Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako na jesennú únavu a mať viac energie

Jeseň nastala žmurknutím oka a než sme sa nazdali máme prvé jesenné mesiace. Dni sa skracujú, teploty klesajú, ráno mnohí z nás vstávame za tmy do práce a za tmy prichádzame domov. Iste každý z nás zažil v tomto období chvíle, keď na nič nie je nálada, energia a najradšej by sme celý deň strávili doma zavŕtaní do deky pri Netflixe.

A pretože jesenná únava sa láme v rovnakom období ako tá jesenná, mrknite na toto video od výživového poradcu Petra Havlíčka a Jirku Vacka, ktorí radia, ako v týchto prechodových obdobiach zvýšiť energiu a cítiť sa lepšie.

Jesenná únava je úplne bežná vec, našťastie existuje niekoľko tipov, ako ju prekonať a byť viac aktívna:

✅ správna skladba jedálnička
✅ dostatok pohybu
✅ dodržanie pitného režimu
✅ dostatok spánku
✅ dont worry, be happy :)

1. Dbajte na správnu skladbu jedálnička

…kvalita, pestrosť a dostatočný príjem sú dôležitejšie viac ako inokedy.

Iste vás veľmi neprekvapí, že práve výživu sme dali na prvú priečku. Jedlo ovplyvňuje náš fyzický aj psychický stav, ale je tomu aj naopak. Psychické rozpoloženie aj prostredie môže ovplyvniť to čo práve konzumujeme. V chladnejších dňoch máme väčšiu tendenciu konzumovať výdatnejšie a viac kalorické jedlá. Je to pravdepodobne spôsobené nedostatkom slnečného žiarenia a chladným počasím, keď náš organizmus prirodzene vyžaduje väčšie množstvo energie, aby sa týmto podmienkam mohol prispôsobiť. Dajte si ale pozor na príjem nevhodných potravín, ktoré telo naopak viac zaťažia a požadovanú energiu vám rozhodne neprinesú. Ide najmä o vysoko spracované potraviny, ktoré sú plné tuku, cukru a soli. Nevhodné sú tiež vyprážané jedlá a sladené nápoje.

V letných dňoch vládnu prevažne šaláty na všetky spôsoby a iné ľahšie pokrmy. S prichádzajúcim zimným obdobím by sme mali vyberať prevažne z potravín, ktoré majú zahrievacie účinky. Patrí sem najmä mäso, obilniny, strukoviny, kakao, orechy, ostrejšie korenie, kurkuma, škorica, zázvor a tiež polievky na všetky spôsoby na čele so silným vývarom. Tiež sa viac odporúča preferovať konzumáciu teplých pokrmov.

V tomto období by ste nemali byť vo výraznom kalorickom deficite, ktorý sa môže odraziť na znížení vašej imunity, a teda k väčšej náchylnosti ochorieť. To isté platí, ak už vás nejaká jesenná viróza dobehla. Je dôležitý dostatok energie z kvalitných potravín s dostatočným zastúpením bielkovín.

Nemali by sme zabúdať ani na dostatok vitamínov a minerálnych látok. Najlepšie ich získame pestrou a vyváženou stravou. Prípadne ho môžete doplniť aj pomocou suplementácie. Vitamín, ktorý by sme odporučili v tomto období všetkým, je rozhodne vitamín D.


Kompletná ponuka vitamínov D3

Vitamín D je obzvlášť dôležitý na jeseň av zimných mesiacoch, kedy sa pokožka toľko nastretáva so slnečnými lúčmi. Slnko a jeho UV žiarenie je pre nás hlavným zdrojom vitamínu D, ktorý je pre nás životne dôležitý.


2. Majte pravidelný pohyb

…nielen vo fitku.

Tohtoročná jeseň nám zatiaľ ponúka plno slnečných dní. Preto využite každú voľnú chvíľu a bežte sa prejsť či prebehnúť na čerstvý vzduch. Nielen že vám jesenné lúče dobijú energiou, ale pobyt vonku vám prinesie aj iné benefity, najmä môže odvrátiť vašu pozornosť od stresorov bežného života. Vytiahnite na prechádzku aj svojich blízkych či vášho štvornohého kamaráta a objavujte krásy jesennej krajiny spoločne.

Neodkladajte ani svoj bežný tréningový režim na druhú koľaj. Aj keď cvičenie je možno to posledné na čo máte chuť a energiu, dbajte na pravidelnosť tréningov. S veľkou pravdepodobnosťou budete mať vďaka vyplaveným endorfínom s dopamínom po tréningu viac energie ako pred ním. Pravidelný pohyb je taktiež dôležitý z hľadiska imunity.


3. Nezabúdajte na pitný režim

…ani v chladných mesiacoch.

Na príjem dostatok tekutín sa apeluje hlavne v letných horúcich dňoch. Avšak pitný režim je veľmi dôležitý cez celý rok a chladnejšie obdobie nie je výnimkou. Bez dostatok tekutín nemôže organizmus pracovať tak ako má, pretože voda je potrebná na všetky metabolické procesy v tele. Nehľadiac na to, že nedostatok tekutín je jedna z hlavných príčin bolesti hlavy. Z veľkej časti preferujte čistú vodu a niektoré druhy čajov. V chladných dňoch napríklad dobre zahreje čaj z čerstvého zázvoru a citrónom.

Tip: Matcha Tea

Originálny japonský Matcha Tea je z hľadiska nutričných hodnôt približne 10x silnejší ako bežný zelený čaj a obsahuje veľký podiel antioxidantov, aminokyselín a teofylínu. Teofylín je čajový kofeín, ktorý sa, na rozdiel od toho v káve, uvoľňuje postupne po dobu 3-6 hodín, čo má priaznivejší vplyv na ľudský organizmus. Matcha Tea je jediný čaj, ktorý obsahuje zhruba 30% vlákniny.


4. Dostatok spánku je základ

…to ale nie je argument stráviť celý deň v posteli.

Ste cez deň unavení a najradšej by ste celý deň strávili v posteli? Problém možno bude v kvalite spánku cez noc. Zamerajte sa viac na spánkovú hygienu a pokiaľ to ide, dodržujte pravidelný spánkový režim.


5. Nestresujte sa

…a ten Netflix si pokojne dopraj.

Stres je ďalší veľký faktor, ktorý môže negatívne ovplyvniť vašu náladu aj imunitu. Po náročnom dni si každý z nás zaslúži relax a oddych. Nie je potrebné sa neustále za niečím hnať, byť neustále produktívne, aj keď dnešná doba nás v tom nabáda. V týchto pochmúrnych dňoch sa viac, ako inokedy zamerajte na svoje potreby, pustite si nejaký diel seriálu, prečítajte si tak dlho odkladanú knižku, zájdite si na masáž atď. Proste si tú jeseň urobte peknú.

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepšie spaľovače tukov. Majú zmysel? Ako poznám, že funguje?

Spaľovače tukov sú riešením, pokiaľ sa snažíte zbaviť prebytočného tuku. Aká látka by v ňom nemala chýbať a ako spoznáte, že funguje sa dozviete v novom článku.

Magnesium, prečo ja tak dôležité a aká forma horčika je najlepšia?

Horčík je jedným z najviac nedostatkových minerálov v našom tele. Horčík má vplyv na zníženie miery únavy a vyčerpania, prispieva k rovnováhe elektrolytov, normálnej činnosti svalov a normálnej psychickej činnosti.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: