telo dostatok slnečného žiarenia je schopné si vitamín D vyrobiť samo. V zime slniečka ale príliš nie je, a preto je dobré vitamín D suplementovať. Odporučiť môžeme napríklad Swanson vitamín D3, ktorý obsahuje 625% odporúčanej dennej dávky a dodá tak vášmu telu poriadny boost.

Vitamíny A, E, a K sú taktiež dôležité pre udržanie silnej imunity. Vyvážený pomer týchto a ďalších vitamínov pomôže zaistiť kvalitný multivitamín. Odporúčame multivitamín Nexgen, ktorý obsahuje 28 biologicky aktívnych zložiek na podporu regenerácie, výkonnosti, vitality a obranyschopnosti.

Horčík je dôležitým prvkom na podporu svalovej regenerácie, zníženie miery únavy alebo vyčerpania a na optimálnu činnosť nervovej sústavy. U športovcov sa odporúča príjem horčíka navýšiť o 10-20%, preto je dobré ho prijímať nielen zo stravy (banány, orechy, strukoviny), ale aj z kvalitných doplnkov stravy. Medzi našich favoritov patrí Magnesium Smartfuel, ktorý obsahuje vysokú dávku horčíka v tej najlepšie vstrebateľnej forme.

3. Vyvážená črevná mikroflóra

Črevný mikróbiom má v imunitnom systéme kľúčovú funkciu, pretože aktívne prispieva k rozpoznávaniu patogénov a podporuje tvorbu protilátok. Až 70% imunitných buniek sa nachádza v tráviacom trakte. Viac na túto tému sa môžete dočítať v našom článku na tému črevnej mikroflóry.

Konzumácia probiotík pomáha udržovať rovnováhu baktérií v črevách, čo môže posilniť odolnosť organizmu voči infekciám. Probiotiká sa preto oplatí užívať nielen ako prevenciu aj ako súčasť doplnkovej liečby v prípade, že užívate antibiotiká, ktoré negatívne ovplyvňujú prirodzený črevný mikróbiom.


NÁŠ TIP: Neprehliadnite náš článok na tému: Čo sú to probiotiká, prebiotiká a synbiotiká? Najlepšie probiotické potraviny. Dozviete sa tu veľmi dôležité informácie o probiotikách, aké sú najlepšie a ako a kedy ich užívať.


4. Dostatok spánku a regenerácia

Dostatok kvalitného spánku je neoceniteľným spojencom silnej imunity. Počas spánku prebiehajú kľúčové procesy obnovy a regenerácie. Udržiavanie pravidelného spánkového režimu a zabezpečenie dostatku odpočinku sú preto zásadné pre udržanie zdravého imunitného systému. Dôležitý je aj čas na regeneráciu medzi tréningami.


NÁŠ TIP: Prečítajte si náš článok na veľmi zaujímavú tému: Čo je syndróm pretrénovania? Ako ovplyvní moju formu a ako mu predísť? K tomuto článku sa spája video, kde sa rozhovoril výživový špecialista Petr Havlíček a fitness tréner Jirka Vacek.

5. Občas si vyčistite hlavu

Riadenie stresu je kľúčové na udržanie silnej imunity. Pravidelné relaxačné aktivity, plánovanie úloh a „venčenie“ hlavy pomáhajú uvoľniť stresové napätie, čo má pozitívny vplyv na celkovú odolnosť organizmu.


NÁŠ TIP: Prečítajte si náš článok a dozviete sa, že adaptogény sú veľmi nápomocné pre náš organizmus. Pomáhajú sa prispôsobovať a vyrovnávať sa s nielen fyzickými stresormi. Viac v našom článku - Ako zlepšiť psychiku a odolnosť voči stresu?


Čo si z článku odniesť?

Vždy, keď choroba vstúpi do hry, nasleduje dilema – cvičiť alebo odpočívať? Správna voľba medzi tréningom a odpočinkom je pritom kľúčová pre rýchle uzdravenie. Keď sa choroba začne približovať, cítite sa slabí, máte horúčku alebo žalúdočné problémy, zabudnite na všetky obavy o váhu a cvičebné plány. Nie je to len o stratených tréningoch, ale predovšetkým ide o ochranu vášho tela a udržanie optimálneho zdravia. Odpočinok a regenerácia vám často pomôžu uzdraviť sa a vrátiť sa späť do vášho režimu rýchlejšie.


Zdroj: Markéta Krížová

Mohlo by Vás zaujímať:

6 TIPOV ako schudnúť bez počítania kcal

Chcete schudnúť, ale nemáte čas na neustále váženie, ťukanie každého jedla do kalorických tabuliek a počítanie kalórií? Upokojíme vás, ide to aj bez počítania! Máme pre vás 6 tipov, ako na to.

Najlepší detox pre naše telo? Ako si nezničiť zdravie a metabolizmus?

Internet nás bombarduje príspevkami o detoxoch a pôstoch, v ktorých tvrdí, aké je dôležité telo očistiť. Tento rok sú obzvlášť populárne ovocné šťavy, zelerové šťavy a kokosová voda. Asi jarné upratovanie? To je ale hlúposť.

5 TIPOV pre lepšiu IMUNITU | Ako na nás vplývá stres?

Zima klope na dvere a prichádza tak príjemné obdobie sviečok, diek a horúcich nápojov, ktoré však často sprevádza oslabená imunita. Preto sme si pre vás pripravili zopár tipov, ako posilniť prirodzenú obranyschopnosť tela.

Sleduj nás: