Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

5 TIPOV pre lepšiu IMUNITU | Ako na nás vplýva stres?

Rady, tipy, triky

Príroda sa neponáhľa, ale vždy všetko stihne. V septembri bolo ešte slnečné, krásne teplé babie leto a príchod jesene bol tento rok pomalý, ale teraz je ochladenie naozaj citeľné. Prichádza teda príjemné obdobie sviečok, prikrývok a horúcich nápojov, ktoré však často sprevádza oslabená imunita. Preto sme pre vás pripravili niekoľko tipov, ako posilniť prirodzenú obranyschopnosť vášho organizmu.

1. STRAVA AKO NAJÚČINNEJŠÍ LIEK

Uvádza sa, že až 70 % imunitných buniek sa nachádza v črevách, takže naša imunita je významným odrazom stavu nášho tráviaceho traktu. Preto je mimoriadne dôležité konzumovať potraviny bohaté na probiotiká (kyslomliečne výrobky, fermentovanú zeleninu) a prebiotiká (ide o potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú ovsené vločky, orechy, strukoviny alebo celozrnné obilniny). Probiotiká a prebiotiká je možné dopĺňať aj vo forme výživových doplnkov.

Celkovo môže byť naša strava jedom, ale môže byť aj najúčinnejším liekom, preto sa snažte zabezpečiť dostatočný príjem všetkých makroživín a mikroživín predovšetkým z celých potravín. Zamerajte sa na vyváženú stravu a zaraďte do svojho jedálnička čo najviac ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín, rýb, chudého mäsa, vajec, mliečnych výrobkov, zemiakov a ryže. Na druhej strane je vhodné obmedziť konzumáciu tučného mäsa a živočíšnych tukov, údenín a sladkostí.

2. KĽÚČOVÉ MIKROŽIVINY A VHODNÁ SUPLEMENTÁCIA

Imunitný systém najlepšie podporíte dostatkom vitamínov C, E a vitamínov skupiny B. Z minerálov sa zamerajte na selén a zinok. Najmä selén je v strave českej populácie často nedostatočný, a pritom na pokrytie odporúčanej dávky stačí 1 para orech denne. Zinok má antioxidačné schopnosti a je obsiahnutý napríklad v ovsených vločkách, cíceri alebo mäse. Na zabezpečenie optimálnej hladiny všetkých dôležitých vitamínov a minerálov môžete užívať aj doplnky stravy, ktoré sa obzvlášť odporúčajú:

3. SYNDRÓM PRETRÉNOVANIA A SILA PRÍRODY

Jeseň je obdobím pokoja, keď sa všetko začína pomaly ukladať do zimného spánku. Preto sa nenúťte do intenzívneho cvičenia, ak nemáte energiu, a dávajte si pozor na syndróm pretrénovania. Preťaženie má negatívny vplyv aj na našu imunitu, ale pohyb vo všeobecnosti na ňu pôsobí pozitívne. Keď sa nehýbete, imunita organizmu sa znižuje. Pobyt na čerstvom vzduchu v prírode podporuje prekrvenie slizníc a dýchacích ciest, čo zvyšuje ich odolnosť. Slnko má tiež veľmi pozitívny účinok, pretože vitamín D stimuluje činnosť bielych krviniek. Preto sa snažte zaradiť príjemné aktivity na čerstvom vzduchu (bicyklovanie, korčuľovanie, beh, prechádzky...), ktoré posilnia vaše fyzické a duševné zdravie.

4. STRES MÔŽE BYŤ DOBRÝM SLUHOM, ALE ZLÝM PÁNOM

Keď sme v strese, telo produkuje stresový hormón kortizol. Krátkodobý stres je dobrý sluha, dlhodobý stres je však zlý pán a výrazne oslabuje obranyschopnosť organizmu. Preto ak je príčinou oslabenej imunity nadmerný stres, je dôležité minimalizovať jeho spúšťače, ako sú toxické myšlienky, ľudia alebo prostredie. Pobyt v prírode má priaznivé účinky na duševné zdravie.

Ďalej sa posilní aj psychika:

  • meditácia
  • dýchacie cvičenia
  • otužovanie (môžete začať napríklad striedaním teplej a studenej vody v rannej sprche, čo podporuje krvný obeh a pripravuje telo na zmeny teplôt pri prechode z vykurovaných miestností do vonkajšieho prostredia)
  • Ashwagandha (superpotravina, ktorá podporuje odolnosť voči stresu, pomáha znižovať hladinu kortizolu a zlepšuje celkovú vitalitu človeka)

5. SPÁNOK A ZDRAVIE

Spánok sa v našich článkoch objavuje často a má to svoj dôvod. Počas spánku prebiehajú regeneračné mechanizmy celého organizmu, čo sa odráža vo všetkých oblastiach nášho života, ako je výkonnosť, psychika a, samozrejme, imunita. V dnešnej hektickej dobe je nepochybne ťažké zladiť všetky povinnosti a aktivity, ale kvalitný spánok by mal byť vždy najvyššou prioritou.

Ako ho teda zabezpečiť?

  • vstávajte a choďte spať v rovnakom čase
  • obmedziť modré svetlo pred spaním
  • obmedziť kofeín
  • upokojte sa meditáciou
  • zaraďte nootropiká

Zhrnutie

Naša imunita je výrazne ovplyvnená starostlivosťou, ktorú venujeme svojmu telu, alebo tí, ktorí si nevenujú čas svojmu zdraviu, si skôr či neskôr nájdu čas na chorobu. Správna výživa, pravidelný pohyb, pobyt v prírode, všímavosť a dostatok spánku sú zázračné lieky, ktoré zlepšia nielen vašu imunitu, ale aj váš život celkovo. Preto sa týmto oblastiam venujeme v našom podcaste, na Instagrame a na našom blogu a pevne veríme, že vám informácie v tomto článku pomôžu.

Mohlo by vás zaujímať:

Chudnutie pre začiatočníkov. Čo je to kalorický deficit? A ako začať správne a udržateľne chudnúť?

Ak nevieš, ako začať chudnúť, vždy to bude ťažký a dlho pri tom nevydržíš. V tomto článku sa dozvieš základné pojmy a princípy, ako to funguje, na čom záleží, aby šla kilá konečne dole.

Rady na nafúknuté brucho. Príčiny, čo pomáha a ako sa ho zbaviť? 

Nafúknuté brucho môže znepríjemňovať každodenný život. Každý z nás už zažil nafúknuté brucho - ťažko stráviteľné jedlo, veľké porcie, prejedanie. Ak sa nadúvanie často opakuje, musíte začať hľadať príčinu.

Najlepšie cviky na brucho. Najúčinnejšie cviky na štíhle brucho.

Zaručené cviky na brucho, ktoré skutočne fungujú, sú zdanlivo obyčajné. Ak ich budete cvičiť správne a intenzívne, výsledky sa čoskoro dostavia.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: