Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Glutamín: Čo je to Glutamín? Má suplementácia glutamínom význam?

Glutamín je jednou z najviac zastúpených aminokyselín v tele a má kľúčovú úlohu v mnohých dôležitých procesoch. Športovci radi užívajú glutamín v športe z niekoľkých dôvodov. Prvým dôvodom je podpora regenerácie svalov. Glutamín pomáha urýchliť proces regenerácie svalov po náročnom tréningu, čo môže skrátiť dobu potrebnú na zotavenie.

L-glutamín poskytuje podporu imunitného systému. Intenzívny tréning môže oslabiť imunitný systém športovcov, a tak užívanie glutamínu môže pomôcť posilniť imunitné funkcie.

Ďalším dôležitým faktorom je prevencia katabolizmu. Počas dlhého tréningu alebo intenzívneho cvičenia môže telo začať odbúravať svalovú hmotu a glutamín môže pomôcť znížiť tento katabolický efekt a chrániť svaly. Glutamín teda hrá kľúčovú úlohu v mnohých procesoch a má mnoho pozitívnych účinkov na telo a jeho správne fungovanie:

  • Podporuje budovanie svalovej hmoty: Glutamín je základnou stavebnou jednotkou bielkovín a je dôležitý na tvorbu a regeneráciu svalovej hmoty. Podporuje ochranu svalových vlákien.
  • Zlepšuje športový výkon: Vďaka pozitívnemu vplyvu na regeneráciu a energiu môže glutamín prispieť k lepšiemu športovému výkonu a odolnosti počas tréningu.
  • Prispieva k rýchlejšej regenerácii po tréningu: Glutamín môže pomôcť skrátiť dobu regenerácie svalov po náročnom tréningu.
  • Prispieva k optimálnej funkcii imunitného systému: Glutamín je kľúčový pre správnu funkciu imunitného systému.
  • Pozitívny vplyv na funkciu tráviacej sústavy: Glutamín je kľúčový pre zachovanie zdravia črevnej sliznice a tráviaceho systému. Pomáha obnovovať a udržiavať integrity buniek črevnej steny, čo má za následok lepšie trávenie a vstrebávanie živín.
  • Zlepšuje kognitívne funkcie mozgu: Glutamín je dôležitou látkou pre tvorbu neurotransmiterov, čo môže mať pozitívny vplyv na kognitívne funkcie mozgu, ako je pamäť, koncentrácia a učenie.

✅ Ako dávkovať L-Glutamín?

Dávkovanie glutamínu môže byť individuálne a závisí od konkrétnych potrieb, cieľov a životného štýlu jednotlivca. Odporúčaná dávka je zvyčajne 5 až 10 gramov denne.

  • Pred tréningom: Na zvýšenie jeho dostupnosti v tele počas fyzickej aktivity.
  • Po tréningu: Užívanie glutamínu po tréningu môže pomôcť rýchlejšie obnoviť svalovú hmotu a podporiť regeneráciu.
  • Počas dňa: Najčastejšie v netréningový deň.
  • Pred spaním: Niektorí užívajú glutamín pred spaním, na podporu regenerácie počas spánku.

✅ Aký L-Glutamín je najlepší?

Prom-in L-Glutamine 500g

Glutamín je neesenciálna proteínová aminokyselina, ktorá tvorí až 60% obsahu aminokyselín svalových buniek. Užívajte 5 g denne maximálne však 10 g denne v dvoch porciách. Rozmiešajte 5 g (1 vrchovatú čajovú lyžičku) v 200 ml džúsu, ovocného nápoja alebo vody.

MyProtein L-Glutamine 500 g

Aminokyselina na regeneráciu a udržanie svalovej hmoty. Glutamín je zásadná aminokyselina, ktorá je vyžadovaná každým svalom v organizme a je jedným z najdôležitejších stavebných blokov pre vytvorenie proteínov, ktoré udržujú zdravie buniek a opravu tkanív.

BiotechUSA BCAA + Glutamine Zero 480 g

Veľký podiel vetvených aminokyselín v pomere 2:1:1 a L-Glutamín. V každej dávke 5 g BCAA a 5 g Glutamínu, je navyše bez cukru. Kombinácia týchto dvoch nevyhnutných látok pre telo podporuje rast a udržanie svalov a zlepšujú regeneráciu po fyzickom výkone.

Amix Glutamine + BCAA 360 kapslí

Glutamine + BCAA je produkt s obsahom vetvených aminokyselín BCAA v pomere 2:1:1 v kombinácii s aminokyselinou L-Glutamín. L-Glutamín je aminokyselina, ktorá sa v ľudskom tele vyskytuje v najväčšom množstve. Predstavuje 60% všetkých aminokyselín v kostrovom svalstve a cca 20% celkových cirkulujúcich aminokyselín.

Mohlo by Vás zaujímať:

Aký je najlepší proteín? Podľa čoho vybrať? Top proteíny na trhu.

Ako vybrať proteín? Srvátkový proteínový koncentrát, izolát, hydrolyzát, kazeín alebo viaczložka ? Je v tom nejaký rozdiel a či je to vôbec dôležité skúmať?

5 TIPOV pre lepšiu IMUNITU | Ako na nás vplývá stres?

Zima klope na dvere a prichádza tak príjemné obdobie sviečok, diek a horúcich nápojov, ktoré však často sprevádza oslabená imunita. Preto sme si pre vás pripravili zopár tipov, ako posilniť prirodzenú obranyschopnosť tela.

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: