Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Je možné schudnúť bez cvičenia a správnej stravy?

Odborník na výživu Petr Havlíček a tréner Jirka Vacek odpovedajú na otázku, či je možné schudnúť bez pohybu a vyváženej stravy.

CHUDNUTIE BEZ CVIČENIA | Ako rýchlo schudnúť bez cvičenia a diéty? Detox, eliminačné diéty.

Časová os podcastu:

0:00 Úvod
0:55 Dá sa schudnúť bez cvičenia?
2:00 Čo sa stane, ak ukončím príjem kalórií a nebudem cvičiť
6:50 Prečo je svalová hmota dôležitá?
10:50 Môžem schudnúť len cvičením bez úpravy stravy?
13:43 Je možné schudnúť bez diéty a bez cvičenia?
16:15 Je možné schudnúť len problémovú oblasť? (pridať video a čísla)
18:30 Fastdiet: Schudnite 5 kíl za 5 dní.
27:00 Majú detoxikačné a eliminačné diéty zmysel?
31:00 Záver

Je možné schudnúť bez cvičenia?

Áno, je možné schudnúť bez cvičenia a s obmedzením stravy, ale má to svoje dôsledky, ako napríklad úbytok svalovej hmoty. Telo sa snaží zbaviť toho, čo spotrebúva energiu, čo svaly robia, a chudnutie sa po čase aj tak zastaví. Navyše sa stratí viac aktívnej (svalovej) hmoty ako tukovej. Ak chcete schudnúť, pohyb by mal byť súčasťou tohto procesu. Čím viac svalovej hmoty máte, tým viac energie vaše telo vydá.

"Petr Havlíček: Telo nebude udržiavať niečo, čo nepoužívate? Najmä svalovú hmotu, ktorá má veľký energetický výdaj."

Ako fungujú nárazové diéty?

Potrebujete rýchlo schudnúť na podujatie alebo do letných plaviek? Určite je to možné, ale nečakajte úbytok tuku. Rýchle diéty fungujú na princípe, že telo sa najprv zbavuje vody a glykogénu. So znížením príjmu potravy sa zníži aj obsah v črevách a vďaka tomu v priebehu niekoľkých dní váha ukáže až 5 kíl dole. Neočakávajte trvalý výsledok s návratom do pôvodných koľají. Hmotnosť sa vráti v priebehu niekoľkých dní a pravdepodobne aj s úrokmi.

Ako schudnúť problémové partie? 

Bohužiaľ, nemôžete sa zamerať len na určitú časť tela, aby ste schudli. Keď sa snažíme schudnúť, telo prirodzene stráca tuk z rôznych oblastí postupne a každý jedinec môže mať aj iné genetické sklony k ukladaniu tuku. Ak cvičíte cielené svalové partie, ako sú brušné svaly, boky alebo stehná, neznamená to, že začnete strácať tuk najskôr v tejto oblasti. Celková redukcia telesného tuku si vyžaduje kombináciu cvičenia, správnej stravy a vyváženej energetickej bilancie.  Kombinácia týchto faktorov pomôže znížiť celkové percento telesného tuku a zlepšiť tvar a tonus tela.

Mohlo by vás zaujímať:

Chudnutie pre začiatočníkov. Čo je to kalorický deficit? A ako začať správne a udržateľne chudnúť?

Ak nevieš, ako začať chudnúť, vždy to bude ťažký a dlho pri tom nevydržíš. V tomto článku sa dozvieš základné pojmy a princípy, ako to funguje, na čom záleží, aby šla kilá konečne dole.

Najlepšie spaľovače tukov. Majú zmysel? Ako poznám, že funguje?

Spaľovače tukov sú riešením, pokiaľ sa snažíte zbaviť prebytočného tuku. Aká látka by v ňom nemala chýbať a ako spoznáte, že funguje sa dozviete v novom článku.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: