Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Kofeín a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Kofeín je neresťou mnohých z nás. Častokrát ani netušíme, že ho konzumujeme, pretože to nie je iba o káve. Táto povzbudzujúca látka menom kofeín sa nachádza v mnohých ďalších potravinách a na naše telo má ako pozitívne, tak negatívne účinky. Koľko kofeínu je príliš a aké sú jeho alternatívy?

Čo je to kofeín a kde ho nájdeme?

Je to prírodná látka, ktorá má schopnosť dodávať telu energiu. Ľudia objavili jej existenciu pred tisíckami rokov a odvtedy ju používajú na stimuláciu nervového systému. Nachádza sa v rastlinách, ako je káva, zelený čaj, plody guarany a kakaové bôby. Čistý kofeín však môžete konzumovať aj v tabletách alebo iných výživových doplnkoch, ktoré sú určené najmä pre športovcov (nakopávače, spaľovače tukov). Nájdete ho však aj v energetických nápojoch a niektorých sladkostiach.


NÁŠ TIP: Ak hľadáte zdravý nápoj s kofeínom, ale káva vám úplne nevyhovuje, vyskúšajte matchu. Matcha je jemne mletý zelený čaj, ktorý vám umožní konzumovať celý list a využiť tak jeho plný potenciál - vysoké množstvo antioxidantov a kofeínu, ktorý sa na rozdiel od kávy uvoľňuje do tela postupne. Možno preto tvrdiť, že je účinnejší.


Aké účinky má kofeín na telo

Účinky kofeínu sú vysoko stimulačné. V primeranom množstve môže však mať skutočne blahodarný vplyv na telo i myseľ. Reakcie na jeho konzumáciu sú ale aj napriek tomu individuálne. Hrá tu rolu niekoľko faktorov (genetika, citlivosť).

Pozitívne účinky kofeínu

✅ Podporuje bdelosť
✅ Odďaľuje únavu
✅ Stimuluje metabolizmus
✅ Zlepšuje koncentráciu
✅ Zvyšuje fyzickú výkonnosť

Negatívne účinky kofeínu na telo

✅ Zvýšenie krvného tlaku a tepu
✅ Nadmerná tvorba moču
✅ Nespavosť
✅ Tras rukou
✅ Bolesť hlavy
✅ Úzkosť, nervozita

Všetko záleží na jeho dávkovaní. Pokiaľ dodržíte odporúčanú dennú dávku, kofeín by vám rozhodne nemal ublížiť, ba naopak jeho pozitívne účinky môžu značne zjednodušiť život.


NÁŠ TIP: Kofeín je skvelým nástrojom pre športovcov a fitnes nadšencov, ktorí by chceli zvýšiť svoj výkon a spaľovanie tukov. Stačí si vybrať z našej komplexnej ponuky kofeínu. Ak by ste chceli siahnuť po komplexných spaľovačoch, ktoré okrem kofeínu obsahujú aj iné účinné látky, potom si pozrite našu sekciu stimulačných anabolizérov. Z našej dielne vám určite môžeme odporučiť PWO od Jirky Vacka. Funguje súčasne ako pumpa, spaľovač, adaptogén a energia v jednom. Má naozaj kvalitné a hlavne účinné zloženie. Vyskúšajte ho a hurá na tréning!


Odporúčaná denná dávka kofeínu

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín uvádza, že denný príjem kofeínu by nemal presiahnuť 400 mg, pričom jedno espresso ho obsahuje cca 85 mg. Pokiaľ si teda denne vystačíte s maximálne 4 šálkami kávy, môžete sa tešiť z jeho pozitívnych účinkov.

Pozor však na spomínanú matchu. Čajové lístky matcha obsahujú približne 120 mg kofeínu na 3 g prášku (ideálne množstvo na prípravu nápoja). A 70% čokoláda môže pridať až 140 mg kofeínu, len ak ju zjete celú.

Pre koho nie je kofeín vhodný?

Kofeín by sa nemal odporúčať ľuďom s vysokým krvným tlakom, tehotným a dojčiacim ženám, ľuďom s poruchami spánku a všetkým, ktorí pociťujú akékoľvek negatívne účinky kofeínu už po jednej šálke kávy. obmedzovať by sa mal aj u detí, najmä u tých, ktoré prišli na chuť energetickým nápojom. 

Alternatívy kofeínu

Nechcete vôbec konzumovať kofeín, ale chcete byť plní energie? Pomôcť vám môžu niektoré výživové doplnky, vitamíny a minerály. Najmä ženšen, maca a B komplex. Riešením však môže byť aj pravidelné cvičenie, pitný režim alebo dychové cvičenia.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

Energetický metabolizmus – odkiaľ sa berie energia pri športovom výkone?

Aby mohli byť živiny použité ako palivo pre telo, sú štiepené na menšie molekuly až do finálnej makroergnej zlúčeniny ATP (adenosintrifosfát), ktorá slúži ako univerzálny zdroj energie . A čo ďalej? Ako a z čoho telo čerpá energiu na výkony sa dočítate v dnešnom článku.

Ako by malo vyzerať stravovanie silového športovca? Tréningové VS netréningové dni.

Na vašej ceste k vysnívaným fitness cieľom je správne stravovanie rovnako dôležité ako konzistentný tréningový plán. Ako by mala vyzerať strava v tréningové dni a rest days? Mali by ste v netréningové dni znižovať množstvo kalórií?

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: