Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Čo sú to probiotiká, prebiotiká a synbiotiká? Najlepšie probiotické potraviny.

Črevný mikróbiom je komunita mikroorganizmov, ktorá žije v našom čreve, hrá kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch nášho zdravia, ako je napríklad: 

  • Imunita: Črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu v imunitnom systéme tým, že pomáha rozpoznávať patogény a podporuje tvorbu protilátok. Až 70% imunitných buniek sa nájde práve v tráviacom trakte.
  • Zápal: Nesprávna rovnováha črevného mikrobiomu môže prispieť zápalom a rôznym črevným ochoreniam.
  • Metabolizmus: Mikrobiom ovplyvňuje metabolizmus a energetickú rovnováhu v tele, čo zohráva kľúčovú úlohu aj pri chudnutí a naberaní svalovej hmoty.
  • Psychické zdravie: Je tu aj úzky vzťah medzi črevným mikrobiómom a psychickým zdravím, vrátane vplyvu na náladu a stres.

Črevný mikróbiom je u každého človeka unikátny

Črevný mikróbiom označuje súhrn všetkých mikroorganizmov žijúcich v našich črevách. Tieto organizmy nie sú vždy zdraviu prospešné, niektoré môžu naopak aj škodiť. V našom čreve sa vyskytuje až 500 druhov mikroorganizmov, ktorých je dohromady až sto biliónov. Dokonca existujú výskumy, že črevná mikroflóra súvisí so stravou aj pravidelným cvičením, ktoré ju môže do istej miery ovplyvňovať. Črevný mikróbiom je u každého človeka unikátny a je ovplyvnený mnohými faktormi.

Probiotiká, prebiotiká alebo synbiotiká?

Probiotikami rozumejú živé organizmy, ktoré pri podávaní v primeranom množstve prispievajú k zdraviu hostiteľa. Upravujú bakteriálnu mikroflóru hrubého čreva, upravujú pH v hrubom čreve a zabraňujú množeniu hnilobných baktérií. Ako probiotikum označujeme živú časť potravy, ktorá má pri konzumácii v dostatočnom množstve vplyv na zdravie konzumenta. Prebiotikum je naproti tomu nestráviteľná zložka potravy, ktorú lepšie poznáme pod pojmom vláknina. Synbiotikum je potom kombinácia prebiotík a probiotík, pokiaľ je probiotický efekt je podporený prebiotikami, majú probiotiká majú väčšiu šancu sa dostať až do hrubého čreva, odkiaľ sa využijú. Odporúčame teda probiotiká užívať s jedlom alebo po ňom, pretože v strave vždy máte nejakú vlákninu (prebiotiká), ktorá je pre probiotiká živnou pôdou.

Zaujímajte sa o svoju stravu!

Strava nie je dôležitá len kvôli rastu svalov a nie je dobré strážiť si len bielkoviny, ale celkovo dbať na pestrý jedálniček, ktorý je na probiotiká aj prebiotiká dôležitý. Medzi produkty, v ktorých nájdete dostatok probiotík patrí napríklad: 

Mliečne výrobky - ideálne tie kyslé, ako je kefírové a acidofilné mlieko, cmar či plnotučný jogurt. Okrem toho sú skvelým zdrojom aj zrejúce syry ako ovčia bryndza, niva, gorgonzola či fetta
Kvasená zelenina - Kimči, uhorky či kapusta
Kombucha
Tempeh, nattó a ďalšie produkty z fermentovanej sóje
Kváskové pečivo

Prebiotiká majú hneď niekoľko podôb. Väčšinou sa ale jedná o:
Ovocie, ktoré je bohaté na pektín a inulín - teda napríklad jablká a banány
Čakanka, ktorá síce býva všeobecne považovaná skôr za burinu, ale stala sa obľúbeným sladidlom, pretože má jemnú a sladkú chuť a skoro žiadne kalórie.
Zelenina, pre ktorú väčšinou platí, že je aromatická - typickým príkladom tak je napríklad špargľa, cibuľa alebo cesnak, ktorý je extrémne bohatý na inulín, má antibakteriálne aj antivirotické účinky.

Kde v strave nájsť synbiotiká? Možností máte naozaj veľa a stačí si ľubovoľne nakombinovať potraviny s probiotikami aj prebiotikami. Skvelou voľbou je teda napríklad smoothie s plnotučným jogurtom a banánom, čím svojmu mikrobiomu dodáte skutočne všetko, čo potrebuje.

Oplatí sa probiotiká užívať?

Probiotiká sú používané ako prevencia aj ako súčasť doplnkovej liečby. Určite by nemala chýbať v prípade antibiotickej liečbe, ktorá negatívne ovplyvňuje prirodzený črevný mikróbiom. Probiotiká by sa pritom mali užívať tak v rámci antibiotickej liečby, ako aj po nej. Ďalej je pravidelné zaradenie probiotík vhodné v prípade:

  • črevné infekcie a hnačiek;
  • narušenie peristaltiky;
  • oslabenie imunitného systému;
  • dlhodobé únavy;
  • potreby upraviť črevnú mikroflóru;
  • bakteriálnych, vírusových a plesňových infekcií.

Aké sú najlepšie probiotiká?

Na trhu je mnoho rôznych probiotických produktov, a každý z nich ponúka špecifické druhy a zastúpenie probiotických kultúr. Niekedy môže byť výber správneho probiotika výzvou, pretože každý produkt má svoje jedinečné výhody a účinky na zdravie. Občas treba skúšať viac druhov probiotík, aby zistili, ktoré vám najlepšie vyhovujú. Celú ponuku probiotík nájdete tu. Medzi obľúbené druhy probiotík, ktoré si získali dôveru a uznanie, patria

Optibac Probiotika

Jedná sa o najodporúčanejšiu značku probiotík v Anglicku a Írsku av Čechách si tiež vybudovala svoje pevné miesto. U tejto značky nájdete probiotiká pre dospelých, tehotné, deti aj bábätká. Probiotiká sú v kapsuliach, žuvacích gumídkoch či rozpustnom prášku.


Czech Virus Probio15 30 kapslí

Obsahuje celkem 15 kmenů probiotik a prebiotické kultury ve formě rozpustné vlákniny. Denní dávka obsahuje 30 mld. CFU (jednotek tvořících kolonie) probiotik a prebiotik.  Obal ve formě kapslí se začíná rozpadat až v tenkém střevě a zajistí tak stabilitu obsahu, a to i v kyselém prostředí žaludku.


Swanson Dr. Stephen Langer's Ultimate 16 Strain Probiotic with FOS

Podpora střevního mikrobiomu, trávení, vstřebávání živin, přeměny potravy na energii a imunitního systému. Zastoupeno 16 probiotických kmenů. Obsahuje 4 kmeny bifidobakterií. Ve výrobku najdete 11 kmenů laktobacilů včetně kmenu Lactobacillus reutery pro jedinečnou ochranu tlustého střeva a pro podporu funkce imunitního systému a obsahuje i prebiotika.


SX SimpleBiotix Startovací měsíční kůra 2x30 kapslí

​Dvoufázový doplněk s probiotiky, prebiotiky a ostatními blahodárnými látkami. Ranní kapsle nastartuje tělo do nového dne a večerní napomáhá regeneraci a lepšímu spánku. Simplebiotix je český výrobek zabalený v jedinečných hliníkových pikslách s desikantem, které zajišťují kvalitní uchování živých kultur stálostí svého prostředí.

Čo si z dnešného článku odniesť?

Z dnešného článku by ste si mali odniesť predovšetkým to, že probiotiká, prebiotiká a synbiotiká by mali byť čo možno najhojnejšie zastúpené v strave. Pokiaľ to ide, snažte sa preferovať potraviny, ktoré naozaj obsahujú dostatok vlákniny a zdraviu prospešných baktérií. Suplementácia probiotikami ani prebiotikami za normálnych okolností nutná určite nie je, ale ak by ste chceli niečo urobiť pre svoj imunitný systém, keď idete na dovču, alebo jednoducho cítite, že váš zažívací trakt potrebuje pomôcť, tieto doplnky stravy vám tieto suplementy môžu pomôcť.

Mohlo by Vás zajímat: 

Viete, ako znížiť kalórie zo sacharidových príloh?

Ryža, zemiaky, cestoviny, akonáhle sa ponoríme do sveta diéty a zdravého stravovania, začnú nás prenasledovať otázky a obavy. Môžu prílohy narušiť našu snahu o redukciu hmotnosti? Máme pre vás jednoduchý návod, ako znížiť kalórie zo sacharidových príloh takmer o polovicu.

Najlepšie vitamíny a minerály pre deti

Počas prechodných mesiacov, cez zimu alebo ak sa dieťa začne pripájať ku kolektívu viacerých detí, je potrebné posilniť obranyschopnosť organizmu.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroje:
  1. www.researchgate.net/publication/298829298_Fibre_and_effects_on_probiotics_The_prebiotic_concept
  2. phys.org/news/2017-08-hunter-gatherers-seasonal-gut-microbe-diversity-loss.html
  3. medicalxpress.com/news/2017-12-gut-microbial-composition-independent-diet.html
  4. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12571012/
  5. www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006895.pub2/information
  6. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15967639/