Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Najlepšie vitamíny a minerály pre tehotné. Ktoré si vybrať?

Rady, tipy, triky

Počas tehotenstva je dôležité zabezpečiť dostatočný príjem vitamínov, minerálov a ďalších stopových prvkov nielen pre správny vývoj plodu, ale aj pre zdravie budúcej matky, a to po psychickej aj fyzickej stránke. Cieľom správnej výživy je vytvoriť optimálne podmienky pre vývoj plodu a znížiť patologické stavy plodu aj matky.

Väčšinu mikroživín by sme mali, samozrejme, prijímať vo vyváženej strave, ale asi každá nastávajúca mamička, ktorá trpí tehotenskými nevoľnosťami, vie, aké ťažké je zabezpečiť plnohodnotnú stravu a tehotenské chute robia svoje. V takýchto prípadoch je obzvlášť dôležité sledovať príjem vitamínov a minerálov.

Už vieme, že v ľudskom tele sú vitamíny a minerály, ktorých je nedostatok, a požiadavky na niektoré mikroživiny sú u tehotných žien ešte vyššie. Tu sú tie najdôležitejšie:

Kyselina Listová - Vitamin B9

Ak žena plánuje tehotenstvo, môže zvýšiť príjem kyseliny listovej v strave niekoľko mesiacov vopred, teda aspoň jeden mesiac pred otehotnením a potom udržiavať jej príjem počas celého tehotenstva. Doplnkový príjem kyseliny listovej zvyšuje hladinu folátov u tehotných žien. Nízke hladiny folátov u tehotných žien sú rizikovým faktorom pre defekty neurálnej trubice vyvíjajúceho sa plodu.


Vitamin D3

Vitamín D je u prevažnej väčšiny populácie nedostatkový. Jeho hlavným zdrojom je slnko, ak mu vystavíme pokožku, ďalej rybí tuk, morské ryby, vaječný žĺtok a maslo, ale jeho obsah je minimálny. Vitamín D zasahuje do metabolizmu vápnika a fosforu a má vplyv na delenie buniek vrátane imunitného systému. V tehotenstve je dôležitý pre tvorbu kostného tkaniva.


Omega 3 mastné kyseliny - DHA 

Každý človek by mal zabezpečiť dostatočný príjem omega-3 mastných kyselín, ktoré sú zdrojom DHA a EPA. Dostatočný príjem kyseliny dokozahexaénovej (DHA) prispieva k normálnemu vývoju mozgu a očí plodu u matiek a dojčených detí.


Železo Ferrochel

Počas tehotenstva sa mení obehový systém, pretože žena hospodári s väčším objemom krvi, ktorý sa zvýši až o 40 %, a s tým súvisia väčšie nároky na príjem železa. Železo prispieva k normálnej tvorbe červených krviniek a hemoglobínu a tiež k normálnemu prenosu kyslíka v tele. Okrem toho správny príjem železa pomáha znižovať mieru únavy a vyčerpania.


Horčík Magnézium

Horčík sa spája s tvrdnutím brucha počas tehotenstva (maternica je sval), ale jeho funkcia je oveľa širšia a počas tehotenstva by sa malo dbať na jeho zvýšený príjem. Podľa WHO je to 220 mg denne. Horčík prispieva k zníženiu miery únavy a dobre, k normálnej svalovej, nervovej a duševnej činnosti. Okrem toho horčík prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu, rovnováhe elektrolytov, deleniu buniek a syntéze bielkovín.


Vápnik

Organizmus tehotných žien kladie skutočne vysoké nároky na príjem vápnika, pretože je potrebný pre správnu tvorbu kostí plodu a tiež chráni kostru tehotnej ženy a zabraňuje vzniku zubného kazu. Po skončení druhej polovice tehotenstva sa vstrebávanie vápnika strojnásobí, pretože sa zvyšujú nároky plodu a okrem toho sa telo ženy už začína pripravovať na dojčenie. Podľa WHO je odporúčaná denná dávka vápnika 1200 mg. To predstavuje 1 liter mlieka, 150 g 30 % syra eidam, 300 g konzervovaných sardiniek alebo 100 g maku. Nebojte sa teda zaradiť do svojho jedálnička viac mliečnych výrobkov a ak viete, že váš príjem v strave je nedostatočný, môžete siahnuť aj po doplnku stravy.


Často kladená otázka: Môžem užívať proteín v tehotenstve?​ 

Ak je žena zvyknutá užívať bielkoviny, nie je dôvod, prečo by ich nemohla užívať počas tehotenstva. Bielkoviny sú v tehotenstve dôležité nielen pre správny rast plodu, vývoj placenty, ale aj pre zmeny v maternici, pretože maternica je sval. Bielkoviny nie sú len stavebným prvkom, ale majú aj ďalšie funkcie. Sú to transportné látky, enzýmy, protilátky a hormóny. Každopádne prijímanie bielkovín počas tehotenstva rozhodne nie je nevyhnutnosťou, najmä ak máte pestrú stravu. Ak sa rozhodnete zaradiť proteín, odporúčame klasický srvátkový koncentrát alebo izolát, bez zbytočných prísad, ako sú zahusťovadlá, farbivá, sladidlá alebo arómy. Ideálny je neochutený proteín pozostávajúci z čistej srvátky, napríklad SmartFuel 100% Pure Whey Natural alebo BiotechUSA Iso Whey Zero Natural, ktorý je ochutený kokosom, škoricou alebo lyofilizovaným ovocím. 

Zhrnutie: 

Verím, že každá nastávajúca mamička robí pre seba a pre vyvíjajúce sa dieťa to najlepšie. Z mikroživín by mala dbať na dostatok kyseliny listovej, vitamínu D, omega 3 mastných kyselín, najmä DHA, vápnika, horčíka a železa. Ak vo vašej strave chýba niektorý zo zdrojov týchto vitamínov a minerálov, či už z dôvodu intolerancie alebo tehotenskej nevoľnosti, môžete siahnuť po niektorom z výživových doplnkov.

Autor článku: Tereza Fuková

Mohlo by vás zaujímať:

TOP 5 doplnkov výživy | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov aj nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

Najlepší proteín pre ženy? Proteíny na chudnutie.

Proteín je jedným z najpoužívanejších doplnkov výživy vôbec. Ktorý je najlepší pre ženy?

Sleduj nás i na sociálních sítích: