Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Aký si vybrať proteín s intoleranciou laktózy? Rozdiel medzi intoleranciou a alergiou.

Laktóza dokáže potrápiť nejedného človeka. Ide o neznášanlivosť mliečneho cukru (laktózy) a podľa štatistík v Česku trpí intoleranciou laktózy približne 20% ľudí. Intolerancia sa väčšinou objavuje až v dospelom veku, kedy ubúda produkcia enzýmu laktáza, ktorý je produkovaný najviac v detstve, pretože materské mlieko má vysoký obsah laktózy, ktorá má dobrý vplyv na rozvoj nervového systému.

Tolerancia laktózy je regionálne veľmi rozdielna. V Dánsku a severských krajinách postihuje asi len 4% ľudí, zatiaľ čo u obyvateľov Thajska je intolerancia 97% dospelej populácie. Rovnako tak to má drvivá väčšina afroameričanov a indiánov.

ČO JE TO LAKTÓZA

Laktóza je disacharid, ktorý sa skladá z dvoch cukrových zložiek: glukózy a galaktózy. Tieto dve zložky sa v ľudskom tele rozštiepia na dve samostatné molekuly na základe laktázy.

PRÍZNAKY INTOLERANCIE LAKTÓZY

Medzi hlavné prejavy intolerancie laktózy patrí výskyt tráviacich problémov: nadmerná produkcia plynov, bolesti brucha (kŕče), hnačky. Tieto príznaky sa väčšinou dostavia behom pol hodiny po požití laktózy, ale môže pretrvávať i niekoľko hodín, vo výnimočných prípadoch i dní.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka vs. Intolerancia laktózy.

Tieto dva pojmy si ľudia často pletú. Môžu mať rovnaké príznaky, ale ich princíp je úplne iný. U alergie ide o neprimeranú alergickú reakciu imunitného systému, zatiaľ čo u intolerancia ide o chýbajúci enzým potrebný k tráveniu.

Ľudia s alergiou nemajú inú možnosť, ako úplne vylúčiť tento alergén a držať tzv. bezmliečnu diétu. Riešením pre nich nie je ani kozie či ovčie mlieko.

Ľudia s intoleranciou to majú omnoho ľahšie. Úprava jedálničku je individuálna. Niekomu stačí vymeniť mliečne produkty za syry, maslo, šľahačku a kvasené výrobky, kde je laktózy výrazne menej. Pre zmiernenie problémov pomáha nejesť mliečne výrobky na lačno a kombinovať ich s ďalšími potravinami. Problém sa dá taktiež vyriešiť doplnením laktázy pred jedlom. Na trhu je i mnoho bezlaktózových potravín.

PROTEÍNOVÉ NÁPOJE A INTOLERANCIA LAKTÓZY

O tejto problematike hovoril v jednom z videí na našom YouTube kanále i Jirka Vacek, teda pokiaľ vás druhy bielkovín zaujímajú viac dopodrobna, určite sa na video odporúčame pozrieť.

A AKÝ PROTEÍN TEDA ZVOLIŤ S INTOLERANCIOU LAKTÓZY?

Na trhu je už teraz mnoho druhov proteínových prípravkov, ktoré sú pre ľudí s intoleranciou znášanlivé. Je to hlavne väčšina hydrolyzátov, ktoré sú už štiepené. Ich “nevýhoda” pre bežného človeka je, že sa veľmi rýchlo vstrebáva. Pomalšie sú izoláty, ktoré sú taktiež skoro bez laktózy a teraz máme na trhu jeden super protein 100% srvátkový koncentrát, ktorý je úplne bez laktózy.

Novinka z dielne BiotechUSA. 100% srvátkový koncentrát BEZ LAKTÓZY. Zásobovanie svalov kvalitnými živinami je nevyhnutné pre normálnu svalovú funkciu, rast svalov a údržbu. Rovnako ako vy, vaše svaly taktiež radi “jedia dobre”. Chceli by ste si ich dopriať s lahodným krémovým proteínovým kokteilom, ale laktóza je pre vás na čiernej listine? Nemusíte vynechať účinné proteínové doplnky a mliečne príchute, i keď trpíte neznášanlivosťou laktózy!

Ďalšie proteíny Lactose Free

Extrifit Vegan 80
Proteínový izolát z výhradne rastlinných zdrojov! Neobsahuje laktózu! Vynikajúca alternatíva k srvátkovým a mliečnym proteínom. Špičkový rastlinný izolát má dokonalé parametre a vysoký obsah bielkovín až 75% a BCAA až 5000 mg v jednej odmerke.


Greenfood Vegan Protein
Greenfood protein obsahuje vyvážený obsah plnohodnotných bielkovín, vlákniny a omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín. Neobsahuje GMO suroviny, živočíšne proteíny, sóju, lepok a laktózu a nezaťažuje tak organizmus.


MyProtein Vegan Protein Blend
Vegan Protein Blend kombinuje proteínový izolát z hrachu a fava bean alebo tiež bobu obecného. Ide o vegánsky proteínový prášok špičkovej kvality, plný radou esenciálnych aminokyselín a až 24g bielkovín v jednej porcii.


Komplet ponuka proteínov bez lakózy >>>

Mohlo by vás zajímat:

Proteíny: Dávkovanie, kedy a ako užívať proteín?

Dnes už každý vie, že bielkoviny potrebujeme k regenerácii svalového tkaniva poškodeného počas intenzívneho tréningu a taktiež k dodaniu dostatočného množstva aminokyselín potrebných k tvorbe bielkovín tvoriacich zväčšujúcu sa svalovú hmotu.

Kreatín dávkovanie - ako kreatín užívať, koľko a kedy?

Kreatín je svalový energizér, ktorý priamo zvyšuje výkon svalov. Látka, ktorá podporuje rast číre svalovej hmoty a nepriamo znižuje hladinu podkožného tuku. Ale viete ako ho užívať, koľko a kedy?

Sledujte nás na sociálnych sieťach: