Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ako poraziť jesennú únavu, zvýšiť energiu a výkon?

Rady, tipy, triky

Petr Havlíček a Jirka Vacek sa rozhovorili o jesenných zmenách na našom organizme. Ako podporiť imunitu? Ako na depresie a nestratiť motiváciu na cvičenie, na prácu a život?

1) Kvalitný spánok a odpočinok

Kvalitný spánok a dostatočný odpočinok spánok sú kľúčom k udržaniu silnej imunity. Dostatočný spánok je nevyhnutný na správnu funkciu imunitného systému. Počas spánku telo regeneruje a imunitný systém má príležitosť pracovať na ochrane tela. Nedostatok spánku môže oslabiť imunitný systém a zvýšiť náchylnosť k infekciám a ochoreniam, ktoré sa počas jesene často objavujú. 


2) Fermentované potraviny

Mali by sme sa zamerať na fermentované potraviny, pretože majú pozitívny vplyv na črevný mikróbiom. Jeseň a zima sú ideálne obdobie na konzumáciu týchto potravín, ktoré majú korene v tradičnom spôsobe konzervácie potravín. Táto prax bola používaná na zachovanie zásob potravín na dlhšiu dobu už po stáročia. V lete nás fermentované potraviny príliš nelákajú a je to logické, vzhľadom na mnohé čerstvé potraviny, ktoré máme k dispozícii, ale v týchto mesiacoch prichádza ich čas. Je dôležité si uvedomiť, že základom kvalitnej výživy je rôznorodá strava, ktorá môže zahŕňať aj tradičné fermentované potraviny na podporu nášho zdravia. Podporiť tráviaci systém môžeme aj kvalitnými probiotikami. Probiotiká, sú živé mikroorganizmy, ktoré ovplyvňujú správnu funkciu tráviaceho systému, zvyšujú odolnosť organizmu, ovplyvňujú syntézu niektorých vitamínov, vápnika a horčíka a ďalšie.


3) Vitamíny a minerály

Vzhľadom na to, že v týchto mesiacoch nemáme takú možnosť vystavovať pokožku Slnku, potrebujeme určite pridať vitamín D3. Na jeseň určite potrebujeme aj viac zinku a horčíka, ale aj Omega 3 mastných kyselín, ktoré pôsobia protizápalovo. A ak už nás dostihlo nejaké oslabenie imunity, tak určite siahnuť aj po vitamíne C a vitamínoch rady B

Účinky Vitaminu D

Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému, přispívá také k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu, což souvisí s dobrým stavem kostí a zubů. Vitamin D navíc přispívá k normální činnosti svalů a podílí se na procesu dělení buněk.

Účinky Vitaminu C

Vitamin C přispívá k udržení normální funkce imunitního systému. Také přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, kůže, cév, ale i zubů a dásní. Vitamín C přispívá k normální funkci psychické a nervové činnosti a chrání buňky před oxidativním stresem. Navíc vitamín C přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Není tedy divu, že je součástí prakticky každého multivitamínu a při nachlazení a větší fyzické i psychické aktivitě se doporučuje užívat zvýšené množství.


4) Neobklopujte sa negatívnymi správami

Je dôležité si uvedomiť, že náš psychický stav, stres a obavy majú vplyv aj na náš telesný stav. V obdobiach zvýšeného stresu dochádza k nárastu hladiny kortizolu, čo negatívne ovplyvňuje naše telo. Kortizol znižuje hladinu testosterónu, čo vedie k zníženej imunite, výkonnosti i sexuálnej túžbe. Preto je dôležité hľadať spôsoby, ako zmierniť stres, napríklad tým, že neustále nesledujeme negatívne správy a nerobíme si starosti zbytočnými vecami a veci, ktoré sa nás netýkajú a nemôžeme ich ovplyvniť. Namiesto toho môžeme tráviť čas vonku, čítať knihy, byť s priateľmi a rodinou a snažiť sa byť v pohodovej nálade, pretože aj to, ako sa cítime ovplyvňuje našu imunitu.


5) Zdravie na prvom mieste: Počúvajte svoje telo

Cvičenie a zdravie idú ruka v ruke, cvičiť musíme s rozvahou as ohľadom na aktuálny zdravotný stav. Pokiaľ ste chorí, nie je vhodný čas na tréning. Cvičenie, ktoré zahŕňa zdvíhanie ťažkých vah, môže zvýšiť záťaž na vaše telo a spomaliť proces zotavovania. Namiesto toho sa sústreďte na dostatočný odpočinok, kvalitnú stravu, vitamíny a minerály a hydratáciu, čo pomôže urýchliť proces zotavenia a vráti vás späť k cvičeniu, až budete znova úplne zdraví. Nehľadiac na to, že navštevovať fitness centrá a ďalšie spoločné priestory v čase choroby je nezodpovedné voči ostatným. Výživový špecialista Petr Havlíček dodáva: „Veci nejdú robiť násilím, pretože vo chvíli keď to telo rveš násilím, tak si väčšinou niečo urveš. Ono udržať sa dlho sa vo vrcholovom športe to dokážu len tí najlepší. A to sú tí, čo majú tie najlepšie hlavy a presne vedia to telo počúvať majú k nemu aj rozumný a rešpektujúci prístup."


Časová osa podcastu: 
0:00 Úvod
0:30 Ako vníma Jirka Vacek jesennú únavu?
1:40 Ako to má Peter Havlíček s jeseňou? Dolieha naň jesenná únava?
3:10 Je potrebné upraviť skladbu jedálnička, keď začne jeseň?
4:47 So zmenou počasia dostáva imunitný systém väčšiu nálož.
6:20 Aký má spánok a odpočinok vplyv na imunitný systém?
12:40 Bez správneho nastavenia hlavy nemožno nič.
14:25 Aké doplnky stravy nám pomôžu podporiť imunitu?
15:30 Prečo by sme mali zvýšiť množstvo fermentovaných potravín?
16:30 Aké voliť potraviny a ako ich upraviť?
18:50 Ako si poradiť s návalmi chutí a prečo máme tendenciu jesť viac kalorické jedlá?
  23:20 Jeseň prináša sezónnu únavu a depresie, máte tip, ako si udržať motiváciu? Ako si udržuje motiváciu do cvičenia Jirka Vacek?
29:15 Čo musíš pochopiť, aby tvoje telo začalo fungovať?
32:40 Nepodliehajte negatívnym správam? Obzvlášť tým, ktoré sa vás netýkajú.
34:00 Nevyhráš agresivitou, ale radosťou a vierou!
35:30 Mení sa hormonálna hladina na jeseň? Zvyšuje sa kortizol?
37:00 Štúdia: kto sa lepšie zotaví?

Mohlo by vás zajímat: 

TOP 5 doplnkov výživy | Najlepšie doplnky výživy pre športovcov aj nešportovcov. Ktoré doplnky výživy sa oplatia?

Tréner Jirka Vacek vám predstaví najlepšie fitness doplnky pre športovcov, ale aj pre nešportujúcu časť populácie. Ide o nedostatkové vitamíny a minerály, ktoré nášmu telu chýbajú. Ako sa ich nedostatok prejavuje?

Ako vybrať kvalitný proteín? Najlepší prírodný srvátkový proteín.

Na dostatočný príjem bielkovín by mal dbať každý z nás, či už ste aktívny športovec alebo nie. Proteíny majú na starosť mnoho funkcií. Ako vybrať kvalitný proteín?

Sledujte nás na sociálnych sieťach: