Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Hyperaktivita a nekončiaca energia | Ako sa upokojiť a bez problému zaspať?

Každý hovorí a poučuje o únave, ale hyperaktivitu nikto nerieši. My to ideme zmeniť. Nadmiera energie je zdanlivo nekonečný problém u detí, ale aj dospelých a u tých sa o tom hovorí naozaj len málo. Tento problém môže narúšať spánok, ovplyvňovať dojem, ktorý robíme na ostatných a samozrejme aj pozornosť, pamäť a celkovo všetky kognitívne funkcie. Čo spôsobuje hyperaktivitu, ako sa prejavuje a čím na ňu vyzrieť? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Čo sa dozviete?

✅ Ako sa prejavuje hyperaktivita?
✅ Hyperaktivita vs. ADHD
✅ Čo spôsobuje hyperaktivitu?
✅ Existuje spôsob, ako nadmieru energie riešiť?
  ✅ Dychové cvičenia
  ✅ Šport, ktorý unaví a nastolí pravidelnosť
  ✅ Doplnky stravy, ktoré pomáhajú v upokojení

Ako sa hyperaktivita prejavuje? 

Môže sa to prejaviť na fyzickej aj psychickej úrovni. Rozoznávame ju najmä u detí, ale môže pretrvávať aj v dospelosti.

✅ Neustála potreba hýbať sa alebo si aspoň poklepávať nohou
✅ Nekonečný tok myšlienok a neschopnosť udržať ich na uzde pri rozhovore
✅ Netrpezlivosť
✅ Poruchy spánku a ťažkosti so zaspávaním

Táto ohromujúca energia môže byť krátkodobá aj dlhodobá. V skutočnosti veľmi záleží na tom, z čoho táto energia pochádza a čo ju spôsobuje. Ak pociťujete prebytok energie jeden alebo dva dni a potom sa vráti do normálu, určite to nie je alarmujúce, práve naopak. Vždy sa snažte využívať svoju energiu na maximum. Počúvajte svoje telo.

Hyperaktivita vs. ADHD

Hyperaktivita sa nerovná ADHD. Ak teda pociťujete nadbytok energie a súhlasíte s väčšinou vyššie uvedených príznakov hyperaktivity, rozhodne to pre vás nemusí znamenať vážnejšiu skutočnosť. Pravdou však je, že hyperaktivita je jedným z ukazovateľov ADHD. Porucha pozornosti s hyperaktivitou a impulzivita sa nevylučujú. Ukazovateľov ADHD je však oveľa viac. Patrí medzi ne nervozita, časté zmeny nálad, časté zabúdanie a podobne.

Čo spôsobuje hyperaktivitu? 

Začneme od toho najzákladnejšieho, od studnice našej energie. Od jedla. Potraviny sa totiž v našom tele vďaka energetickému metabolizmu premieňajú a dobíjajú nám „baterky“. To samozrejme neznamená, že čím viac toho všeobecne za deň zjete, tým väčšiu šancu na hyperaktivitu budete mať, ale ide o to, čo konzumujete. V mnohých potravinách sa totiž nachádzajú škodlivé aditíva, ktoré hyperaktivitu podľa nespočetných štúdií podporujú.

Aditíva, ktorým je dobré sa vyhnúť:

  • Dusitan sodný, E250
  • Dusičnan draselný, E252
  • Arabská guma, E414
  • Azorubin, E122
  • Brilantná modrá, E133
  • Tartrazín, E102
  • Chinolínová žlť, E104
  • SY (Sunset Yellow), E110
  • Carmoisin, E122
  • Ponceau 4R, E124
  • Allura červeň AC, E129
  • Benzoát sodný, E211

Nie je ich málo, preto dôrazne odporúčame kontrolovať zloženie nielen na proteínových tyčinkách. Väčšinou ide o farbivá, ktoré sa pridávajú do športových, ale aj do bežne dostupných komerčných nápojov. Bohužiaľ, dokonca aj v detskej výžive. Spomínate si napríklad na šmolkovú zmrzlinu? Tá predsa nie je úplne prírodná?

Hyperaktivita však môže byť spôsobená aj stresom a nervozitou, zvýšenou konzumáciou cukrov a u detí aj zlou výchovou.

Existuje spôsob, ako sa vysporiadať s nadbytkom energie?

Našťastie dnes máme riešenie takmer na všetko. A hyperaktivitu možno dokonca riešiť úplne jednoducho a prirodzene.

Dychové cvičenia

Ak vás prebytočná energia obmedzuje v práci, bráni vám zaspať alebo pri akejkoľvek inej činnosti, na ktorú by ste sa chceli sústrediť o niečo intenzívnejšie, vyskúšajte dychové cvičenia. Zhlboka sa nadychujte 4 sekundy a rovnako dlho intenzívne vydychujte. Robte to aspoň celú minútu, ideálne minútu a pol, a nesústreďte sa na nič iné. Len na dych a na seba.

Šport, ktorý vás unaví a nastolí pravidelnosť

Pohyb a šport by pre vás ako hyperaktívneho jedinca nemali byť problémom. Ak s nami súhlasíte, choďte do toho. Vyberte si akýkoľvek šport, ktorý sa vám páči, a začnite sa mu venovať naplno.

Bojové športy, ako napríklad box alebo MMA, môžu byť veľmi prospešné na zmiernenie hyperaktivity. Počas tréningu zapojíte svoju myseľ aj telo. Pravidelnosť tréningov vám tiež dodá poriadok, čo môže pomôcť pri upokojení vašich myšlienok.

Doplnky stravy, ktoré pomáhajú pri upokojení

Pri upokojovaní tela a mysle vám môžu pomôcť aj niektoré vitamíny a minerály. Máme pre vás dva tipy:

BrainMax Sleep Magnesium
Horčík bisglycinát v kombinácii s aminokyselinou GABA a ďalšími upokojujúcimi látkami vám pomôže zvládnuť vlastnú hlavu a upokojiť telo. Tento kvalitný výživový doplnok je ideálne užívať večer pred spaním. V prípade potreby ho však môžete užívať kedykoľvek počas dňa.
Koenzym Q10
Táto molekula, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ľudských bunkách, sa časom a vekom znižuje. Telo si ju nevytvára samo, preto ju treba dopĺňať. A to najmä pri hyperaktivite. Niektoré štúdie totiž naznačujú, že koenzým Q10 môže znižovať krvný tlak, čo vedie k upokojeniu nervového systému.

Zhrnutie

Hyperaktivita sa vyskytuje predovšetkým u detí, ale určite nie je vylúčená ani v dospelosti. Našťastie nie je neriešiteľným problémom. Od jej upokojenia vás môže deliť jedno dychové cvičenie, šport a zavedenie vhodných doplnkov stravy. Je však možné, že vaša energia prejde do veľmi obťažujúcej fázy života, a v takom prípade vám odporúčame vyhľadať odbornú pomoc.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

Ako si udržať zdravý životný štýl pri práci na smeny? A ako sa stravovať a cvičiť?

Práca zaberá približne 60 % nášho života, preto nedovoľme, aby ovplyvnila náš voľný čas. Zdravý životný štýl môžete mať aj pri práci na smeny. Máme pre vás niekoľko tipov, ako to všetko zvládnuť a čo najlepšie si prispôsobiť režim, ktorý vám práca určuje.

5 TIPOV ako sa donútiť k cvičeniu a vydržať

Počas roka sa často nútime k cvičeniu, vnútorne si sľubujeme, ako tréningy zaradíme do každodenného života a dáme svoje telo do formy, ktorú si tak veľmi prajeme. Pomáha však toto všetko k vytrvalosti? Máme pre vás 5 tipov, ktoré vám skutočne pomôžu si cvičenie obľúbiť.

Sleduj nás i na sociálnych sieťach: