Môj účet
Prihlásiť sa
Menu

Ergonómia sedenia | Ako sedieť pri počítači, aby vás nebolel chrbát?

V dnešnej dobe, keď je práca pri počítači bežnou súčasťou mnohých životov, je správna ergonómia a sedenie stále dôležitejšie. Niekoľko hodín strávených pri monitore môže mať významný vplyv na naše zdravie. V tomto článku sa pozrieme na princípy správneho sedenia pri počítači, ktoré pomôžu minimalizovať riziko bolesti chrbta, krčnej chrbtice a ďalších potenciálnych problémov spojených s dlhodobým sedením.

Čo sa dozviete?

✅ Prečo sa sústrediť na to, ako sedíme?
✅ Ako správne sedieť?
✅ Vychytávky na prácu na počítači
✅ Polohy, ktoré sú pre telo absolútne nevhodné
✅ Ako si udržať zdravý chrbát?

Prečo sa sústrediť na to, ako sedíme?

Sedavý spôsob života má veľký vplyv na naše chrbty. A nielen na ne. Samozrejme, ovplyvnené sú aj svaly, kĺby a krčná chrbtica. Ak sa nesústredíte na správne sedenie, skôr či neskôr to pocítite. Bolesť chrbta, bolesť krku a stuhnutosť. To sú príčiny nesprávneho sedenia, a to hlavne pri počítači. 

Ak budete sedieť správne a dodržiavať niekoľko ďalších zásad, tieto nepríjemnosti do veľkej miery odstránite. 

Ako správne sedieť? 

Ergonómia sedenia je nasledovná: Sedieť treba rovno, sedacie kosti musia byť na stoličke čo najviac vzadu, kolená musia byť nižšie ako boky, celá plocha chodidiel sa musí dotýkať zeme a dbajte na to, aby stehná a lýtka zvierali pravý uhol. V tomto prípade by mala byť aj obrazovka počítača vo výške očí

Stavíme sa však, že len hŕstka ľudí dokáže takto sedieť dlhé hodiny v práci s pravítkom v chrbte. Ak to nie ste vy, skúste sa začať napomínať. 

TIP: Vyzvite svojich kolegov v kancelárii a spoločne sa snažte. Vzájomne sa sledujte a pokarhajte sa za nesprávne sedenie. 

Tipy pre prácu na počítači

Večerná návšteva posilňovne alebo len voľný strečing nebudú pre váš chrbát stačiť. Dbajte na to, aby vaše pracovné pohodlie rezonovalo so zdravím chrbta a aby sa vám chrbát nekulatil.

Vyvýšenie monitora/notebooku zabezpečí, že váš pohľad nebude smerovať nadol, ale dopredu. Zvýši sa tak pravdepodobnosť, že nebudete mať tendenciu namáhať krčnú chrbticu. Ak pracujete len na notebooku, budete si musieť zaobstarať klávesnicu a myš.
Ergonomická myš pomôže predísť problémom s karpálnym tunelom.
Profesionálne ergonomické stoličky vás nebudú nútiť hrbiť sa. Investícia do nich sa vám z dlhodobého hľadiska stopercentne vráti. 

Polohy, ktoré sú pre telo absolútne nevhodné

⏩️ Dlhé sedenie s nohou cez nohu
⏩️ Podopieranie brady rukami
⏩️ Zaoblený chrbát, ramená smerujú dopredu
⏩️ Sedacie kosti v prednej časti sedadla, nohy natiahnuté v predĺžení
⏩️ Nohy opreté o druhú stoličku alebo iný vysoký bod

Určite si sami dokážete odvodiť, aká poloha nie je pre vaše telo pohodlná. Odporúčame vám, aby ste ich nevyhľadávali a snažili sa ich samozrejmosť odstrániť. V najhorších prípadoch môžu mať za následok trvalé následky pre anatómiu vášho tela. 

Ako si udržať zdravý chrbát?

Nie je to až taký veľký problém. Počas sedenia sa často naťahujte. Aspoň každé dve hodiny vstaňte od počítača a pretiahnite sa. Nebojte sa postaviť si vedľa pracovného stola podložku a zacvičte si niekoľko jogových pozdravov slnku alebo použite niektorý z rehabilitačných nástrojov. 

Kine-MAX Overball
Táto protišmyková profesionálna lopta zmierňuje bolesti chrbta a rehabilituje svalový systém počas dlhých cvičení. Môžete sa na nej váľať, masírovať chodidlá, predné a zadné stehná a používať ju ako nástroj na strečing.

Kine-MAX Professional Roller
Rollery sú pravdepodobne každému známe. Masírujú celý chrbát a končatiny, pomáhajú vám prekrviť svaly a po dlhom sedení vyrovnať celé telo. Nie je vôbec na škodu mať jeden doma. 

Power System Prime Roller Plus
Pretiahnite chrbát, vytrénujte ich mobilitu a otvorte hrudník. S tým všetkým vám pomôže tento pevný 90 cm dlhý roller, ktorý je určený predovšetkým jogínom. Pri bolesti chrbta ním nepohrdne ani powerlifter.

Balanční podložka Power System
Balansovaním posilňujete svaly, o ktorých ste ani netušili, že ich máte. Balančná podložka vám môže robiť spoločnosť počas každého zdravotného úseku. Zmierňuje bolesti chrbta a rozvíja pohybový aparát, ktorý pri sedení rád stuhne. 

A ako sa prinútiť k tomu, aby ste sa natiahli? Jednoducho si nastavte budík a nechajte sa ním otravovať každú hodinu alebo dve. Uvidíte, že si na to časom zvyknete a budete to robiť automaticky.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zaujímať:

5 tipov, ako vyhrať nad neustálou únavou

Snažíte sa pracovať, alebo sa na čokoľvek sústrediť, ale cítite, ako vám ťažknú viečka? Jarná únava je síce veľmi známa, ale vaše telo môže naznačovať pokojne aj nejaký iný problém. Čo môže skutočne stáť za chronickou únavou? Prinášame Ti 5 tipov, ako s tým bojovať!

Dynamický VS statický strečing | Ako sa správne natiahnuť pred a po tréningu

Hneď po príchode do posilňovne sa vrháte na činky a nevenujete dostatočnú pozornosť strečingu pred tréningom? Čo keby sme vám povedali, že tých pár minút venovaných strečingu pred tréningom môže byť kľúčom k lepšiemu výkonu, prevencii zranení a celkovému zvýšeniu pohyblivosti? Viac sa dozviete v našom článku!

Sleduj nás: