Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Arašídové máslo. Koľko ho môžem denne zjesť a je vôbec zdravé?

Existuje nejaký nepopísaný zákon vo fitness svete: "musíš milovať arašidové maslo". Arašidové maslo je snáď najobľúbenejším jedlom fitness fanatikov po celom svete. Je univerzálny, nákladovo efektívne a tak chutné. Ale je to naozaj tak zdravé?

 Zaujíma Vás ako sa vyrába arašidové maslo? Mrknite na naše video z továrne Lucky Alvin.

Benefity arašidového masla

Či už milujete chrumkavé alebo jemné malo by obsahovať 100% arašidov - a nič iného. To je recept na najlepší arašidové maslo so všetkými prínosy skutočných arašidov a žiadna zbytočná aditíva. Koniec koncov, nechcete ďalšie oleje, cukre, zahusťovadlá alebo konzervačné látky vo vašej milovanej pochúťke.

100% prírodné arašidové maslo je skvelým zdrojom živín, minerálov, antioxidantov a vitamínov, ale uvedomte si vysokú kalorickú hodnotu tejto dobroty! Inými slovami, zvládate ak sebaovládania a "nezožerie" celú pohárik na posedenie, potom je to skvelé jedlo pre vaše zdravie!

✅ Arašidové maslo je dobrým zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny olejovej, čo prispieva k zníženiu "zlého cholesterolu" LDL a zvýšenie hladiny HDL "dobrého cholesterolu" v krvi.

✅ Prírodné arašidové maslo obsahuje vitamíny B vrátane riboflavínu, niacínu, tiamínu, kyseliny pantoténovej, vitamínu B-6, folátov a minerálov vrátane medi, mangánu, draslíka, vápnika, železa, horčíka, zinku a selénu.

✅ Je dobrým zdrojom bielkovín v potrave s radom aminokyselín a samozrejme je to vegánsky prírodný zdroj rastlinných bielkovín.

✅ Arašidy majú vysoký obsah polyfenolových antioxidantov (prirodzených antioxidantov), ​​vrátane kyseliny p-kumarovú, ktoré chránia pred vírusovými infekciami a srdcovými chorobami.

✅ 100% arašidové maslo je dobrým zdrojom vitamínu E, čo je antioxidant rozpustný v tukoch, ktorý pomáha chrániť kožu pred škodlivými voľnými radikálmi kyslíka.

Nahliadnite do výroby Lucky Alvin, ako sa orieškové maslo vyrába.

Nutričné informácie arašidového masla

Pokiaľ si vyberiete arašidové maslo, ktoré je len 100% celých arašidov, potom získate všetku zdravú hodnotu arašidov - a nič iné.

Výživové údaje
V 100g
Energia kJ/Kcal
2341/564
Tuky
46.1g
z toho nas.
8.2g
Sacharidy
11.8g
z toho cukry
5.8g
Vláknina
7.9g
Bielkoviny
29.1g

A koľko teda môžem zjesť denne arašidového masla?


ROMAN GRIGAR HOVORI: Otázka, u ktorej si vždy všetci myslia, že sa dá odpovedať jedným slovom. To ale nejde, takže to musíme trošku rozobrať a odôvodniť. Arašidové maslo, ako máš v článku, má veľa zdravotných benefitov, ale na druhú stranu to nie je spása ľudstva. Ak by sme sa snažili všetky zdravé tuky doháňať arašidovým maslom, tak sú tu zložky, ktoré by v telu boli naozaj nadbytočné, a mohli spôsobovať nejaké ťažkosti.

Keď uvedieme príklad, tak to môžu byť napríklad omega 6 mastné kyseliny, ktorých už tak v strave máme veľa. Arašidové maslo je bohatým zdrojom omega 6 mastných kyselín, a ak pomer omega 6 nebudeme vyrovávat omega 3, koledujeme si o problémy. Teda omega 6 mastné kyseliny sú jedným z limitujúcich faktorov, prečo to s arašidovým maslom nepreháňať. Z tohto hľadiska by som stanovil maximálnu odporúčanú dennú dávku 2-3 lyžičky (né lyžice) aj v závislosti na tom, či máme dostatok omega 3 mastných kyselín.

Pokiaľ ide o to, aby si nevyzerala ako prasa, tak ide len o kalorický príjem. Rozumný človek si to však zariadi tak, aby kalorický príjem tvorený z arašidového masla bol pár percent. Športujúci chlap toho teda bude moc zjesť viac, než pani za prepážkou banky, ktorá nešportuje.

Jednoduchá rada: daj si maslo, rovnako tak každú inú sladkosť, keď budeš mať chuť v rozumnom množstve. Nestavaj na tom jedálniček a užívaj omega 3 mastné kyseliny.

Pomer medzi omega-3 a omega-6 mastými kyselinami


Vyššie uvedené zdroje obsahujú ako omega-3, tak omega-6 mastné kyseliny. Dôležitý je však pomer medzi nimi. Naši predkovia mali ešte viac ako pred sto rokmi tieto kyseliny zastúpené v potrave v pomere 1: 1, čo možno považovať za ideálny stav. V priebehu minulého storočia však došlo k nárastu konzumácia potravín bohatých na omega-6 mastné kyseliny a tým sa tento pomer narušil. Predovšetkým v strednej Európe je teraz pomer medzi omega-3 mastnými kyselinami a omega-6 mastnými kyselinami 1:16. Oficiálne výživové odporúčania uvádza, že pomer mastných kyselín by mal byť 3-5: 1 v prospech omega-3 mastných kyselín.

Hlavným zdravotným dôsledkom narušeného pomeru mastných kyselín v strave je vyššia miera zápalových procesov v tele. Kým omega-6 mastné kyseliny podporujú zápal, omega-3 mastné kyseliny proti nemu bojujú. Zápal v tele môže byť spúšťačom celého radu civilizačných chorôb, ako je rakovina alebo rôzna srdcové ochorenia.

Pár tipov po akom arašiďákovi siahnuť
 

LUCKY ALVIN

Vôňa čistých arašidov, výnimočne vláčna štruktúra a plná chuť je hotové neba v puse! Každý týždeň odvážime čerstvé suroviny s jasným pôvodom, každý deň robíme s láskou čerstvé krémami podľa prísnych noriem a nedržíme skladové zásoby. Na Váš stôl sa tak dostane čerstvý a chutný krém bez kompromisov. Arašidové maslo je ideálny ako nátierka na ryžové chlebíčky, celozrnné toasty, na palačinky..ideální tiež na pridanie do koktailov, čím získate lahodnú orechovú príchuť spolu so všetkými nutričnými benefitmi.


BIGBOY

Arašidové maslo je chutným a skvelým zdrojom proteínov (bielkovín), čo je dôležité z hľadiska regenerácie tela. Zároveň dostatočný prísun bielkovín urýchľuje obnovu svalov po náročnom tréningu. Okrem proteínov ale obsahuje aj vysoký podiel tukov a vlákniny, ktoré zaisťujú telu postupný prísun energie. Vďaka tomuto zloženiu pôsobí arašidové maslo na telo zasycujícím efektom na oveľa dlhšiu dobu, než klasické sacharidové zdroje ako sú napr. Banány.


MYPROTEIN

100% prírodný arašidové maslo. Arašidové maslo je zdroj bielkovín a jednoduchých nenasýtených tukov. K dispozícii je vo verzii Crunchy (chrumkavé), tak Smooth (jemné), arašidové maslo je úplne prírodný a neobsahuje nič iné ako skvelú chuť z celých prsažených arašidov! Poskytuje vynikajúci zdroj vysoko kvalitných bielkovín a zdravých tukov, pričom sa vyhýba pridávanie soli, cukru, palmového oleja a konzervačných látok.

Viac arašidových masiel >>>

 

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepšie cviky na spevnenie brucha. Cvičenie pre začiatočníkov.

Začínate s posilňovaním? Mrknite, akými cviky dostať brucho do formy. Terez pre vás vybrala také, ktoré zvládnete aj doma. Tento tréning je pre všetkých, ktorí s posilňovaním len začínajú, ale pokojne si ho môžu dať všetci. Cviky sú jednoduché a niektoré z nich si určite pamätáte ešte zo základnej školy.

Najlepší zdroj bielkovín. Potraviny bohaté na bielkoviny. Je vhodný proteínový nápoj?

Každý by chcel univerzálny návod na to, ako si správne zostaviť jedálniček, aby v ňom mal dobrý pomer makroživín. Veľa ľudí ale zabúda na to, že každý som iný. Mrknite na nový článok, kde sa dozviete viac a hlavne vám prezradíme najlepšie zdroje bielkovín.

Sledujte nás na sociálnych sieťach: