Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Základné suplementy. Aké suplementy sú základom nielen pre začiatočníkov?

Pokiaľ ste začali pravidelne navštevovať posilňovňu, iste vám nemohlo uniknúť, že každý športovec so sebou nosí šejker, ale každý v ňom má väčšinou úplne iný doplnok. Aké suplementy ale vy, ako začiatočník, potrebujete? Tak presne to bude téma dnešného článku, ktorý vám dosť možno ušetrí nemálo peňazí, pretože svoj pohľad na niektoré doplnky úplne prehodnotíte.

Doplnok stravy iba dopĺňa, kvalitná strava je na prvom mieste.

Doplnky sa označujú ako doplnky preto, že dopĺňajú pevnú stravu, ktorá by mala byť vyvážená, pestrá, pravidelná a bohatá na makro aj mikronutrienty. Ak nebudete jesť pravidelne a mať dostatok bielkovín, tukov a sacharidov vo svojom jedálničku, bude zlá nielen vaša výkonnosť na tréningu, ale tiež budete mať pravdepodobne problém s regeneráciou, o raste svalov nehovoriac. Nemusíte jesť 100% striktne, ale je nutné, aby ste mali dostatočný príjem bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov, minerálov aj stopových prvkov.

Základný stavebný kameň je jednoznačne srvátkový proteín

Keby ste si mohli kúpiť len a iba jeden doplnok výživy, mal by to byť rozhodne srvátkový proteín. Z vlastnej skúsenosti som, tak ako pravdepodobne väčšina začiatočníkov, premýšľal nad predtréningovými doplnkami, ktoré sú super a ich efekt spoznáte bezprostredne po vypití. S odstupom času ale musím povedať, že práve proteín je základný stavebný kameň všetkej suplementácie začiatočníka.

2 dôvody, prečo je proteín skvelý doplnok:

  1. Pri tréningu dochádza k väčšej cirkulácii krvi v organizme a trávenie nie je po docvičení pripravené na pevnú stravu. Proteín je dobre stráviteľný a rozhodne príde vhod. Ďalší benefit spočíva v tom, že srvátkový proteín obsahuje veľké množstvo leucínu, ktorý po tréningu ihneď stimuluje proteosyntézu, čím je teda zodpovedný za lepšiu regeneráciu aj rast svalovej hmoty.
  2. Proteín predstavuje desiatu, ktorá dobre zasýti a je úplne jednoduchá na prípravu. Bez akýchkoľvek problémov si ho teda môžete vziať do školy či do práce, zmiešať s vodou, párkrát zatrepať a olovrant je na svete.

Aký je najlepší proteín? Podľa čoho vybrať? Top proteíny na trhu.

Ako vybrať proteín? Srvátkový proteínový koncentrát, izolát, hydrolyzát, kazeín alebo viaczložka ? Je v tom nejaký rozdiel a či je to vôbec dôležité skúmať?

Multivitamín na doplnenie potrebných nutrientov

Multivitamíny sú výživové doplnky, ktoré spájajú vitamíny, minerály a ďalšie aktívne látky tak, aby ich zloženie zodpovedalo aktuálnym potrebám a pokrývalo živiny, ktorých môže byť v bežnom jedálničku nedostatok. Nároky športovcov na príjem mikronutrientov sú podstatne vyššie ako u nešportovcov. Niektoré vitamíny navyše bezpochyby nutné dopĺňať, spomenúť môžeme napríklad vitamín D3, ktorý je obzvlášť v zimných mesiacoch enormne deficitný, rovnako ako horčík, zinok, či vitamíny B komplexu. Na trhu existuje škála skvelých multivitamínov a medzi ne bezpochyby patrí: Reflex Nexgen PRO 90 kapsúl, Prom-in Vita Solution alebo Czech Virus SuperVita PRO V2.0 500 ml.


Omega 3 sú pre telo nenahraditeľné

Omega 3 mastné kyseliny patria medzi esenciálne látky, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť samo a musí ich prijímať stravou alebo doplnkami stravy. Omega 3 radíme do skupiny dobrých tukov. Omega 3 sú vynikajúcim spôsobom, ako podporiť imunitný systém, kognitívne funkcie, pohybový aparát a budovanie svalovej hmoty. Taktiež majú protizápalové účinky. Aby sme mali v jedálničku dostatok omega 3, mali by sme doň aspoň 2× týždenne zaradiť ryby aj ďalšie rastlinné zdroje. V Českej republike je pritom všeobecne príjem omega 3 z hľadiska prevencie často nedostatočný. Ich suplementácia formou doplnkov stravy je tak vhodná pre väčšinu z nás.


Horčík má nespočet pozitívnych účinkov na zdravie.

Horčík zohráva významnú úlohu pri znižovaní únavy a vyčerpaní, a tiež podporuje správnu funkciu svalov. Jeho účasť je nevyhnutná pre svalovú kontrakciu, a preto jeho nedostatok môže spôsobovať nepríjemné kŕče, ktoré obvykle vznikajú pri fyzickom výkone. Tento minerál má tiež zásadný význam pre zdravie kostí, pretože je kľúčovým hráčom pri tvorbe kostnej hmoty.

Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Najlepšia forma horčíka s vynikajúcou vstrebateľnosťou. Bisglycinát má vstrebateľnosť a využiteľnosť o cca 80% vyššiu ako iné formy, preto je horčík v chelátovej väzbe najlepšia forma horčíka. Navyše každá kapsula obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu B6, ktorý je nevyhnutný na optimálne využitie horčíka. Vitamín B6 ešte viac zvyšuje vstrebateľnosť a poskytuje rýchlejšiu úľavu od symptómov nedostatku horčíka.


Kreatín monohydrát je základ pre nárast sily a hmoty

Kreatín je jeden z najpreskúmanejších suplementov a je možné s istotou povedať, že jeho pravidelná suplementácia má za dôsledok, zvýšenie sily a rast svalovej hmoty, spoločne s kvalitnou stravou a posilňovaním.


Dávkovanie kreatínu - ako užívať kreatín, koľko a kedy?

Kreatín je svalový energizér, ktorý priamo zvyšuje svalový výkon. Látka, ktorá podporuje rast svalovej hmoty a nepriamo znižuje hladinu podkožného tuku. Viete však, ako ho užívať, koľko a kedy?


Kreatín môže užívať prakticky každý zdravý dospelý jedinec. Kreatín sa všeobecne neodporúča deťom a mladistvým a tiež tehotným a dojčiacim ženám, najmä kvôli nedostatku dát o dlhodobých účinkoch a bezpečnosti u tejto vekovej skupiny.

SmartFuel Creatine Monohydrate 500 g

100% čistý kreatín monohydrát v prémiovej kvalite. Kreatín je jedným z najsilnejších produktov určených na zvýšenie fyzickej sily, výkonnosti i rýchle zvýšenie objemu svalov.


Mohlo by Vás zaujímať:

Tréningový plán pre rast svalovej hmoty ZADARMO

Chceli by ste nabrať, ale neviete, ako cvičiť pre rast svalov? Tréner Jirka Vacek zostavil tréningový plán, na naberanie svalovej hmoty, ktorý sa skladá z 5 tréningov.

Užívať radšej BCAA alebo EAA? Ktoré sú lepšie?

Pomáhajú pri regenerácii, tvorbe a raste svalov a slúžia ako zdroj energie. Celkovo plnia esenciálne aminokyseliny širokú škálu kľúčových funkcií, ktoré sú zásadné pre celkové zdravie a optimálnu výkonnosť organizmu.

Sleduj nás i na sociálných sieťach: