Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Peter Havlíček o spomalenom metabolizme: Príčiny, príznaky, a ako zrýchliť metabolizmus?

Dnes už vieme, že nárast tukových zásob a s tým spojená nadváha a obezita nie sú spôsobené len sedavým spôsobom života, nedostatkom pohybu a nesprávnou stravou, ale súvisia aj so stresom a všeobecnou ľudskou nepohodou, ktorá postihuje čoraz mladších ľudí. Spomalený metabolizmus alebo adaptívna termogenéza je stav, keď v tele nedochádza k dostatočnej premene tukov, sacharidov, bielkovín, aminokyselín. 

✅ Čo spôsobuje spomalený metabolizmus? Aké sú príčiny?

Hmotnosť je vraj zo 40-70 % podmienená geneticky, ale ak viete, že v rodine existuje takáto dispozícia, môžete s ňou pracovať. To, ako žijeme, čo a ako jeme a koľko cvičíme, či už prirodzene alebo športom, má zásadný vplyv na náš metabolizmus. 

Patria sem aj vonkajšie vplyvy, ako je teplota okolia, kde vyššia teplota zvyčajne spomaľuje metabolizmus, alebo vplyvy vo vnútri organizmu, najmä poruchy trávenia.

Metabolizmus spomaľujú aj ochorenia, ako je cukrovka, poruchy štítnej žľazy, nízka hladina estrogénu, ale aj výkyvy iných hormónov (u mužov je to zvyčajne najmä testosterón) a tiež poruchy funkcie lymfatického systému.

✅ Aké sú príznaky spomaleného metabolizmu.

Odborník na výživu Petr Havlíček hovorí: "Pri spomalení metabolizmu dochádza k metabolickým zmenám, keď sa znižuje spotreba energie na základné životné funkcie, znižuje sa energia pri pohybe, mení sa množstvo hormónov, klesá hladina inzulínu, hormónov sýtosti, leptínu a ďalších. Klesá hladina hormónu T3, v dôsledku toho klesá u mužov hladina testosterónu. Metabolizmus dlhodobým nedostatkom pohybu a zlou stravou skutočne tlačíme do režimu nižšej spotreby."

  • únava a zmeny nálady
  • časté chute na sladké
  • zhoršený imunitný systém
  • zlá kvalita spánku
  • problémy s menštruačným cyklom
  • suché vlasy a pokožka
  • priberanie na váhe
  • neschopnosť schudnúť, aj keď je strava zdravá a správne upravená
  • zimnica.

✅ Ako zrýchliť metabolizmus?

Medzi absolútne základy patrí uvedomenie si, že niečo nie je v poriadku, a vôľa zmeniť to. Niekedy to človek zvládne sám a niekedy je potrebná konzultácia. Správne usporiadaný jedálniček, pravidelná fyzická aktivita, dostatok dlhého a kvalitného spánku je absolútny základ, ale aj duševná pohoda a perspektíva urobia svoje. 

✅ Ako sa stravovať, aby ste naštartovali svoj metabolizmus?

Ak máte nízky príjem, ktorý sa dostáva na hranicu bazálneho metabolizmu, musíte začať s reverznou diétou. Reverzná diéta alebo reverzné stravovanie je stravovací plán, ktorý sa líši od bežných prístupov. Jeho cieľom je postupné zvyšovanie energetického príjmu. Hlavným cieľom reverznej diéty je posilniť vzťah jednotlivca k jedlu, zmierniť pocit viny spojený s jedlom a podporiť uvedomelé stravovacie návyky. Ak sa chcete dozvedieť viac o reverznej diéte, prečítajte si článok: Ako funguje reverzná diéta? Cesta k trvalému zníženiu hmotnosti.

✅ Ako môže cvičenie rozhýbať váš metabolizmus? 

Rozhodne áno, je dokázané, že silový tréning zrýchľuje metabolizmus. Silový tréning, či už s vlastnou váhou, dvíhaním činiek alebo posilňovaním s odporovými pásmi, vám pomôže budovať svaly a v dôsledku toho zrýchliť metabolizmus, pretože telo vynakladá viac energie na udržanie a budovanie svalovej hmoty. 

Vyskúšajte niektoré z našich domácich cvičení alebo tréningový plán v posilňovni:

Efektívne domáce cvičenie: 3 tréningy ZADARMO

Domáce cvičenie môže byť veľmi účinné a môže vám pomôcť schudnúť a pekne si vyformovať telo, len ho musíte robiť správne. Máme pre vás 3 cvičebné videá, ktoré vám umožnia skvelé cvičenie.

Tréningový plán pre rast svalovej hmoty ZADARMO

Chceli by ste nabrať, ale neviete, ako cvičiť pre rast svalov? Tréner Jirka Vacek zostavil tréningový plán, na naberanie svalovej hmoty, ktorý sa skladá z 5 tréningov.

Full body tréning do posilňovne. Komplexné cviky. Celý tréning.

Ako si zostaviť full body tréning? Koľko opakovaní a sérií? Tréning celého tela predstavuje ideálnu stratégiu pre tých, ktorí cvičia 2 – 3krát týždenne.

Sleduj nás: