Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako napraviť ploché nohy | Cvičenie a masáže na úľavu a prevenciu

Aké cviky a masáže môžu pomôcť posilniť klenbu chodidla a zmierniť bolesť, ktorú spôsobujú ploché nohy? V tomto článku vám predstavíme účinné cviky, ktoré môžu pomôcť posilniť klenbu chodidla, zmierniť bolesť a zabrániť ďalším komplikáciám. Naučte sa, ako aktívne pristupovať k prevencii a liečbe plochých nôh a získať späť pohodlie pri chôdzi a behu.

Čo sú to ploché nohy?

Ľudské nohy majú od prírody úžasný tlmiaci mechanizmus. Klenba chodidla funguje ako pružina, ktorá zmäkčuje každý krok a ukladá energiu, ktorú potom využívame na odraz. Plochá noha je stav, keď je prirodzená klenba chodidla sploštená a chodidlo sa po celej dĺžke dotýka zeme. Chodidlo tak stráca svoju tlmiacu schopnosť, čo spôsobuje ďalšie komplikácie, ako sú časté bolesti chodidiel, členkov, lýtok, kolien alebo chrbta. 

Ako vznikajú ploché nohy?

Ploché nohy sa môžu vyskytnúť v dospelosti, a to najmä v dôsledku nadmerného zaťažovania chodidiel alebo oslabenia svalov a väzov okolo chodidla. To vedie k strate alebo úbytku klenby chodidla. Tento stav môže byť spôsobený rôznymi faktormi vrátane genetických predispozícií, nadmerného používania, zlého štýlu chôdze, zlej obuvi alebo nadváhy.

✅ Genetika

Ak máte v rodine viac ako jeden prípad plochých nôh, pravdepodobne je na vine genetika, ktorú, žiaľ, nemôžeme veľmi ovplyvniť. O to viac by ste sa však mali zamerať na tie faktory, ktoré môžete ovplyvniť, a zaradiť správne cviky na posilnenie klenby chodidla.

✅ Nesprávna obuv

Príliš úzka obuv, vysoká a nepružná podrážka alebo topánky na podpätku sú pre naše nohy doslova strašiakom. Chodidlo v takejto obuvi nefunguje tak, ako by malo. Nesprávna obuv obmedzuje správny pohyb chodidla a pri častom nosení takejto obuvi náš mozog úplne zabúda, ako ovládať svaly okolo klenby chodidla. Svaly ochabnú a klenba sa prepadne. 

Ako zabrániť zrúteniu klenby? Keď si obujete príležitostne lodičky svet (a ani vaša klenba) sa hneď nezbúra. Dôležité je ale tieto topánky nenosiť príliš často a investovať aj do kvalitných zdravotných topánok alebo teraz toľko populárnych barefootov.

✅ Nadmerné zaťaženie

Máte náročné zamestnanie a ste celý deň na nohách alebo často preťažujete nohy počas ťažkých tréningov? O to viac sa zamerajte na správnu a kvalitnú obuv, relaxačné masáže a kompenzačné cvičenia pre ploché nohy, ktoré výborne fungujú aj ako prevencia.

✅ Nadváha

Príčinou plochých nôh môže byť aj nadváha, ktorá vytvára nadmerný tlak na chodidlá. Ak máte nadváhu, mali by ste v prvom rade začať so znižovaním hmotnosti. Nedostatok pohybu a aktívneho životného štýlu môže tiež prispieť k celkovému oslabeniu svalov nôh vrátane tých, ktoré podporujú klenbu chodidla, čo môže spôsobiť, že chodidlo stratí svoju prirodzenú oporu a prepadne sa.

Ako napraviť ploché nohy?

Ploché nohy môžu byť zdrojom nepohodlia a bolesti, ale našťastie existujú spôsoby, ako ich korigovať. Jednou z účinných metód, ktoré môžu priniesť úľavu a podporiť obnovenie správnej klenby chodidla, sú relaxačné a posilňovacie cvičenia. 

5 účinných cvikov na ploché nohy
 

1. Výpony lýtka (calf raises)

Zdvihy lýtok posilňujú okrem lýtkových svalov aj svaly v klenbe nohy. Postavte sa rovno s nohami na šírku bokov a zdvihnite sa na špičkách čo najvyššie, potom sa pomaly vráťte späť. Ak je pre vás tento cvik spočiatku príliš náročný, môžete skúsiť stáť striedavo na špičkách ľavej a pravej nohy, zatiaľ čo druhá noha je na zemi.

2. Chôdza na špičkách a pätách

Striedavá chôdza na špičkách a pätách alebo po stranách chodidiel tiež účinne pomôže posilniť klenbu chodidla, čím precvičíte všetky svaly potrebné na udržanie správnej klenby chodidla.

3. Cvičenie prstov na nohách

Cvičenie prstov na nohách je dôležitou súčasťou starostlivosti o nohy a môže pomôcť posilniť klenbu chodidla. Postavte sa bosí na podložku, roztiahnite prsty čo najviac od seba a postupne sa snažte dvíhať jeden prst po druhom od podložky. Môžete tiež skúsiť zdvihnúť nohou zo zeme predmety rôznych tvarov. 

4. Váľanie loptičky

Masážna loptička alebo masážny ježko je skvelý nástroj na stimuláciu reflexných bodov na chodidlách a uvoľnenie napätia vo svaloch. Položte jedno chodidlo na masážneho ježka a pomaly pohybujte chodidlom po loptičke tam a späť. Masáž pomôže uvoľniť napätie v chodidlách pri ich nadmernom zaťažení a stimulovať oblasti spojené s klenbou chodidla.

5. Pretiahnutie chodidla nohy

Postavte sa čelom k stene, jednu nohu položte špičkou k stene, pätu držte na zemi a špičku mierne zatlačte ohnutým kolieskom. V chodidlách by ste mali cítiť príjemné natiahnutie a uvoľnenie. Potom je vhodné natiahnuť chodidlá na druhej strane zatlačením chodidla cez špičku. 


Čo si môžem odniesť z tohto článku?

Na záver je potrebné si uvedomiť, že kľúčovou vecou je, že ploché nohy nie sú nezvratným osudom. Dá sa s nimi úspešne bojovať pomocou cvičení a masáží, ktoré posilňujú a uvoľňujú svaly chodidla, obnovujú správnu klenbu chodidla a minimalizujú bolesť. Bez ohľadu na príčiny vzniku plochých nôh existujú účinné spôsoby ich prevencie a liečby. Pravidelnou starostlivosťou a aktívnym prístupom k starostlivosti o nohy je možné získať späť pohodlie pri chôdzi a behu a minimalizovať riziko ďalších komplikácií spojených s týmto ochorením.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zaujímať:

Prečo Vás bolí chrbát? | Najčastejšie príčiny bolesti chrbta a ako sa ich zbaviť

Trápia vás bolesti chrbta a hľadáte spôsob, ako s nimi účinne bojovať? Objavte najčastejšie príčiny bolesti chrbta a jednoduché tipy, ako sa jej zbaviť. Zistite, aké cviky a postupy vám pomôžu zlepšiť držanie tela, posilniť svaly a uvoľniť napätie.

Fyzioterapeut odpovedá na najčastejšie otázky: vyskočené platničky, barefoot topánky, strečing.

Kvalifokovaný fyzioterapeut Jiří Ptáček v podcaste odpovedal na vaše najčastejšie otázky.

Sleduj nás: