Matcha Tea je tradičný japonský čaj, ktorý sa vyrába rozomletím čajových lístkov na jemný prášok. Vďaka svojim účinkom bol tento čaj hojne využívaný mníchmi a samurajmi. Zelený prášok sa vo vode nerozpúšťa a ľudský organizmus dokáže využiť širokú škálu živín, ktorých matcha obsahuje až 10-krát viac ako bežný zelený čaj. Patria medzi ne antioxidanty, aminokyseliny, vitamíny A, C, E, železo a vápnik. Veľkou výhodou matcha je teofylín, čajový ekvivalent kofeínu, ktorý sa uvoľňuje v priebehu 3-6 hodín. To znamená, že je pre telo prospešnejší ako kofeín, ktorý sa nachádza napríklad v káve. Teofylín tiež znižuje hladinu stresu a pomáha pri koncentrácii. Matcha obsahuje aj L-Theanín, látku, ktorá podporuje tvorbu hormónov šťastia dopamínu a serotonínu. Výhodou tohto smaragdového prášku je, že pomáha zrýchliť metabolizmus až o 40 %, a tým uľahčuje chudnutie.
Najdôležitejšou certifikáciou čaju Bio Matcha je značka Bio, ktorú čaj získal ako prvý matcha v krajine už v roku 2013 a odvtedy túto certifikáciu úspešne obhajuje. Samozrejme, má aj certifikát zdravotnej nezávadnosti vydaný Štátnym zdravotným ústavom. Japonský pestovateľ tohto matcha má aj certifikáty kvality a medzi hlavné patria JAS, OCIA, USDA, Bureau Veritas, ISO 9001, Kosheer a ďalšie.
Áno, každá dovezená šarža čaju Bio Matcha Ceremony sa testuje na prítomnosť pesticídov, plesní a baktérií e.coli. Výsledky vykonaných testov sú voľne dostupné, ale možno o ne požiadať aj elektronicky - v e-maile však treba uviesť číslo šarže, ktoré sa nachádza na spodnej strane plechovky. Pravidelné testovanie zaručuje kvalitu čaju matcha. Ak sa teda rozhodnete kúpiť inú značku, požiadajte predajcu o aktuálne testy, ktoré zodpovedajú aktuálnej šarži ponúkaného čaju. Na trhu sú lacné náhrady, často čínskeho pôvodu, ktoré nemajú rovnaké vlastnosti ako pravý matcha z Japonska.
Čaj sa pestuje, ručne zbiera a spracováva na jemný prášok v oblastiach Aichi.
Odporúčané dávkovanie : Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 4-6 gramov. Neodporúčame piť Bio Matcha Tea na prázdny žalúdok. Je to veľmi silný čaj a na prázdny žalúdok môže spôsobiť nevoľnosť.
Príprava. Tento rituál má prísne predpísaný priebeh. Pomocou bambusovej lyžičky nalejte porciu čaju do čajovej misky, čawanu. Zalejte vodou s teplotou do 70 °C a premiešajte bambusovou metličkou. Na jemnejšiu verziu čaju - usucha - použite 2 čajové lyžičky čazaku alebo jednu čajovú lyžičku čaju na 70 ml vody a intenzívne miešajte v tvare písmena M. Na silnejší čaj - koicha - použite 3 - 4 čajové lyžičky čazaku alebo 2 čajové lyžičky čaju na 40 ml vody. Koicha má hustejšiu konzistenciu a mieša sa jemným krúživým pohybom.
30 gbalenie.
Minimálna trvanlivosť: pozri obal
Upozornenie: potravina vhodná najmä pre športovcov, s obsahom kofeínu. Plechová škatuľka chráni čaj pred vzduchom a svetlom, teda prvkami, ktoré najčastejšie vyvolávajú degradáciu čaju matcha. Dózu starostlivo uzavrite a skladujte na chladnom a suchom mieste. Otvorené balenie je najlepšie spotrebovať približne do dvoch mesiacov, pretože tento výrobok nie je balený v ochrannej atmosfére, a tak pomerne rýchlo stráca svoju farbu, chuť a arómu. To samozrejme neznamená, že by sa čaj po tomto čase nemal piť - jeho kvalita len nebude taká dobrá ako u čerstvo distribuovaného čaju.
Zloženie: jemne mletý organický zelený čaj matcha.