Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Full body tréning do posilňovne. Komplexné cviky. Celý tréning.

Ako si zostaviť full body tréning?

Tréning celého tela predstavuje ideálnu stratégiu pre tých, ktorí cvičia 2 – 3krát týždenne. Na rozdiel od tréningových splitov, ktoré rozdeľujú cvičenia na jednotlivé partie a robia sa často v 3 - 4 série po 6 - 10 opakovaní, tréning celého tela je vhodné vykonávať v 4 - 5 sériách po 12 - 15 opakovaní, pretože je väčšinou na každú partiu určený iba jeden cvik. Nabráňte sa ani postupnému zvyšovaniu záťaže, čo vám umožní posúvať sa ďalej.

Tu je kompletný záznam tréningu s Terezou a trénerom Jirkom Vackom. Máte možnosť detailne preskúmať všetku techniku a získať poznatky od Jirky týkajúce sa cvičenia.

1. DREP
Postavte sa pod os a stiahnite lopatky k sebe. Os leží na hornej časti trapézových svalov. Zdvihnite os a urobte 2 - 3 kroky späť. Držte vypnutý hrudník, pohľad smerujete pred seba. Váha je rozložená v celom chodidle s dôrazom na silu v pätách. Udržujte stred tela pevný a špičky mierne od seba. Nadýchnite sa, zadržte dych a spustite sa dole do drepu. Pri výdychu sa zdvíhajte hore, ako by ste sa odtláčali od zeme. Vo východiskovej pozícii neprepínajte nohy v kolenách, stále buďte v miernom pokrčení.

2. RUMUNSKÝ MRTVÝ ŤAH
Uchopte činku na šírku ramien a zdvihnite ju zo stojana, potom urobte dva kroky vzad. Postoj by mal byť na šírku panvy, so špičkami mierne smerujúcimi von as mierne pokrčenými kolenami. Pri nádychu spúšťajte činku priamo dole tak, že posúvate boky dozadu za seba, pričom os by mala kopírovať holene. Pri výdychu sa vracajte späť do východiskovej polohy a na záver môžete zatnite sedacie svaly do kontrakcie.

3. PRÍŤAHY OSI V PREDKLONE
Základným postojom je v predklone s mierne pokrčenými kolenami. Činku držíte nadhmatom a úchopom na šírku ramien alebo mierne širším. Prvým pohybom je stiahnutie lopatiek k sebe a priťahovanie lakťov za telo. Pre tento cvik je dôležité ovládať stred tela a mať ho dostatočne pevný, väčšie váhy často vyžadujú opasok alebo bedrový pás.

4. TLAKY NA RAMENÁ
Predvolená poloha je na lavici, kedy sme opretie o operadlo. Udržujte pevné telo a vypnutý hrudník. Nohy sú pevne opreté o zem. Ruky sú natiahnuté, ale nikdy neprepínajte lakte úplne. Ruky pomaly spúšťate dole do pravého uhla alebo trochu nižšie a s výdychom ruky vytlačíte späť hore.

5. PECK DECK BUTTERFLY (MOTYLEK)
Sadnite si na lavicu a oprite chrbát o operadlo. Východisková pozícia: ruky sú natiahnuté, ale nikdy ich neprepínajte v lakťoch. Do rozpaženia idete s nádychom a s výdychom ruky tlačíte k sebe. Vo finálnej kontrakcii stáčate lakte ľahko dovnútra.

6. BICEPSOVÝ ZDVIH
Sadnite si na lavicu a uchopte jednoručky s dlaňami von (vonkajšia rotácia zápästia). S výdychom zdvíhajte jednoručky a pre ešte silnejšie zapojenie bicepsov držte ruky chvíľu v kontrakcii. Súčasné zdvíhanie jednoručiek neumožní použitie takej záťaže ako striedavé prevedenie a je náročnejšie na stabilizáciu trupu.

7. SŤAHOVANIE KLADKY TRICEPS
Stojíte pod kladkou, urobte pol kroku vzad a sťahujete kladku rovno dole. S nádychom ruky hore púšťate do pravého uhla a tým posilňujete vonkajšiu hlavu tricepsu. S výdychom sťahujete dole, kde držíte v krátkej kontrakcii.
 

Najlepšie doplnky na udržanie svalov a lepšiu regeneráciu:
 

Proteín

Bez dostatočného príjmu bielkovín nie je možné efektívne udržať, nieto ešte budovať svalovú hmotu. Jedným z kľúčových doplnkov, ktorý považujeme za dôležitý, je srvátkový proteín. Ide o bielkovinu, ktorá je rýchlo stráviteľná a obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre proces budovania svalovej hmoty. Preto je vhodné ho konzumovať po tréningu, kedy je potrebná rýchla regenerácia a doplnenie živín.


Horčík

Horčík je minerál, ktorého nedostatok môže viesť k sérii zdravotných problémov, vrátane svalových kŕčov a oslabenej kontrakcie svalov. Jeho nedostatok môže mať aj dopady aj na psychický stav a metabolické procesy tela. Užívanie vedie k vyššej stabilite a regulácii niektorých metabolických funkcií. Navyše má vplyv aj na upokojenie nervového systému, čo podporí kvalitný spánok a lepšiu regeneráciu, stav tela a mysle.


Kreatín

Nie je to nevyhnutný doplnok stravy, najmä pokiaľ ešte len začínate. Avšak chápeme, že aj ľudská psychika zohráva zásadnú úlohu v priebehu tréningového procesu. Pokiaľ sú bunky zásobené kreatínom, vedie to k rýchlejšej obnove kreatínu fosfátu v organizme. Máte tak okamžitý zdroj energie na svalovú kontrakciu, silu a výdrž svalov. Užívanie kreatínu zjednodušene povedané znamená, že vaše svaly sú plnšie, napumpované a vydržíte dlhšie, takže môžete vykonať viac opakovaní v sérii a zlepšiť výkonnosť vo vašom tréningu​.

Mohlo by Vás zajímat:

Ako kombinovať doplnky stravy pre rast svalov?

Ako správne používať doplnky stravy, ak sa snažíte o rast svalovej hmoty a chcete z tréningu vyťažiť maximum?

Ako znížiť kalórie v jedle? | TIPY na nízkokalorické potraviny

Svoju váhu si dokážete udržať, alebo ju pokojne aj redukovať bez toho, aby ste sa trápili. Stačí jesť vedome a premýšľať nad tým, koľko energie v sebe daná potravina ukrýva. Ako na to a čo znamená pojem kalorická denzita? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom článku!

Sleduj nás i na sociálních sítích: