Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako často cvičiť doma pre dosiahnutie efektívnych výsledkov?

Rady, tipy, triky

Je možné zmeniť postavu jednoduchým cvičením doma s vlastnou váhou alebo obyčajným vybavením za pár korún? Áno, domáce cvičenie môže byť veľmi efektívne a dá sa vďaka nemu schudnúť a pekne vytvarovať postavu.

Ako často cvičiť doma pre dosiahnutie efektívnych výsledkov?

Výsledky môžete pozorovať už počas niekoľkých týždňov, pokiaľ sa budete držať jednoduchých pravidiel:

✅ Neprepáľte začiatok - počiatočná namotivanosť je super. Tlačí vás do cvičenia, ale často vďaka nej môžete preceniť svoje sily a neskôr sa to prejaví na nechuti na cvičenie.
✅ Urobte si plán - Chcete cvičiť 3x v týždni alebo 5x? Napíšte si to, kde si presne stanovíte deň a čas na cvičenie.
✅ Správna skladba cvikov - Cvičenie s vlastnou váhou je skvelé, pretože môžete byť viac komplexný a viac kombinovať rôzne partie.


Kedy sa prejaví chudnutie a prvé výsledky? 

Je možné rýchlo zmeniť postavu? Myslím, že budem hovoriť asi za každú ženu, keď poviem, že nám ide hlavne o pevné, tvarované a štíhle telo. Je lepšie najskôr schudnúť tuk a potom sa snažiť o naberanie svalovej hmoty alebo naopak? Pokiaľ si dobre nastavíte jedálniček aj cvičenie, môžete mať oboje. Cvičením telo spalaluje aj niekoľko hodín po skončení tréningu, pretože veľa energie telo využije pri regenerácii a obnove svalového tkaniva. To je rozdiel od kardio cvičenia, kde spaľovanie po skončení aktivity nie je výrazne tak dlhé.

Pamätajte si, že platí pravidlo, čím väčší podiel svalovej hmoty na svojom tele budete mať, tým viac energie bude vaše telo spotrebovávať. Pokiaľ vás trápia tukové zásoby, vďaka nastaveniu ľahkého kalorického deficitu a kombinácii s domácim telo začne brať energiu práve z nich. A nebojte sa, že by sa z vás pri domácom cvičením stala kulturistka, to pre ženské telo nie je prirodzené, preto tieto obavy pustite z hlavy.

Ako dlho cvičiť pre efektívne výsledky? 

Odporúčam cvičiť aspoň 30 minút v závislosti od toho, koľkokrát týždenne si tréningy nastavíte. Je lepšie cvičiť viackrát a kratší čas, ako raz týždenne zničiť telo dvojhodinovým tréningom. Pokiaľ chcete cvičiť 3x týždenne, nastavte si 40 - 60 minútové cvičenie. Ak chcete cvičiť 4 – 5x, 30 – 40 minút bude stačiť.

Ako efektívne cvičiť doma?

Na našom YouTube kanáli nájdete množstvo variácií domácich cvičení. Rozvrhnite si cvičenie tak, aby ste dvakrát po sebe necvičili tú istú partiu. Príklad, ako naplánovať perfektný tréningový týždeň so štyrmi tréningami:

PONDELOK: Tréning pre pevné nohy a okrúhly zadok + záverečné brucho.

UTOROK: Jóga sculpt: Kombinácia jogových pozícií, posilňovanie s ľahkými činkami a kardiom.

ŠTVRTOK: Cvičenie na vnútorné stehná pre ich zoštíhlenie a spevnenie + brušný pekáč

PIATOK: Full body cardio workout + cvičenie pre pevné štíhle ruky

Tipy pre efektívnejšie výsledky pri domácom cvičení

Booty Band

Zaobstarať si domu gumičky odporúčam každému. Tento set booty bandov má tri odpory a odcvičíte s nimi nielen nohy, ale vo videách vám ukážem aj to, ako ich zapojiť do tréningov.

Booty Band textilné

Látkové booty bandy sú už naozaj robené iba na nohy. Majú silný odpor a sedacie svaly vďaka nim neuveriteľne pália. Takže ak sa usilujete o pevný a okrúhly zadok, budú sa hodiť.

Long Booty Band

Aspoň raz dlhú odporovú gumu by ste doma mali mať, pokiaľ nevlastníte žiadne činky. Môžete s nimi robiť príťahy na chrbát, tlaky na ramená, ale aj drepy.

Vhodné doplnky na cvičenie pre ženy

Smartfuel Protein

Proteín je ideálnou voľbou po cvičení alebo ako desiata medzi jedlami. Zaženie hlad, chute na sladké a ešte doplní poriadnu dávku bielkovín, vďaka ktorej sa budete cítiť dlhšie sýti a telo bude lepšie regenerovať.

Smartfuel Fat Burner

Podporte spaľovanie tukov kvalitným doplnkom. Základ tvorí kombinácia rastlinných extraktov zo zeleného čaju, žihľavy indickej, synefrínu, cejlónskej škorice a kajenského korenia.

Domáce cvičenie má svoje pre aj proti, aj keď pre jasne vedie. Veľké plus je, že nemusíte cestovať nikam do posilňovne, čo ušetrí veľa času, peňazí a cvičíte v súkromí. Za nevýhodu považujem to, že doma vás môže od cvičenia rozptyľovať veľa vecí a môžete cvičenie odsúvať tak dlho, až sa k nemu nedostanete. Ak zostanete konzistentné prvé zmeny môžete pozorovať v priebehu niekoľkých týždňov. Na prvý pohľad nebudú síce viditeľné, spozorujete lepšiu výdrž, viac uskutočnených opakovaní, lepšiu kondíciu a budete sa cítiť lepšie. Potom si začnete všímať nielen vy, ale aj okolie, že vaše telo sa stáva pevnejšie a pekne tvarované.

Mohlo by Vás zaujímať:

Týždenný tréningový plán na 4 dni. Začni cvičiť doma

Začni cvičiť doma. Máme pre teba 4 tréningy v dĺžke 20 – 30 minút, kedy si dáte poriadne do tela. Je to kombinácia kardia a silového posilňovania s vlastnou váhou.

Najlepší proteín pre ženy? Proteíny na chudnutie.

Proteín je jedným z najpoužívanejších doplnkov výživy vôbec. Ktorý je najlepší pre ženy?

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: