Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Aký vplyv má alkohol na svaly a chudnutie? Naruší to moju formu?

Ako ide alkohol dohromady so zdravým životným štýlom? Za čo všetko je alkohol zodpovedný a ako minimalizovať jeho následky na budovanie svalovej hmoty a chudnutie sa dozviete v našom dnešnom článku.

Aká (ne)viditeľná negatíva v sebe alkohol skrývá?

✅ dehydratácia
✅ kalórie s ktorými treba počítať
✅ hormonálna nerovnováha
✅ narušenie spánku

Ako asi tušíte, alkohol v sebe skrýva celý rad negatív. A zatiaľ čo niektoré z nich sú na prvý pohľad viditeľné, iné vlastne nemusíte vôbec vnímať, ale napriek tomu vaše športové výsledky veľmi ohrozujú. Pre športovcov je najzásadnejšie predovšetkým:

DEHYDRATÁCIA

Dehydratácia je problém, ktorému sa človek za normálnych okolností vyhýba oblúkom. Akonáhle ale začnete piť alkoholické nápoje, nemáte pocit smädu a alkohol sa o dehydratáciu postará tak trochu bez vášho vedomia. To sa neskôr prejaví nielen únavou, ale aj bolesťou hlavy a neschopnosťou buniek vytvárať nové ATP, ako zisťujú odborné štúdie zaoberajúce sa dehydratáciou1. Našťastie je v tomto prípade riešenie vcelku jednoduché - zostaňte poriadne hydratovaní v priebehu dňa a pokiaľ je to aspoň trochu možné, snažte sa aj na párty piť čo najviac nealkoholických tekutín bude možné.

NARUŠÍ VÁŠ JEDÁLNIČEK

Iste ste si všimli, že keď niekam vyrazíte a dáte si zopár pohárov, rozhodne nemáte chuť na jedlo zo svojho klasického jedálnička. V tomto ohľade je alkohol naozaj zradný. Jednak sám o sebe obsahuje značné množstvo kalórií (čím silnejší alkohol je, tým viac kalórií má) a jednak tiež zvyšuje chuť na jedlo. No a keďže samozrejme aj vaše usudzovanie nebude po pár pivách práve na vrchole, nič vám nebude brániť siahnuť po nezdravom jedle. Takže na jednu stranu je dobré brať na vedomie, že pitie alkoholu môže spôsobiť že sa vaša postava nebude taká, akú chcete, samozrejme extrémne záleží na frekvencii. Keď idete raz dvakrát za mesiac niekam medzi ľudí, určite sa nemusíte dvoch či troch nezdravých jedál a pár pohárov alkoholu báť. Každodenné pitie ale nejde so zdravým životným štýlom dohromady.

MÔŽE STAŤ ZA NEHORMONÁLNOU ROVNOVÁHOU

Hormonálna nerovnováha je po pravde povedané opäť skôr záležitosťou dlhodobej konzumácie alkoholu, pretože odborné štúdie ukazujú, že pravidelní konzumenti majú nielen vyššiu hladinu estrogénu, ale aj nižšiu hladinu testosterónu. To je pre budovanie svalov pomerne nežiaduce kombinácie. Z krátkodobého hľadiska sa nie je príliš čoho báť, aj keď testosterón a rastový hormón môžu byť ľahko nižšie, zatiaľ čo hladina kortizolu môže byť na vrchole.

S KOCOVINOU NA FITKO ZABUDNITE

Pokiaľ to s alkoholom preženiete, nasledujúci deň pravdepodobne budete musieť tréning vynechať. Rozhodne nie je dobrý nápad ísť cvičiť so zvyškovým obsahom alkoholu v tele, pretože aktivita ovplyvňujúca cirkuláciu krvi v tele by vám samozrejme mohla spôsobiť nemalé problémy. Pokiaľ je to teda možné, naplánujte si tréningy dopredu tak, aby vám vychádzali s plánovanou párty čo možno najlepšie a aby jedna oslava nenarušila celý týždenný split.

ALKOHOL NARÚŠÁ REM FÁZU SPÁNKU

Podľa odborných webov (2) stojí alkohol okrem iného za narušením kvality REM fázy spánku, čím vlastne podstatnú časť spánku znehodnocuje. Opäť ale záleží na množstve vypitého alkoholu. Dva poháre za večer vám rozhodne neublížia, ale ak sa v noci chcete aspoň trochu vyspať a ďalší deň byť produktívny, určite je na mieste byť s alkoholom obozretný.

MÁ ALKOHOL I NEJAKÉ POZITÍVA

Alkohol má určite nepopierateľná negatíva. Keď pominieme vyššie spomínané informácie o vzťahu alkoholu k tréningu, hrozí vám oslabenie imunity, poškodenie pečene, vyššie riziko rakoviny niektorých orgánov av neposlednom rade aj vznik závislosti. Na druhú stranu ale nemá cenu alkohol v malom množstve nejako radikálne démonizovať. Pár občasných pohárov ešte nikomu nijako radikálne neublížilo, naopak sa u nich skvele odreagujete, bude sa vám lepšie konverzovať s priateľmi a aj keď často uvádzané zníženie stresu je veľmi nepresné (alkohol zaťažuje pečeň i mozog, čo stres paradoxne zvyšuje), prídete na iné myšlienky, čo rozhodne nie je na škodu.

MÁM SA TEDA VYHÝBAŤ ALKOHOLU?

Nie je najmenšie pochýb o tom, že negatíva alkoholu výrazne prevyšujú nad jeho pozitívami. Napriek tomu ale nevidím dôvod, prečo by si rekreačný športovec nemohol raz za čas dať zopár pohárov vína alebo piva. Dať si dobré a vychladené pivo, či pohár vína pred spaním, určite nie je nič strašné.

V jednom z našich videí sa baví aj Jirka Vacek a Peter Havlíček na tému lakohol, vypočujte si, aký na to oni majú názor a pijú oni sami alkohol?

Na záver sa hodí v bodoch ešte zrekapitulovať tri najdôležitejšie časti nášho článku, aby ste negatívne účinky alkoholu minimalizovali:

✅ Neriskujte opicu a únavu = pite vodu, v priebehu dňa av priebehu večera
✅ Premyslite tréningový režim = netrénujte so zvyškovým alkoholom
✅ Vyhýbajte sa miešaným nápojom = dajte prednosť menej kalorickým nápojom: pivo, suché biele víno, prosecco

TIPY NA ZÁVER, KEĎ UŽ TO PRECI LEN PREŽENIETE...

Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Najlepšia forma horčíka s vynikajúcou vstrebateľnosťou. Bisglycinát má vstrebateľnosť a využiteľnosť o cca 80% vyššiu ako iné formy, preto je horčík v chelátovej väzbe najlepšia forma horčíka. Navyše každá kapsula obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu B6, ktorý je nevyhnutný na optimálne využitie horčíka. Vitamín B6 ešte viac zvyšuje vstrebateľnosť a poskytuje rýchlejšiu úľavu od symptómov nedostatku horčíka.


NUTREND MAGNESLIFE STRONG

Veľká dávka (375 mg) rýchlo vstrebateľné tekuté formy horčíka, obohatené o vitamín B6. Športovci tento produkt využívajú ako pomocníka pri akútnych prípadoch jeho nedostatku. Deficit horčíka sa môže prejavovať vzostupom kŕčov, malátnosti, alebo napríklad bolesťou hlavy.


NUTREND ZERODRINX

Unikátny hypotonický nápoj s kombináciou vápnika, horčíka, vitamínov B1, B6 a C. Ľahko rozpustné tablety v príchutiach čierne ríbezle, pomaranč alebo citrón sú nielen bez cukru, ale aj bez umelých farbív. Najvhodnejšie použitie rozpustných tabliet ZeroDrinx je pre športovú aktivitu s predpokladanou stratou tekutín a elektrolytov vplyvom zvýšeného potenia.


AMIX VITAMIN C 1000 mg

Na svete snáď neexistuje známejší a využívanejší vitamín ako práve vitamín C (kyselina askorbová). Všeobecne sa využíva hlavne pri prechladnutí, avšak vitamín C patrí k veľmi dobre preskúmaným látkam a zlepšuje širokú škálu metabolických procesov.

No a to by od nás bolo pre tento článok všetko – zostáva dodať snáď už len to, že alkoholu sa nemusíte striktne vyhýbať – stačí ho piť s mierou.

Mohlo by Vás zaujímať:

​Ako správne a efektívne chudnúť? Ako zrýchliť metabolizmus? Zavodnenie organizmu. Ako vypočítať bazálny metabolizmus.

Odpovedáme na dôležité otázky, ktoré sa týkajú chudnutia. Návod ako si vypočítať bazálny metabolizmus a ako si udržať váhu.

ADAPTOGENY: Pomôžu so stresem a skvalitní spánok. Ako ich užívať a kedy uvidím výsledky?

Adaptogény sú byliny a huby, ktoré sú schopné prežívať v extrémnych nehostinných podmienkach, či už sú to horúca, veľká zima alebo vysoká nadmorská výška. Vďaka tomu, kde všade dokážu prežiť sú bohaté na vitamíny, minerály a ďalšie mikronutrienty, z ktorých môže ťažiť aj ľudský organizmus.

 

Najlepší detox pre naše telo? Ako si nezničiť zdravie a metabolizmus?

Internet nás bombarduje príspevkami o detoxoch a pôstoch, v ktorých tvrdí, aké je dôležité telo očistiť. Tento rok sú obzvlášť populárne ovocné šťavy, zelerové šťavy a kokosová voda. Asi jarné upratovanie? To je ale hlúposť.

Sleduj nás:  

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12834575/
  2. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21327566/