Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Karnitín: Zázračný doplnok alebo vyhodené peniaze.

Ťažko by ste hľadali doplnok, ktorý by bol tak kontroverzný ako karnitín. Na jednej strane má extrémnych odporcov, na druhej strane sú ľudia s pozitívnymi skúsenosťami, ktorí sa ho nevedia nabažiť.

Čo je karnitín a ako funguje?

Karnitín bol prvýkrát objavený v červenom mäse na začiatku 20. storočia a jeho názov je odvodený od latinského slova pre mäso (caro). Telo si ho dokáže samo syntetizovať z aminokyselín metionínu a lyzínu. Krátko nato bol popísaný aj jeho účinok na spaľovanie tukov a zjednodušene povedané, karnitín je aminokyselina, ktorá má lipotropný účinok a je dôležitá pre metabolizmus tukov v tele. Jeho hlavnou funkciou je transport mastných kyselín do buniek, kde sa spaľujú a využívajú ako zdroj energie.

telo dostatok karnitínu?

Telo získava kreatín z potravy a tiež si ho samo vytvára a tieto dva mechanizmy spolu vždy pokryjú 100 % potreby príjmu karnitínu. Ak ho dlhodobo neprijímate dostatok, telo sa ho naučí vyrábať o to viac. Ak budete konzumovať niektoré z potravín bohatých na lyzín (mliečne výrobky, ovocie, mäso) a metionín (orechy, fazuľa, mlieko), telo si ho dokáže syntetizovať.

To, že účinky kreatínu na spaľovanie tukov sú trochu pochybné, neznamená, že karnitín je ako doplnok zbytočný. Okrem klasického L-karnitínu stojí za zmienku aj Acetyl-L-karnitín, ktorý ovplyvňuje tvorbu neurotransmiterov dopamínu a acetylcholínu, čím ovplyvňuje vašu duševnú výkonnosť a môže dokonca zlepšiť vašu náladu. Preto býva táto zlúčenina v mnohých komplexných zmesiach na podporu koncentrácie.

Máte záujem dozvedieť sa viac o užívaní spaľovačov tukov a o tom, ako ich správne používať? Tréner Jirka Vacek a Tereza Fuková pre vás nahrali skvelý podcast.

Aké sú účinky karnitínu?

  • Podporuje spaľovanie tukov: karnitín zvyšuje transport mastných kyselín do mitochondrií, kde sa môžu spaľovať ako zdroj energie. To môže pomôcť znížiť hladinu telesného tuku, a tým podporiť chudnutie.
     
  • Zvyšuje energetickú účinnosť: Karnitín môže tiež zlepšiť energetickú účinnosť organizmu, čo znamená, že telo dokáže využiť viac energie z rovnakého množstva kalórií. To môže viesť k zvýšeniu energetického výdaja a podporiť chudnutie.
     
  • Zlepšuje svalovú vytrvalosť: Karnitín môže pomôcť zlepšiť svalovú vytrvalosť a znížiť únavu počas cvičenia. To môže viesť k zvýšeniu tréningového výkonu a zvýšeniu energetického výdaja

Bude karnitín fungovať aj bez diéty?

Hoci má karnitín prínos pre metabolizmus tukov, neexistuje spôsob, akým by mohol sám o sebe výrazne ovplyvniť chudnutie alebo zlepšiť športový výkon. Pravidelné cvičenie a zdravá strava sú stále najúčinnejšími spôsobmi, ako zvýšiť metabolizmus tukov a zlepšiť fyzickú kondíciu. Karnitín je užitočný doplnok pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť množstvo telesného tuku a zlepšiť športovú výkonnosť, ale len ako súčasť celkového plánu na zníženie hmotnosti a zdravého životného štýlu. Ak sa nesnažíte pravidelne cvičiť alebo dodržiavať zdravú stravu, karnitín a akýkoľvek iný doplnok na chudnutie bude mať pravdepodobne minimálne účinky.

Najlepšie karnitíny na trhu?

Prom-in L-Carnitine

Užívajte denne pred cvičením alebo fyzickou aktivitou. Karnitín je zodpovedný za účinný transport molekúl tuku do mitochondrií, čím podmieňuje správnu premenu tukových zásob na energiu, ktorá sa uvoľňuje vo forme tepla.

Amix Carni Shot

Koncentrovaná forma L-karnitínu v kombinácii s taurínom a vitamínom B6 pre ešte účinnejšiu podporu spaľovania tukov. Výhodou je jednorazové, pohodlné balenie vo forme shotu, ktoré môžete vziať kamkoľvek a má príjemnú chuť.

Nutrend Carnitine 60000 +  Synephrine

Karnitín tiež pôsobí v synergii so synefrínom. Synefrín je vysoko účinná látka, ktorá podporuje redukciu a stimuluje lipolýzu v tele, čím účinne podporuje celkový energetický výdaj počas dňa.

Z dnešného článku by ste si mali odniesť hlavne to, že karnitín nie je doplnok bez účinku. Len jeho vplyv na spaľovanie tukov je dosť diskutovaný. Ak chcete na sebe otestovať účinky karnitínu, môžete si vybrať nejakú komplexnú zmes, ktorá bude fungovať na princípe synergie viacerých ďalších zložiek, nielen čistého karnitínu.


✅ Komplexné spaľovače tukov 

Prom-in Lean Solution 180 kapslí

Spaľovač Lean Solution je komplex na optimálnu kontrolu hmotnosti. Jedinečný spaľovač s extra vysokým množstvom účinných látok: acetyl-L-karnitín HCl, extrakt zo zeleného čaju, L-tyrozín, kofeín, kajenské korenie a synefrín.

Extrifit Thermogel

Komplexný termogénny spaľovač tukov, pripravený na okamžitú konzumáciu v niekoľkých skvelých príchutiach vo forme gélu. Určený pre všetkých športovcov, ktorí sa snažia o maximálne vyrysovanie a redukciu podkožného tuku.

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako často cvičiť doma pre dosiahnutie efektívnych výsledkov?

Je možné zmeniť postavu jednoduchým cvičením doma s vlastnou váhou alebo obyčajným vybavením za pár korún? Áno, domáce cvičenie môže byť veľmi efektívne a dá sa vďaka nemu schudnúť a pekne vytvarovať postavu.

Proteíny: Dávkovanie, kedy a ako užívať proteín?

Bielkoviny sú potrebné na regeneráciu svalovej hmoty poškodenej intenzívnym tréningom a na dodanie potrebného množstva aminokyselín potrebných na tvorbu bielkovín, ktoré podporujú rast svalov.

Sleduj nás: 

Zdroje:
1) www.verywellfit.com/l-carnitine-for-weight-loss-90053
2) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10861338/
3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10919968/
4) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2201652/
5) www.fitness007.cz/votamax-brainmax-2-1-neurohacker-manifesto-60-kapsli/